Εξώφυλλο βιβλίου για το Ευ Ζην

Γιατί Ηµερολόγιο;

 

Είναι πιθανό και καθόλου περίεργο, αγαπητοί αναγνώστες των «Ηµερολογίων» µας, να αναρωτιέστε τι σχέση µπορεί να έχει ένα «ηµερολόγιο» µε µια έκδοση σαν και αυτή που κρατάτε στα χέρια σας.

Εδώ υπάρχει µια ιστορία 45 χρόνων.

Το 1976, µε αφορµή τον εορτασµό των 150 χρόνων στη «µνήµη Μεσολογγίου», το σχολείο µας, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, τιµώντας την ιστορική επέτειο, εξέδωσαν ένα µικρού µεγέθους ηµερολόγιο.

Από τότε και για αρκετά χρόνια, ήταν ένα ολιγοσέλιδο µικρού σχήµατος βιβλίο, αφιερωµένο κάθε φορά σε µία επέτειο, σε ένα γεγονός εθνικής σηµασίας ή σε µια προσωπικότητα εθνικού κύρους και η δοµή του ολοκληρωνόταν µε τις πάντοτε χρήσιµες σελίδες ενός συνηθισµένου ηµερολογίου.

Σταδιακά, η ετήσια αυτή έκδοση άλλαξε περιεχόµενο και σχήµα και µετεξελίχθηκε σε ένα τόµο-βιβλίο, όπου επιστήµονες, διανοούµενοι, πολιτικοί, καλλιτέχνες, καταξιωµένοι επαγγελµατίες, εκπαιδευτικοί αλλά και µαθητές µας εκφράζουν ελεύθερα τη γνώµη τους γύρω από ένα θέµα, το οποίο έχει ανάγκη να διερευνηθεί πολύπλευρα.

Για λόγους καθαρά συναισθηµατικούς, διατηρήσαµε τον τίτλο «Ηµερολόγιο» για να µας θυµίζει την έναρξη της προσπάθειας.

Άλλωστε, όλα τα δηµιουργικά πράγµατα διαρκούν στο χρόνο όταν ανανεώνονται, υπηρετώντας τις προκλήσεις και τις ανάγκες του καιρού µας.