Ειρήνη Δούκα, Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Πρόλογος

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν η προσπάθεια ενός λαού να διεκδικήσει την ελευθερία του με τη δημιουργία Εθνικού Κράτους.

Το εγχείρημα, από όποια πλευρά και να το δούμε, ήταν παράτολμο και εξαιρετικά αβέβαιο, όταν μάλιστα ο αντίπαλος ήταν μια αυτοκρατορία, η οποία διέθετε τεράστιες δυνάμεις επιβολής.

Παρά τις δυσκολίες, τα λάθη ή ακόμα χειρότερα, τις διχόνοιες, οι οποίες εισέβαλαν στα σωθικά του Έθνους, οι Έλληνες τα κατάφεραν.

Η μέρα της Ανεξαρτησίας διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα και έθεσε το νεοσύστατο κράτος και το λαό μας ενώπιον νέων προκλήσεων.

Σε αυτά τα 200 χρόνια, το μικρό αυτό κράτος, με μεγάλες θυσίες, μεγάλωσε, γνώρισε θριάμβους άλλα και ήττες, εντάχθηκε σε ισχυρούς διεθνείς οργανισμούς, το βιοτικό επίπεδο του λαού βελτιώθηκε και η Ελλάδα είναι πια ένα κράτος που, παρά τις κατά καιρούς αναταράξεις, πλέει με ασφάλεια σε «ανοιχτές θάλασσες».

Είναι όμως χρέος μας παντοτινό να κοιτάμε κατάματα τον Εθνικό μας εαυτό και με ειλικρίνεια να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Γιατί, εκτός από όσα πετύχαμε, πολλά είναι εκείνα που δεν κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε. Πολλές οι ευκαιρίες που χάσαμε, μακρύς ο χρόνος που αφήσαμε ανεκμετάλλευτος, αναζητώντας εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες προκλήσεις.

Γι’ αυτές τις αδυναμίες, που τις ξέρουμε όλοι, πρέπει να μιλήσουμε.

Πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε αυτή την «γκρίνια», αυτή τη «μιζέρια», αυτό το διχαστικό κλίμα, τη διαρκή αμφισβήτηση ακόμη και των προφανών, και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για το καλό της Ελλάδας, της χώρας μας που αγαπάμε, της χώρας που μεγαλώνουν τα παιδιά μας.

Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σ’ ένα κόσμο με «ανοιχτό μυαλό», εμπιστοσύνη, δικαιοσύνη και όραμα για μια Ελλάδα ακόμα καλύτερη.

Είναι η ώρα να εμπιστευτούμε «ο ένας τον άλλο» και όλοι μαζί να βρούμε τον «δρόμο», που θα μας φέρει σε μια άλλη «ΝΙΚΗ», αυτή του ίδιου του εαυτού μας.

Αυτή τη νίκη του καλού μας εαυτού, την οφείλουμε στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν αλλά και στα παιδιά μας, τους περήφανους συνεχιστές μας.

Ας ευχηθούμε η Νέα Χρονιά να είναι μια χρονιά που θα γίνουμε όλοι καλύτεροι και η Πατρίδα μας πιο δυνατή.

Από τη θέση αυτή θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και μας τίμησαν με τα κείμενά τους, συμβάλλοντας στην έκδοση του Ημερολογίου μας 2021.