BTEC Foundation in Art & Design· Η εμπειρία των διαδικτυακών μαθημάτων

BTEC Foundation in Art & Design @DoukaSchool – Κατερίνα Τραγά| Υπεύθυνη Τμήματος 

Μετά την Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την αναστολή λειτουργίας όλων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, πρωταρχικό μέλημά μας ήταν να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση του Εκπαιδευτικού μας Έργου και την ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων. Μοναδική λύση ήταν η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Λύση που δημιουργούσε, όμως, πολλά ερωτήματα, ανησυχίες και προκλήσεις. Ιδιαίτερα για τα εξειδικευμένα μαθήματα Art and Design που προσφέρει το BTEC Foundation! Πώς διδάσκονται διαδικτυακά, μαθήματα όπως η Φωτογραφία, το Μέταλλο, το Γυαλί, το Ελεύθερο Σχέδιο, η Μόδα; Πώς μεταφέρεται η απτή, πρακτική εμπειρία, πώς μπορεί να διδαχθεί ο πειραματισμός όλων αυτών των διαφορετικών μέσων αναπαράστασης μέσα από μία οθόνη υπολογιστή; Σκέψεις και ανησυχίες που μας απασχολούσαν ιδιαίτερα. 

Το βέβαιο και, παράλληλα, ζωτικής σημασίας θέμα ήταν ένα: Οι Μαθητές μας να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη διάθεση για έρευνα και κριτική σκέψη που θα εξασφάλιζε την ανάπτυξη των εξειδικευμένων γνώσεων στον τομέα της Τέχνης και του Σχεδιασμού. Τη στιγμή της αναστολής του Ακαδημαϊκού Έτους, οι μαθητές μας είχαν αποκτήσει πολλές από τις απαιτούμενες δεξιότητες για την εξέλιξη των εικαστικών ικανοτήτων τους. Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του μαθήματος, θεωρήσαμε ότι η συνεχής συστηματική εργασία των μαθημάτων BTEC θα ήταν ζωτικής σημασίας. 

Έτσι, ξεκινήσαμε να διδάσκουμε όλα τα εξειδικευμένα μαθήματα BTEC μέσω Microsoft Teams. Παρά τις πολλές δυσκολίες, η ανταμοιβή ήταν μεγάλη! Η δυνατότητα να βλέπεις και να έχεις «ζωντανή» επικοινωνία με τους μαθητές, παρείχε σε όλους μια αίσθηση κανονικότητας, απαραίτητη στη διάρκεια της καραντίνας. Οι μαθητές αισθάνθηκαν καθησυχασμένοι και αυξήθηκε η αυτοπεποίθησή τους. Το γεγονός ότι συνέχισαν να παρακολουθούν το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα ήταν γι’ αυτούς παρήγορο. Αν και κάποιες φορές, η επικοινωνία μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων απεδείχθη δύσκολη λόγω τεχνικών δυσκολιών του δικτύου, ψυχολογικής πίεσης και έλλειψης ιδιωτικού χώρου, η «ζωντανή διαδικτυακή» επαφή ήταν πολλή εποικοδομητική. Οι καθηγητές επανεκτίμησαν τις δεξιότητες διδασκαλίας τους, επινοώντας καινοτόμους τρόπους προκειμένου να επιδείξουν μία νέα τεχνική ή διάφορους πειραματισμούς. Και για τους μαθητές, η πρόκληση να παραμείνουν πλήρως συγκεντρωμένοι για όλη την διάρκεια της ηλεκτρονικής τάξης, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. 

Στα ψηφιακά μαθήματα που διδάσκονται στο BTEC, όπως το Γραφικό Σχέδιο και η Τρισδιάστατη Μοντελοποίηση στα οποία χρησιμοποιήθηκε αρκετά το Screen Sharing, η μετάβαση ήταν ελαφρώς ευκολότερη, συγκριτικά με τα πρακτικά μαθήματα όπως το Ελεύθερο Σχέδιο και το Μέταλλο. Ακόμα και για τα μαθήματα Ελεύθερου Σχεδίου, επινοήθηκαν καινοτόμες λύσεις, με τις οποίες ο δάσκαλος «παρουσίαζε ζωντανά» την τεχνική και στη συνέχεια παρατηρούσε την υλοποίησή της από τους μαθητές, προσφέροντας καθοδήγηση. 

Ο χρόνος και η προσπάθεια για την προετοιμασία όλων των εξειδικευμένων ηλεκτρονικών παραδόσεων ήταν τεράστια. Ο φόρτος εργασίας διπλασιάστηκε αμέσως. Αλλά και για τους μαθητές ήταν εξίσου δύσκολο, αφού έπρεπε να παρακινήσουν τους εαυτούς τους να εργάζονται χωρίς να έχουν τη δυνατότητα εκτόνωσης της ενέργειάς τους διαφορετικά, λόγω του περιορισμού τους στο σπίτι. 

Αυτή η εμπειρία υπογράμμισε το γεγονός ότι το Τμήμα BTEC αποτελείται από μία ομάδα αφοσιωμένων καθηγητών, που ξεπερνούν την έννοια των καθηκόντων τους, προκειμένου να προσφέρουν στους μαθητές την ιδανική εκπαιδευτική εμπειρία. Οι δύσκολες συγκυρίες που έφερε ο COVID-19, μας ανάγκασαν – σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – να αυξήσουμε τις τεχνικές μας γνώσεις, να ανακαλύψουμε καινοτόμες λύσεις σε πρακτικά προβλήματα και να βελτιώσουμε τη διαδικτυακή μας επικοινωνία. Είμαστε, πλέον, πλήρως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις, σε πιθανή μελλοντική πρόκληση.