Ζαχαρούλα Κοκκώση| Μαθήτρια Α’ Λυκείου, Εκπαιδευτήρια Δούκα

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στην ενίσχυση του Ευ Ζην

Τεχνολογία, σύμφωνα με μερικούς, ο νέος χρυσός της κοινωνίας μας, ο οποίος έχει δώσει μια άλλη διάσταση στον τρόπο ζωής μας. Αρχικά, η εξέλιξη των επιστημών, όπως φυσική, μαθηματικά, ακόμα και ιατρική, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνολογία, η οποία, αν και ανθρώπινο δημιούργημα, έχει καταφέρει να δώσει λύσεις σε ποίκιλα ερωτήματα του ίδιου του ανθρώπου και έχει κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.

Πάνω απ’ όλα, όμως, η τεχνολογία είναι υπεύθυνη για την ολοκληρωτική αναδιαμόρφωση του τρόπου επικοινωνίας. Οι αποστάσεις πλέον δεν μετράνε. Έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε μηνύματα που καλύπτουν αποστάσεις από το ένα άκρο της γης στο άλλο σε δευτερόλεπτα. Αυτό, βέβαια, είναι κάτι που γνωρίζαμε. Εκείνο, όμως, το οποίο δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ούτε να φανταστούμε είναι πόσο μονότονη θα ήταν η ζωή του ανθρώπου χωρίς αυτήν την άνεση επικοινωνίας που προσφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών και πεποιθήσεων, η έκφραση συναισθημάτων είναι απαραίτητες, για να εμπλουτίσουν τις ζωές των ανθρώπων. Η τεχνολογία μάς επιτρέπει να συνδεθούμε με ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε για θέματα που μας απασχολούν. Παράλληλα, μπορούμε να έχουμε επικοινωνία με συγγενείς ή αγαπημένους που ζουν μακριά μας, κάτι που θα θεωρούνταν αδιανόητο μερικές δεκαετίες πριν.

Και γιατί λοιπόν είναι τόσο σημαντική η προσφορά της τεχνολογίας στην επικοινωνία μεταξύ μας;

Ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να είχε καταφέρει όλα αυτά που έχει καταφέρει εάν δεν ικανοποιούσε συνεχώς την έμφυτη τάση του για επικοινωνία. Μια πτυχή του ευ ζην αφορά στον τρόπο που μπορεί να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Χρειαζόμαστε να δίνουμε λύσεις στα ερωτήματά μας, να έχουμε στήριξη σε δύσκολες στιγμές και να μπορούμε να μιλήσουμε για πράγματα που μας ενδιαφέρουν με τα καταλληλά άτομα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, η τεχνολογία έχει κάνει την ικανοποίηση των αναγκών αυτών πιο εύκολη και προσβάσιμη σε όλους.

Η τεχνολογία θα εξελίσσεται συνεχώς χωρίς όρια, αν και στον τομέα της επικοινωνίας έχει καταφέρει τον στόχο της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων σε σημαντικά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της.

 

Ο διάλογος, η ανταλλαγή ιδεών
και πεποιθήσεων, η έκφραση συναισθημάτων
είναι απαραίτητες, για να εμπλουτίσουν
τις ζωές των ανθρώπων.