Αυτοφροντίδα και παιδί: Μαθαίνω στο παιδί μου να αγαπά τον εαυτό του

Για να είμαστε υγιείς, ήρεμοι, ευτυχισμένοι, αποδοτικοί, για να νιώθουμε καλά μέσα μας, χρειάζεται να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αλλά πραγματικά τί σημαίνει να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου και γιατί είναι σημαντικό να ξεκινά νωρίς στην παιδική ηλικία;

Φροντίζω τον εαυτό μου σημαίνει ότι αφουγκράζομαι τις ανάγκες μου και δίνω προτεραιότητα τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική μου υγεία. Για να αποκτήσει ένα παιδί μια πραγματική σχέση αγάπης και φροντίδας με τον εαυτό του χρειάζεται να έχει δίπλα του γονείς που και οι ίδιοι φροντίζουν τους εαυτούς τους. Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται το περιβάλλον τους, οπότε ένας γονέας που φροντίζει με συνέπεια τον εαυτό του τόσο σωματικά όσο και ψυχικά αποτελεί σίγουρα ένα θετικό πρότυπο.

Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει ένα παιδί να φροντίζει τον εαυτό του είναι να ενσωματώσει στην καθημερινότητα του υγιείς συνήθειες και ρουτίνες. Οι καθημερινές συνήθειες και ρουτίνες προσφέρουν στα παιδιά ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να έχουν λιγότερο άγχος, να είναι ήρεμα και ψυχικά ανθεκτικά στη διάρκεια της ζωής τους.

 

11 εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να εξασκήσει την αυτοφροντίδα

Έκφραση συναισθημάτων: Δώστε χρόνο και προσοχή στο παιδί σας κάθε φορά που αισθάνεστε ότι κάτι το απασχολεί. Βοηθήστε το να νιώθει σημαντικό και να δίνει χώρο στα συναισθήματα του να εκφραστούν και να ακουστούν. Το να μπορεί να μιλήσει και να μοιραστεί πράγματα που το απασχολούν με κάποιον που εμπιστεύεται, μειώνει τη συναισθηματική δυσφορία και αποτελεί μια μορφή φροντίδας απέναντι στον εαυτό του.

Επαρκής ύπνος: Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία του παιδιού. Μάθετε στο παιδί να έχει μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου την οποία θα τηρεί. Πριν τον ύπνο είναι καλό να αποφεύγει την επαφή με τις οθόνες και να επιλέγει μια χαλαρή δραστηριότητα/παιχνίδι ή το διάβασμα ενός βιβλίου.

Κίνηση και σωματική άσκηση: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει μια δραστηριότητα που του αρέσει και το ευχαριστεί και έχει κίνηση (π.χ. χορός, γυμναστική κλπ.) ή ένα άθλημα στο οποίο θα εξασκείται συστηματικά.

Μαγειρέψτε παρέα: Αφήστε το παιδί σας να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού. Είναι μια ευκαιρία να περάσετε ποιοτικό χρόνο παρέα, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να του μιλήσετε για την αξία των θρεπτικών τροφών και πώς θα κάνει σωστές επιλογές όσον αφορά τη διατροφή του.

Ελεύθερος χρόνος με τον εαυτό του: Αφήστε το παιδί σας να περνάει χρόνο μόνο του. Με αυτό τον τρόπο του δίνεται η ευκαιρία να μείνει με τον εαυτό του, να ανακαλύψει τί είναι αυτό που το ευχαριστεί, να σκεφτεί, να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει τη φαντασία του. Είναι ο προθάλαμος προς την αυτογνωσία.

Σύνδεση με φίλους και οικογένεια: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει παρέα με φίλους και συμμαθητές που το κάνουν χαρούμενο, του δίνουν θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Ταυτόχρονα σαν οικογένεια μπορείτε να περνάτε ευχάριστο και ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες που μπορείτε να επιλέξετε όλοι μαζί.

Επαφή με τη φύση: Η επαφή και η σύνδεση με τη φύση έχει θεραπευτικά οφέλη για το σώμα, το μυαλό και τη διάθεση μας. Περπατήστε με το παιδί σας στη φύση, τρέξτε, παίξτε και δώστε στο παιδί την ευκαιρία να ξοδέψει ενέργεια και να την διοχετεύσει με θετικό τρόπο.

Συνειδητές αναπνοές: Ενθαρρύνετε το παιδί σας κάθε φορά που νιώθει ένταση να κάνει μια παύση για λίγα λεπτά και να συγκεντρώνεται στην εισπνοή και την εκπνοή του. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να ρυθμίζει τα έντονα και δυσάρεστα συναισθήματα που υπάρχουν εκείνη τη στιγμή και να χαλαρώνει το σώμα του.

Μιλάω στον εαυτό μου με θετικό τρόπο: Το να μάθουμε στο παιδί μας να σκέφτεται και να μιλάει θετικά στον εαυτό του είναι μια πράξη αυτοφροντίδας. Επιπλέον, διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεικόνα του και ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη απέναντι στον εαυτό του.

Μαθαίνω κάτι καινούργιο: Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τη δημιουργικότητα του, να εξελιχθεί και να αφυπνίσει τη φαντασία του με το να ξεκινήσει μια νέα δραστηριότητα, μάθημα, χόμπι κλπ. Συνεργαστείτε με το παιδί σας και αφήστε το να επιλέξει τη δραστηριότητα με την οποία θέλει να ασχοληθεί. Έτσι θα έχει κίνητρο να το κάνει.

Μαθαίνω να βάζω όρια: Η κατανόηση των προσωπικών και φυσικών ορίων είναι σημαντική για ένα παιδί καθώς μεγαλώνει και αλληλεπιδρά με άλλους στο σχολείο και κοινωνικά. Το να γνωρίζει ότι είναι εντάξει να λέει «όχι» μερικές φορές και η αξία του προσωπικού του χώρου είναι ένα βασικό μέρος του ταξιδιού του ως προς την κατανόηση των αναγκών του και τη φροντίδα του εαυτού του.

Είναι σημαντικό όλοι να έχουμε στο νου μας ότι η φροντίδα του εαυτού μας δεν είναι πολυτέλεια αλλά πρωταρχική ανάγκη. Οι επιλογές που κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας σήμερα θα επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας αύριο και το πόσο ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι νιώθουμε από την καθημερινότητα μας.

Νίκη Μουλαγιάννη Class of ’93

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια – Οικογενειακή Θεραπεύτρια

https://nikimoulagianni.com