ΤΑΣΟΣ ΠΑΓΚΑΚΗΣ| Lead Consultant, Borrow My Brain Consulting
Τα 12 σημεία που δεν φαίνονται στο κινητό, το TikTok, και στο LoL
Αγαπητοί digital natives, αφήστε για 7.50 λεπτά το κινητό σας για να διαβάσετε αυτές τις γραμμές, που ελπίζω να σας κάνουν να σκεφτείτε τον προσανατολισμό σας στη ζωή.
Νο 1. Τι θα γίνω, όταν μεγαλώσω; Σε αρκετές πανεπιστημιακές σχολές οι 60 στους 100 εισερχόμενους τα παρατάνε. Από τους 40 που απομένουν, ξεχωρίζουν οι 10 (το γνωστό 10% των καλών). Από τους 100 λίγοι έχουν ρωτήσει, πριν τις εξετάσεις, έμπειρους επαγγελματίες, για να σκεφτούν τι τους ταιριάζει. Άρα όλοι είναι πιθανά θύματα της επιλογής που κάνει η κοινωνική ομάδα που ανήκουν.
Νο 2. Ένα επάγγελμα με καλά λεφτά. Στα επόμενα χρόνια θα ανακάμψει η οικονομία, αλλά η έννοια «πλούτος» δε θα είναι ίδια. Πλούτος θα είναι η γνώση, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι νέες ιδέες που θα υπηρετούν το κοινό καλό. Και για πρώτη φορά θα είναι επίσημες κυβερνητικές πολιτικές και απαίτηση των ανθρώπων. Θα μειωθεί το Ελληνικό «σε ξέρω από το Κολλέγιο» και αντί να νιώθουν κάποιοι «ελίτ», θα πρέπει να εργαστούν προσθέτοντας αξία στο μέλλον μας.
Νο 3. Έχουμε οικογενειακή επιχείρηση. Η ταχύτητα των αλλαγών μάς προσπερνάει κάθε μέρα. Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, των αυτοματισμών και των νέων αγορών (το ξέρατε πως υπάρχει στην
Ελλάδα ψυχολόγος αλόγων, ή yoga για να χειριστείς το πένθος;) καμία «συνταγή» δεν θα αντέξει. Χρειάζονται νέες ιδέες και ικανότητες. Η Ελλάδα ήταν για χρόνια κλειστή οικονομία και κοινωνία. Εξαιτίας
της παγκοσμιοποίησης, ό,τι σκέφτεστε, το έχουν σκεφτεί ήδη άλλα Χ εκατομμύρια σαν εσάς.
Νο 4. Οι YouTubers βγάζουν πολλά! Και τα παιχνίδια θα πρόσθετα, αλλά είναι μόνο 3 οι εταιρίες που σας παίρνουν το χαρτζιλίκι (μόνο η EPIC βγάζει 5 δισεκατομμύρια το χρόνο). Αυτό είναι όμορφο παραμύθι, πως θα είμαστε όλοι ξαπλωμένοι σε ένα καναπέ και θα βγάζουμε άκοπα χρήματα σαν YouTubers, digital marketers, influencers και διανομείς περιεχομένου. Θα ζούμε με αέρα, αφού δε θα χρειάζεται κανείς να παράγει λαχανικά, προϊόντα, εργαλεία, υπηρεσίες. Έτσι κι αλλιώς, αγοράζουμε νταλίκες προϊόντων από Κίνα και ενέργεια από άλλες χώρες.
Νο 5. Δεν θέλω καριέρες και πίεση! Η έννοια καριέρα έχει φορτιστεί αρνητικά, σαν να μπαίνεις σε ένα τούνελ χωρίς αέρα. Όμως και game tester να γίνεις, πάλι θα σου ζητούν να φέρνεις σε πέρας τα καθήκοντά σου για τα οποία πληρώνεσαι. Το πρόβλημα δεν είναι πού εργαζόμαστε, αλλά πώς εργαζόμαστε. Αν θα έχεις το μεράκι, την αγάπη για ό,τι κάνεις, και αν θα δίνεις ποιότητα σε καθετί. Τα πράσινα νησιά μας, τα καλλυντικά από φύκια, τα προσθετικά μέλη μπορεί να είναι η δική σου καριέρα.
Νο 6. Τι θα με κάνει καλύτερο από άλλους; Ο Jack Welch δεν είναι στο TikTok αλλά είναι ο άνθρωπος που διοίκησε επί 22 χρόνια τη γιγάντια General Εlectric και είπε πως «Η ικανότητα ενός οργανισμού να μαθαίνει και να μετατρέπει γρήγορα αυτή τη μάθηση σε δράση, είναι το απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Μάθε, ρώτα, κατάλαβε και κάνε! Ισχύει για εταιρίες, ανθρώπους, παρέες και ομάδες. Ερεθίσματα από καλές πρακτικές και υλοποίηση, εκεί πάσχει η χώρα μας.
Νο 7. Βαρέθηκα, όλοι για στόχους μου λέτε. Αυτό που θέλω να πετύχω, είναι ο στόχος. Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν, εργάζονται, ονειρεύονται χωρίς πρακτικούς, εφικτούς στόχους και άρα χωρίς να έχουν σκεφτεί τις ενέργειες που απαιτούνται, για να τους πετύχουν. Οι στόχοι είναι σαν την πυξίδα. Χωρίς καθόλου πυξίδα, ένα πλοίο δε θα έβρισκε ποτέ το λιμάνι του, ούτε καν θα μπορούσε να υπολογίσει τον χρόνο που απαιτείται, για να φτάσει εκεί.
Νο 8. Κι άλλο άγχος να έχω με τα σχέδια; Όταν έχω ένα στόχο, καθημερινά απαντώ με πράξεις σε τρεις ερωτήσεις, σαν ένα παιχνίδι μυαλού. Πού είμαι τώρα; Πού θέλω να πάω; Πώς θα πάω εκεί; Αυτό
είναι ένα σχέδιο. Σπουδές, φίλοι, δια βίου μάθηση, συμπεριφορά, είναι όλα στοιχεία σύμφωνα με το σχέδιο. Χωρίς αυτό χαθήκατε στην αναζήτηση και τη θεωρία.
Νο 9. Ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος; Αφήστε τη μελλοντολογία. Τo πτυχίο Game design έχει ψυχολογία. Μαθηματικός κάνει μεταπτυχιακό στη Βιολογία και ετοιμάζεται για μελέτη του εγκεφάλου. Προσθετικά μέλη σχεδιάζονται σε iPad. Το ΔΙΚΟ σου επάγγελμα του μέλλοντος είναι αυτό που θα αγαπήσεις, που θα το απογειώσεις και θα το κάνεις τόσο μοναδικά καλά, ώστε όλοι από στόμα σε στόμα να ταυτίζουν μόνο εσένα με αυτό.
Νο 10. Ό,τι πει η παρέα είναι σωστό! Εδώ και χρόνια υποστηρίζουν οι neuroscientists, ότι όπως εκπαιδεύεις (συνηθίζεις) το μυαλό σου, άρα σύμφωνα με το ‘peer network’ που επιλέγεις, το ίδιο ζεις, το ίδιο συμπεριφέρεσαι, το ίδιο είσαι. Ο αγενής με ποιες αξίες θα σε συμβουλεύσει σε μια δύσκολη στιγμή; Είναι μεγάλη περιουσία η επιλογή των φίλων που σε εξελίσσουν, που έχουν ωραίες αξίες και έρχονται
σε εσένα άδολα. Θα μείνετε, θα δημιουργήσετε, θα χαρείτε για χρόνια μαζί. Διάλεξε σοφά!
Νο 11. Το είδα στα social. Η βιομηχανία social media, οι μπίζνες NFT, οι φανατικοί των δικτύων fake news και οι αλγόριθμοι που διαβάζουν τις προτιμήσεις σου, ξέρουν πως κάθεσαι 6-7 ώρες κάθε ημέρα στην οθόνη και άρα πείθεσαι εύκολα. Τραγουδάκια, γατούλες, κομμένα βίντεο, λίγο fun & music element… είσαι έτοιμο κοινό για να μη σκέφτεσαι. Οι καθηγητές Harvard Clayton Christensen, Jeffrey Dyer, και Hal Gregersen ερεύνησαν επί 6 χρόνια τις απόψεις 3.000 παγκόσμιων στελεχών και δημοσίευσαν τις επίκτητες ικανότητες που απαιτούνται για την καινοτομία: α) να αναρωτιέσαι, να παρατηρείς, να συνδέεις (καταστάσεις και πράγματα), β) να πειραματίζεσαι (δοκιμάζεις) και γ) να δημιουργείς δίκτυα συνεργασιών. Οι επιχειρήσεις τέτοια μυαλά ψάχνουν. Πώς ένα κουρασμένο μυαλό και κόκκινα μάτια θα δημιουργήσουν καινοτομία;
Νο 12. Είναι ντροπή να αποτύχεις! H J. K. Rowling έχει πει «…7 ολόκληρα χρόνια μετά την αποφοίτησή μου, είχα αποτύχει παταγωδώς. Ο εξαιρετικά σύντομος γάμος μου κατέρρευσε, ήμουν άνεργη, διαζευγμένη μητέρα και όσο πιο φτωχή μπορούσα να είμαι στη σύγχρονη Βρετανία, χωρίς να είμαι άστεγη. Ήμουν μία τεράστια αποτυχία… Αυτή η περίοδος της ζωής μου ήταν ιδιαίτερα σκοτεινή…Τότε γιατί μιλάω για τα οφέλη της αποτυχίας; Πολύ απλά, επειδή αποτυχία σήμαινε μια απογύμνωση από τα περιττά. Σταμάτησα να ξεγελάω τον εαυτό μου, υποκρινόμενη ότι ήμουν κάτι άλλο από αυτό που ήμουν και άρχισα να κατευθύνω όλη μου την ενέργεια στο να τελειώσω τη μόνη δουλειά που είχε σημασία. Μια δουλειά η οποία ήταν ιδιαίτερα επίπονη, αλλά άξιζε πολύ περισσότερο από κάθε άλλο προνόμιο που έχω κερδίσει.» Η τότε φτωχή, άνεργη, διαζευγμένη Rowling σήμερα κερδίζει ημερησίως £203,508 και έχει περιουσία 820 εκατομμύρια στερλίνες.
Τώρα μπορείτε να επιστρέψετε μόνιμα στο TikTok, ή να το κάνετε απλά ένα μέσο ψυχαγωγίας σας για 1-2 ώρες την εβδομάδα και όλο τον υπόλοιπο χρόνο, να τον δώσετε στη φροντίδα του εαυτού σας και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της offline ζωής σας. Μπορείτε να πετύχετε και να είστε καλύτεροι από ότι εμείς στο παρελθόν!
«Στα επόμενα χρόνια θα ανακάμψει η οικονομία,
αλλά η έννοια «πλούτος» δε θα είναι ίδια.
Πλούτος θα είναι η γνώση, η βιώσιμη ανάπτυξη
και οι νέες ιδέες που θα υπηρετούν το κοινό καλό».
ΤΑΣΟΣ ΠΑΓΚΑΚΗΣ