4+1 λόγοι για να ΜΗ Συμμετέχεις σε Καθαρισμό Ακτής!

Το 3ο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη πλησιάζει και είναι πολύ πιθανό να έχεις λάβει κάποια πρόσκληση για εθελοντικό καθαρισμό ακτής, μιας και από το 1986 αυτό το διήμερο είναι αφιερωμένο παγκοσμίως σε αυτό το σκοπό.

Αν λοιπόν η πρόσκληση που έλαβες άγγιξε την ευαίσθητη χορδή της περιβαλλοντικής σου συνείδησης και σε έβαλε σε σκέψη, οι παρακάτω γραμμές μπορεί να σε βοηθήσουν στην απόφασή σου.

Μη συμμετέχεις λοιπόν σε καθαρισμό ακτής…

  • Αν το βλέπεις σαν μια δράση επετειακή που τη θυμόμαστε μια φορά το χρόνο και με τη βαρετή διαδικασία της συλλογής σκουπιδιών διώχνουμε τις ενοχές μας απέναντι στο περιβάλλον για όλη την υπόλοιπη χρονιά. Κάτι σα να λέμε «βγάζουμε την υποχρέωση».
  • Αν πρόκειται να πας μόνο για να μαζέψεις σκουπίδια και μετά να κάνεις μπάνιο και να πιεις καφέ, χωρίς δηλαδή καμία επιπλέον ενημέρωση ή εκπαίδευση για το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Εδώ θα λέγαμε «τζάμπα ο κόπος», αφού σε ένα καθαρισμό ακτής η ποσότητα των σκουπιδιών που θα συλλεχθεί είναι περισσότερο συμβολική μπροστά στον τεράστιο όγκο που πνίγει το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ η δράση παίρνει άλλη ουσία αν στοχεύσει και στην αλλαγή των συνηθειών μας που επιβαρύνουν το πρόβλημα.
  • Αν πάρεις μαζί τον καφέ και το νερό σου μέσα σε πλαστικά δοχεία μιας χρήσης και πιθανώς κάνει το ίδιο και η υπόλοιπη παρέα που θα συμμετέχει στη δράση. Αν έχεις ακούσει το «να σε κάψω Γιαννη..» εδώ ταιριάζει, γιατί θα μεταφέρεις και εσύ στην παραλία αντικείμενα σαν αυτά που θα μαζέψεις στον καθαρισμό, αφού ούτε εσύ ούτε οι προηγούμενοι επισκέπτες δεν σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν δοχεία πολλαπλών χρήσεων για τα ροφήματά τους. Και μη βιαστείς να πεις εγώ τα πετάω στον κάδο γιατί και οι άλλοι μπορεί να το έκαναν και ο κάδος να ξεχείλισε, να τα πήρε ο αέρας και πάει λέγοντας.
  • Αν γενικότερα χρησιμοποιείς πολλά πλαστικά μιας χρήσης, δε σε απασχολεί και πολύ η ανακύκλωση, ενώ η σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων είναι στην καθημερινή σου ατζέντα, τότε χωρίς παρεξήγηση «όλα τα είχε η Μαριορή…». Οπότε, μήπως αντί να συμμετέχεις στον καθαρισμό να σκεφτείς λίγο καλύτερα πόσο επιβαρύνεις το περιβάλλον;
  • Τέλος, αν τα παραπάνω σε προβλημάτισαν και θέλεις κάτι να κάνεις, ο τρόπος για να νιώσεις καλύτερα ΔΕΝ είναι να συμμετέχεις απλά σε ένα καθαρισμό αλλά να ενημερωθείς και να αναλογιστείς πως μέσα από τις καθημερινές σου πράξεις μπορείς να δώσεις λίγες ανάσες στο περιβάλλον.Τότε είναι σίγουρο ότι όχι μόνο πολύ σύντομα θα συμμετέχεις αλλά μπορεί και να οργανώσεις καθαρισμούς ακτών και άλλες δράσεις με νόημα και ουσία για την προστασία της φύσης που μας χρειάζεται όλους και εμείς αυτή ακόμη περισσότερο!

Κώστας Θωμόπουλος

Ο Κώστας Θωμόπουλος είναι Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού του MEDASSETΤα Εκπαιδευτήρια Δούκα έχουν πολυετή συνεργασία με το MEDASSET σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις ευαισθητοποίησης για το θαλάσσιο περιβάλλον.