Αντόνιο Γκουτέρες| Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών

Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 2022· Τέλος στον ρατσισμό, Ναι στην Οικοδόμηση της Ειρήνης

Η ειρήνη είναι μια ευγενής και απαραίτητη επιδίωξη και ο μόνος πρακτικός δρόμος για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο για όλους τους ανθρώπους.

Ωστόσο, σε πάρα πολλά μέρη αποτυγχάνουμε στην επιδίωξη της ειρήνης.

Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης – «Τέλος στον ρατσισμό, Ναι στην Οικοδόμηση της Ειρήνης» – μας υπενθυμίζει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους ο ρατσισμός δηλητηριάζει τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων και διαβρώνει την ειρήνη που όλοι επιδιώκουμε.

Ο ρατσισμός στερεί από τους ανθρώπους τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Υποδαυλίζει τις ανισότητες και τη δυσπιστία. Απομακρύνει τους ανθρώπους, σε μια εποχή που θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι, ως μία ανθρώπινη οικογένεια, για να φτιάξουμε τον διαλυμένο κόσμο μας.

Αντί να πολεμάμε ο ένας τον άλλον, πρέπει να εργαζόμαστε για να νικήσουμε τους πραγματικούς εχθρούς μας: τον ρατσισμό, τη φτώχεια, την ανισότητα, τις συγκρούσεις, την κλιματική κρίση και την πανδημία COVID-19.

Pρέπει να γκρεμίσουμε δομές που στηρίζουν τον ρατσισμό και να ανυψώσουμε τα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα παντού.

Πρέπει να πνίξουμε τις φαύλες φωνές της ρητορικής μίσους με μια ενωμένη και διαρκή κραυγή για αλήθεια, κατανόηση και αμοιβαίο σεβασμό.

Αυτή τη σημαντική ημέρα, είναι η στιγμή για να τηρήσουμε το εικοσιτετράωρο μη βίας και κατάπαυσης του πυρός, να ανανεώσουμε την έκκλησή μας προς όλους τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα από το να καταθέσουν τα όπλα τους.

Τους καλούμε να επιβεβαιώσουν εκ νέου τους δεσμούς αλληλεγγύης που μοιραζόμαστε ως ανθρώπινα όντα και να ασχοληθούν με την οικοδόμηση μιας καλύτερης, πιο ειρηνικής ζωής.

Αντί να πολεμάμε ο ένας τον άλλον,
πρέπει να εργαζόμαστε για να νικήσουμε
τους πραγματικούς εχθρούς μας.