Κυριάκος Πιερρακάκης| Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση του ευ ζην

Είναι κοινή παραδοχή ότι, όπως όλες οι μεγάλες αλλαγές, έτσι και οι τεχνολογικές εξελίξεις παράγουν ταυτόχρονα μεγάλες διευκολύνσεις αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία των Βιομηχανικών Επαναστάσεων είναι ότι το τελικό πρόσημο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση των νέων εργαλείων: πώς, δηλαδή, αξιοποιούμε τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας και πώς θωρακιζόμαστε απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους.

Διαμορφώνοντας κατάλληλα ευνοϊκές συνθήκες, ελαχιστοποιούμε τα κόστη κι αυξάνουμε τα κέρδη απ’ την εμπλοκή μας στο όλο και πιο περίπλοκο και απαιτητικό τεχνολογικό γίγνεσθαι. Σήμερα, ίσως περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, χρειάζεται να αποσαφηνίσουμε το αξιακό περιεχόμενο της τε-χνολογίας, να τη νοηματοδοτήσουμε και να τη στρέψουμε σε πιο σοφές και ηθικές χρήσεις.

Αν, λοιπόν, αναζητούσαμε έναν κοινό παρονομαστή των μοντέλων αξιοποίησης των νέων τεχνολογι-κών δυνατοτήτων, θα διαπιστώναμε ότι όλα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο. Μπορεί να ακούγεται υπεραπλουστευτικό, όμως είναι πέρα για πέρα ακριβές ότι τα πολιτοκεντρικά μοντέλα γύρω από την τεχνολογία αποδεικνύονται αποδοτικότερα και ανθεκτικότερα στο πεδίο.

Για να είναι η πολιτική μας γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό πραγματικά πολιτοκεντρική, πρέπει να αποτελεί βασική μας επιδίωξη να μπορούν όλοι οι πολίτες να εντάσσουν στην καθημερινότητά τους και να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες. Η πρόκληση, λοιπόν, είναι να κάνουμε πραγματι-κότητα το ψηφιακό άλμα χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.

Και, για τον λόγο αυτό και χρειάζεται να ενισχύουμε διαρκώς τις ψηφιακές δεξιότητες όλων μας. Πρόκειται για ένα ατομικό, μα και ταυτόχρονα συλλογικό μας καθήκον. Οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί η τεχνολογία έχουν τεράστια σημασία. Εδώ έρχεται ο ρόλος της ρύθμισης, η οποία εξισορροπεί ανισότητες, προφυλάσσει από κινδύνους και ανοίγει νέες ευκαιρίες.

Για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα η τεχνολογία σημαίνει πολλά περισσότερα από μια απλή διευκόλυνση: ισοδυναμεί με την πρόσβασή τους στην εργασία, στην κοινότητα, στις υπηρεσίες, στα πάντα. Με τη δημιουργία του Gov.gr εξασφαλίσαμε για όλη την κοινωνία, αλλά ιδίως για αυτούς τους συνανθρώπους μας την απαλλαγή από την ταλαιπωρία μετάβασης από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Το 2020 οι ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους ήταν 500, και σήμερα, το 2023, ξεπερνούν τις 1.550 και συνεχώς προστίθενται και νέες, κάνοντας απτό και προσβάσιμο σε κάθε πολίτη το ψηφιακό κράτος. Το 2018, οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο ήταν 8,8 εκατομμύρια. Το 2022 προ-σέγγισαν το ένα δισεκατομμύριο, με γεωμετρική αύξηση από έτος σε έτος, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι αντίστοιχος αριθμός είναι οι φορές που δεν χρειάστηκε να μεταβούμε οι ίδιοι σε κάποια δημόσια υπηρεσία.

Η πολιτοκεντρική προσέγγιση, εστιασμένη στην καλύτερη εξυπηρέτηση του χρήστη-πολίτη, άλλαξε τον τρόπο που οι ίδιοι οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον τη σχέση τους με το κράτος. Πλέον, αντί για αντίπαλό τους, το βλέπουν ως σύμμαχο και βοηθό τους. Αγκάλιασαν συνεπώς όλο το εγχείρημα και η θετική τους ανταπόκριση έφτασε και στην πολιτική ηγεσία με την προτροπή αυτή να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και ταχύτητα.

Πέρα, όμως, από εργαλείο για το «εδώ» και το «τώρα», αυτή η πρόοδος αποτελεί οδηγό για το «μετά». Η τεχνολογία μάς υποχρεώνει να επανεξετάσουμε τα πάντα με δημιουργικό τρόπο. Και πιστεύουμε βαθιά ότι τα ψηφιακά μέσα μπορούν να ενισχύσουν την ατομική ευδαιμονία, αλλά και το κοινό καλό, αρκεί να είμαστε επικεντρωμένοι στον άνθρωπο – και, άρα, στον πολίτη. Αυτόν οφείλει να υπηρετεί η τεχνολογία, απ’ αυτόν ξεκινούν και σε αυτόν καταλήγουν όλα.

Βρισκόμαστε στην αυγή ακόμα ενός αιώνα κοσμογονικών τεχνολογικών αλλαγών κι έχουμε την σπάνια ευκαιρία να συντάξουμε όλοι μαζί τον «αλγόριθμο του ευ ζην». Και πρέπει να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή απαλλαγμένοι από βάρη του παρελθόντος, συγκεντρωμένοι στους στόχους μας και πλήρως ευθυγραμμισμένοι προς τις θετικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μέλλον είναι ήδη εδώ, είναι αναμφίβολα ψηφιακό, κι εμείς μπορούμε να αξιοποιήσουμε έξυπνα, με σύνεση και όραμα, τα τεχνολογικά εργαλεία για την ευημερία όλων. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα έχουμε τη γνώση, το όραμα, αλλά και την αυτοπεποίθηση για να το πετύχουμε αυτό ως χώρα. Πρωτίστως, όμως, έχουμε ένα υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό μας. Και, με αυτά τα εφόδια, είναι στο χέρι μας το μέλλον της χώρας να είναι και ψηφιακό και ευοίωνο.

 

Η τεχνολογία μάς υποχρεώνει
να επανεξετάσουμε τα πάντα με δημιουργικό
τρόπο. Και πιστεύουμε βαθιά ότι τα ψηφιακά
μέσα μπορούν να ενισχύσουν την ατομική
ευδαιμονία, αλλά και το κοινό καλό.