ΕΙΡΗΝΗ ΔΟΥΚΑ| Πρόεδρος Εκπαιδευτηρίων Δούκα

Πρόλογος

Μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά έκλεισε και μια νέα άρχισε. Ας έχουμε θετική σκέψη και αισιοδοξία για το 2022. Μπορεί τα δύσκολα να είναι ακόμα γύρω μας, αλλά αισιοδοξούμε ότι τα καλύτερα είναι
μπροστά μας.

Το Σχολείο μας μετρά 105 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην Εκπαίδευση. Πολλές γενιές έχουν περάσει από τα θρανία μας. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, υπήρχε η τάση, η μεγαλύτερη γενιά να υπερισχύει της νεότερης, με τη δεύτερη να αισθάνεται καταπιεσμένη από την πρώτη.

Η σημερινή γενιά Z και η επόμενη γενιά Α, οι δύο γενιές μαθητών, παιδιών και εφήβων, με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή, είναι δυναμικές, τεχνολογικά καταρτισμένες, με ιδέες και όραμα. Είναι οι γενιές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή περιβαλλοντική και ενεργειακή κρίση, κοινωνικές αλλαγές, υγειονομικούς κινδύνους και άλλα φαινόμενα.

Πιστεύω λοιπόν, πως είναι η κατάλληλη ώρα να βελτιώσουμε εμείς, οι μεγαλύτεροι, τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους νεότερους: να έρθουμε πιο κοντά τους και να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Μια τέτοια προσπάθεια προσέγγισης αποτελεί και η παρούσα έκδοση του Ημερολογίου των Εκπαιδευτηρίων μας. Γι’αυτόν τον λόγο θα ήθελα να την αφιερώσω σε όλα παιδιά, που γεμίζουν τα Σχολεία και τα Πανεπιστήμια με την ορμή και τη ζωντάνια της ηλικίας τους.

 

Αγαπημένα μας παιδιά,
Σας θαυμάζουμε και πιστεύουμε στις δυνατότητές σας, χαιρόμαστε με τις Γνώσεις, τις Δεξιότητες και τις Αξίες σας. Θέλουμε να σας ακούσουμε, μιλήστε μας. Από αυτή την απαραίτητη επικοινωνία θα βγούμε
όλοι καλύτεροι.

Αγαπητοί Γονείς,
Πλησιάστε τα παιδιά σας με ειλικρίνεια και θετική ενέργεια. Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, θέτοντας παράλληλα, τα απαραίτητα όρια, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη, κι ας μην το παραδέχονται.

Από την Οικογένεια ξεκινούν όλα και στην Κοινωνία καταλήγουν. Συνεπώς, εμείς, με τη δική μας διαπαιδαγώγηση και Στάση Ζωής, ευθυνόμαστε για τη διαμόρφωση της Κοινωνίας, για τα ευχάριστα και θαυμαστά αλλά και για τα οδυνηρά και αδιανόητα που σημειώνονται τελευταία, σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι αποδέχτηκαν την πρόσκλησή μας και συμμετείχαν σε αυτήν την εκδοτική μας προσπάθεια, καταθέτοντας τις απόψεις τους, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που άφησαν το στίγμα της γενιάς τους στα σύντομα video, τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στα επιμέρους άρθρα (μέσω των QR codes στην έντυπη έκδοση).