ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΣ| CEO MRB Hellas

Meta Millennial Generations

Oι Ειδικοί που αναλύουν αλλά και διαχειρίζονται τις Αγορές είτε σε Εμπορικό είτε σε Κοινωνιολογικό επίπεδο βρίσκονται σήμερα στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να πρέπει να χειριστούν την ταυτόχρονη παρουσία σε ενεργές θέσεις πέντε γενεών.

Κατά Philip Kotler στο βιβλίο του Marketing 5.0 Technology for Humanity.

Οι Baby Boomers (1946 – 1964) εξακολουθούν να κατέχουν σε σημαντικό βαθμό θέσεις εξουσίας και να ορίζουν τις τύχες πολλών πραγμάτων στις Αγορές και στις Κοινωνίες αλλά και το τι υφίστανται οι
επόμενες γενιές.

Οι Generation X είναι μια δημογραφική ομάδα ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980. Επισκιασμένη και τυλιγμένη ως σάντουιτς από τις διασημότητες των Baby Boomers και Generation Y, η
Generation X διέφυγε του ραντάρ μεταξύ των εμπόρων και των αναλυτών και έτσι αποκαλείται το «ξεχασμένο μεσαίο παιδί».

Αν και παραβλέπεται από τους περισσότερους επαγγελματίες του μάρκετινγκ, η Generation X έχει γίνει μία από τις γενιές με τη μεγαλύτερη επιρροή στο εργατικό δυναμικό σήμερα. Με μέση εργασιακή εμπειρία 20 ετών και ισχυρή εργασιακή ηθική, η Generation X έχει αναλάβει πολλούς ηγετικούς ρόλους στις επιχειρήσεις. Καθώς ήταν πιο δύσκολο να ανέβουν στην εταιρική κλίμακα, με τους Baby Boomers να παρατείνουν τη συνταξιοδότησή τους, πολλοί από τη Generation X εγκατέλειψαν τους εργοδότες τους στα σαράντα τους, ξεκίνησαν τις δικές τους επιχειρήσεις και έγιναν επιτυχημένοι επιχειρηματίες.
Οι Generation Y είναι όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1996 – είναι η πιο πολυσυζητημένη γενιά τις τελευταίες δεκαετίες. Με την ενηλικίωση στη νέα χιλιετία, είναι ευρέως γνωστοί ως Millennials.
Γεννημένοι σε μια άλλη περίοδο baby boom, οι περισσότεροι από τη Generation Y είναι παιδιά των Baby Boomers. Γι’ αυτό είναι γνωστά και ως η γενιά Echo Boomer. Γενικά, είναι πιο καλά μορφωμένοι και πολιτιστικά διαφορετικοί από τις προηγούμενες γενιές.

Είναι επίσης η πρώτη γενιά που συνδέεται έντονα με τη χρήση των social media. Σε αντίθεση με τη Generation X, η οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το Διαδίκτυο στο χώρο εργασίας για επαγγελματικούς λόγους, η Generation Y έμαθε για το Διαδίκτυο σε πολύ μικρότερη ηλικία. Έτσι, στην αρχή, η Generation Y αγκάλιασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες τεχνολογίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο για προσωπικούς στόχους. Στα social media είναι πολύ ανοιχτοί στο να εκφραστούν και συχνά συγκρίνονται με τους συνομηλίκους τους. Νιώθουν την ανάγκη να λάβουν επικύρωση και έγκριση από τους συνομηλίκους τους. Εμπιστεύονται τους συνομηλίκους τους περισσότερο από τις καθιερωμένες μάρκες. Η Generation Y κάνει πολλή  διαδικτυακή έρευνα και αγορά, κυρίως στα κινητά της τηλέφωνα. Δεν επικεντρώνονται στη συσσώρευση πλούτου και περιουσιακών στοιχείων αλλά στη συλλογή ιστοριών ζωής.

Λόγω της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της διαφορετικότητας και της έκθεσής τους σε απεριόριστο περιεχόμενο, η Generation Y είναι πιο ανοιχτόμυαλη και ιδεαλιστική.

Όπως οι γονείς τους Baby Boomers, οι Millennials συχνά κατηγοριοποιούνται σε δύο υπογενιές. Οιπαλαιότεροι Millennials – αυτοί που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 – μπήκαν στον εργασιακό χώρο
κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και των συνεπειών της, και ως εκ τούτου έπρεπε να επιβιώσουν από μια δύσκολη αγορά εργασίας. Κάποιοι από αυτούς κατέληξαν να χτίσουν τις
δικές τους επιχειρήσεις.

Generation Z: The First Digital Natives
Οι άνθρωποι της αγοράς και της κοινωνίας στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Generation Z. Οι απόγονοι της Generation X, Generation Z – γνωστοί και ως Centennials – είναι μια ομάδα ανθρώπων
που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2009. Πολλοί από τη Γενιά Ζ ήταν μάρτυρες των οικονομικών προβλημάτων των γονιών και των μεγαλύτερων αδελφών τους και ως εκ τούτου, έχουν μεγαλύτερη οικονομική συνείδηση από τη Γενιά Υ. Τείνουν να εξοικονομούν χρήματα και να βλέπουν την οικονομική σταθερότητα ως βασικό παράγοντα στις επαγγελματικές τους επιλογές.
Γεννημένοι όταν το Διαδίκτυο είχε ήδη γίνει mainstream, θεωρούνται οι πρώτοι ψηφιακοί αυτόχθονες. Καθώς δεν έχουν εμπειρία ζωής χωρίς το Διαδίκτυο, βλέπουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως αναπόσπαστο
μέρος της καθημερινής ζωής.

Με τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η Generation Z καταγράφει την καθημερινότητά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τη μορφή φωτογραφιών και βίντεο. Αλλά σε αντίθεση με τη Generation
Υ, που είναι ιδεαλιστική, η Generation Ζ είναι πραγματιστική. Σε αντίθεση με τη Generation Y, που της αρέσει να δημοσιεύει πιο εκλεπτυσμένες και φιλτραρισμένες εικόνες του εαυτού τους για προσωπική επωνυμία, η Generation Z προτιμά να απεικονίζει αυθεντικές και ειλικρινείς εκδοχές του εαυτού τους. Επομένως, η Generation Z μισεί τις μάρκες και τους θεσμούς που μεταδίδουν εικόνες οι οποίες είναι
κατασκευασμένες και πολύ καλές για να είναι αληθινές. Όπως και με τη Generation Υ, η Generation Ζ ενδιαφέρεται πολύ για την κοινωνική αλλαγή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Λόγω του πραγματισμού τους, η Generation Z είναι πιο σίγουρη για τους ρόλους της για να οδηγήσει στην αλλαγή μέσω των καθημερινών της αποφάσεων. Η Generation Z είναι επίσης παθιασμένη να κάνει τη διαφορά μέσω του εθελοντισμού και αναμένει από τους εργοδότες της να παρέχουν την πλατφόρμα που το επιτρέπει.

Σήμερα, η Generation Z έχει ήδη ξεπεράσει αριθμητικά τη Generation Y ως η μεγαλύτερη γενιά παγκοσμίως. Μέχρι το 2025, θα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού.
Η Generation Alpha αποτελείται από όσους γεννήθηκαν/θα γεννηθούν από το 2010 έως το 2025, γεγονός που τους κάνει τα πρώτα παιδιά του 21ου αιώνα. Επινοημένο από τον Mark McCrindle, το ελληνικό αλφάβητο σημαίνει μια εντελώς νέα γενιά που θα διαμορφωθεί από την τεχνολογική σύγκλιση. Όχι μόνο είναι ψηφιακά αυτόχθονες, αλλά επηρεάζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις ψηφιακές συμπεριφορές των γονιών τους (Γενιά Υ) και άνω αδέρφια (Γενιά Ζ).

Οι χαρακτήρες της Generation Alpha είναι πολύ διαμορφωμένοι και επηρεασμένοι από το στυλ ανατροφής των γονέων τους Generation Y. Παντρεμένοι σε μεγαλύτερη ηλικία, οι εκπρόσωποι της Generation
Υ έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στη γονική μέριμνα και στην εκπαίδευση των παιδιών. Επίσης, διδάσκουν τα παιδιά τους για τα χρήματα και τα οικονομικά πολύ νωρίς. Επιπλέον, μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα πολύ διαφορετικό και γρήγορο αστικό περιβάλλον.

Επομένως, η Generation Alpha δεν είναι μόνο καλά εκπαιδευμένη και ψηφιακή, αλλά και χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνική.

Μεγαλωμένη από τη Generation Y και επηρεασμένη από τη Generation Z, η Generation Alpha καταναλώνει ενεργά περιεχόμενο σε κινητές συσκευές από την παιδική ηλικία. Έχοντας σχετικά μεγαλύτερο χρόνο οθόνης από τις προηγούμενες γενιές, η Generation Alpha παρακολουθεί βίντεο στο διαδίκτυο και παίζει καθημερινά παιχνίδια για κινητά. Μερικοί έχουν τα δικά τους κανάλια στο YouTube και τους λογαριασμούς τους στο Instagram – που δημιούργησαν και διαχειρίζονται οι γονείς τους.

Η Generation Alpha είναι πιο ανοιχτή σε επώνυμο περιεχόμενο, όπως κανάλια κριτικής παιχνιδιών στο YouTube. Το μαθησιακό τους στυλ είναι πιο πρακτικό και πειραματικό. Είναι πολύ άνετοι να παίζουν με τεχνολογικά παιχνίδια, έξυπνες και φορητές συσκευές. Βλέπουν την τεχνολογία όχι μόνο ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους αλλά και ως προέκταση του εαυτού τους.

Η Generation Alpha θα συνεχίσει να μεγαλώνει υιοθετώντας και χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που μιμούνται τον άνθρωπο, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι φωνητικές εντολές και τα ρομπότ.Σήμερα, η Generation Alpha δεν έχει ακόμη τεράστια καταναλωτική δύναμη, αλλά έχει ήδη ισχυρή επιρροή στις δαπάνες των άλλων. Έρευνα της Google αποκαλύπτει ότι το 74% των γονέων της, εμπλέκουν τα παιδιά της γενιάς Alpha στις αποφάσεις του νοικοκυριού.

Επιπλέον, ορισμένα παιδιά έχουν γίνει παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν πρότυπα για άλλα παιδιά. Μια έκθεση της Wunderman Thompson Commerce δείχνει ότι το 55% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήθελε να αγοράσει πράγματα που χρησιμοποιούν οι κοινωνικοί influencers τους. Ως εκ τούτου, είναι μόνο θέμα χρόνου να γίνουν το επίκεντρο των ανθρώπων της αγοράς παγκοσμίως.

Οι γενιές, στις μελέτες που γίνονται, έχουν και μια άλλη προσέγγιση

Millennials vs Generation Edge

Πρόκειται για μια κοινωνικό-πολιτισμική κόντρα μεταξύ των Millennials και των δύο επόμενων γενεών που αναδεικνύουν πολύ σοβαρά ευρήματα.

Ανάλυση / Μελέτη MRB Hellas AE