Στο ιδιωτικό Γυμνάσιό μας, τα παιδιά αναπτύσσονται γνωστικά, κοινωνικά και συναισθηματικά, με σκοπό να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες προσωπικότητες μέσα από ένα πρόγραμμα δημιουργικό, ευχάριστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εφηβικής ηλικίας και βασίζεται σε Γνώσεις, Δεξιότητες και Αξίες.
Στο Γυμνάσιο, με δημιουργικό, ευχάριστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν
Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα στο Γυμνάσιο βασίζεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στον δικό μας Καταστατικό Μαθησιακό Χάρτη, ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό άξονα του εκπαιδευτικού μας σχεδιασμού και περιγράφει πώς εξελίσσεται σταδιακά ένα μάθημα, από τάξη σε τάξη αλλά και από βαθμίδα σε βαθμίδα. Στο Γυμνάσιο, προσφέρουμε στο μαθητή ένα διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα εξής:
- Ενισχυμένη διδασκαλία Αγγλικών
- Ενισχυμένη διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας - Γαλλικών ή Γερμανικών
- Ενισχυμένη διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής
- Πρόγραμμα υλοποίησης Διαθεματικών Εργασιών (Project Based Learning)
- Πρόγραμμα των Ομίλων με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων
Το πρόγραμμα «Στάση Ζωής» υλοποιείται σε όλες τις βαθμίδες του Σχολείου μας. Ειδικά στο Γυμνάσιο, ευαισθητοποιούμε τα παιδιά στις Αξίες της κοινωνίας μέσα από οργανωμένες βιωματικές δράσεις στους παρακάτω άξονες:
- Ανάπτυξη Κοινωνικών και Συναισθηματικών Δεξιοτήτων
- Οικολογική Συνείδηση – Περιβάλλον
- Πολιτισμός
- Εθελοντισμός και Κοινωνική Προσφορά
- Ασφαλής Χρήση της Τεχνολογίας
- Ανθρώπινα Δικαιώματα
Επειδή οι Ψηφιακές Δεξιότητες (Digital Skills) θεωρούνται σήμερα εξίσου απαραίτητες με τη γραφή και την ανάγνωση, έχουμε εντάξει σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου μας μαθήματα Κώδικα και Ρομποτικής με βασικές έννοιες εντολών και αλγορίθμων.
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την Τέχνη του Κινηματογράφου και τα μηνύματα που μπορεί να μεταδώσει μέσα από την προβολή ταινιών με θεματική ανάλογη με τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες της ηλικίας τους.
Συνεχίζοντας τις Μεθοδολογίες που έχουν ξεκινήσει ήδη από το Νηπιαγωγείο, οι μαθητές του Γυμνασίου μας, μέσα από εναλλακτικούς και καινοτόμους τρόπους διδασκαλίας, βιώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία με τρόπο δημιουργικό, ευχάριστο, χρήσιμο και αποτελεσματικό, αναπτύσσοντας παράλληλα Ικανότητες 21ου Αιώνα.
Η Μεθοδολογία Μελέτης αποβλέπει στην κατανόηση των βασικών εννοιών του μαθήματος στην τάξη και στην αξιοποίηση δημιουργικών δραστηριοτήτων στο σπίτι, μέσω της σωστής διαχείρισης του σχολικού χρόνου και των μαθησιακών στόχων. Οι μαθητές αναπτύσσουν τρόπους αποτελεσματικότερης κατανόησης και σύνταξης κειμένων, μαθαίνουν τεχνικές επίλυσης προβλημάτων και τεχνικές προσέγγισης των θεωρητικών μαθημάτων, με σκοπό την αποτελεσματικότερη οργάνωση και μελέτη.
Η Διαθεματικότητα εντάσσεται στο εβδομαδιαίο αναλυτικό μας πρόγραμμα με κατάλληλη θεματική. Με αυτόν τον τρόπο, οι μαθητές μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν μέσα από μια ανακαλυπτική δραστηριότητα που ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα και απορίες. Το θέμα του κάθε project προσεγγίζεται διεπιστημονικά από τα μέλη της ομάδας και σύμφωνα με συγκεκριμένο σχέδιο εργασίας.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί εφόδιο ζωής καθώς συμβάλλει στη σωστή διαχείριση της γνώσης, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, την επικοινωνία στη μητρική και ξένη γλώσσα, τη μαθηματική σκέψη κλπ. Παράλληλα, προάγει τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση με τα μέλη της ομάδας μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού.
Το Project-Based Learning, βασίζεται στην εκπόνηση διαθεματικών-ερευνητικών εργασιών που δίνει τη δυνατότητα στον μαθητή να αναπτύξει απαραίτητες δεξιότητες, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του σε προσεκτικά σχεδιασμένες ερευνητικές δραστηριότητες, δομημένες γύρω από αυθεντικά προβλήματα. Η μεθοδολογία αυτή προωθεί την αναζήτηση και την αξιολόγηση πληροφοριών, τη διαπραγμάτευση ιδεών, το σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων, την εξαγωγή συμπερασμάτων, την ανάπτυξη παραδοτέων, καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαθεματικής/ερευνητικής εργασίας σε κοινό.
Σύμφωνα με το «Εκπαιδευτικό Μοντέλο 1:1 – Ένας Υπολογιστής ανά Μαθητή (1:1 Computing)», ο Μαθητικός Υπολογιστής αξιοποιείται στην τάξη ως επικουρικό εργαλείο μάθησης που περιλαμβάνει εποικοδομητικές μαθησιακές δραστηριότητες μέσα από διαδραστικά βιβλία, πλούσιο ψηφιακό υλικό, ασκήσεις αυτο-αξιολόγησης κλπ. Τα οφέλη από την αξιοποίηση του Μαθητικού Υπολογιστή είναι πολλαπλά: τα παιδιά παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή ένα μάθημα που δεν είναι καθόλου μονότονο, εμπεδώνουν τη γνώση, μειώνουν το χρόνο μελέτης στο σπίτι, αυτενεργούν, μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν κλπ.
Τα Αγγλικά είναι η βασική μας ξένη γλώσσα και διδάσκεται σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος Content & Language Integrated Learning (CLIL) και με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων 21ου αιώνα, στα Αγγλικά διδάσκονται επιπλέον μαθήματα όπως Μουσική, Digital Skills (Coding – Robotics), Τεχνολογία, STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics), Οικιακή Οικονομία και οι Ερευνητικές Εργασίες.
Οι μαθητές χωρίζονται σε Επίπεδα Ικανότητας στο μάθημα των Αγγλικών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομοιογένεια της ομάδας και να οργανώνεται η προετοιμασία για την κατάκτηση των διπλωμάτων πιστοποίησης σύμφωνα με τους προσωπικούς ρυθμούς του κάθε παιδιού.
Η προετοιμασία για την απόκτηση πιστοποίησης στα Αγγλικά γίνεται στην τάξη και χωρίς ιδιαίτερα μαθήματα ή φροντιστήριο. Το Σχολείο μας είναι πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο του Cambridge ESOL και συνεπώς, οι μαθητές μας δίνουν εξετάσεις σε οικείο περιβάλλον.
Η Προσομοίωση Εξετάσεων (Mock Test) δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους κάτω από πραγματικές συνθήκες εξετάσεων και να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα το άγχος τους.
Η δεύτερη ξένη γλώσσα – Γαλλικά ή Γερμανικά – διδάσκεται εντατικά με στόχο την κατάκτηση πιστοποιήσεων, αποκλειστικά με την προετοιμασία που γίνεται στην τάξη. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομοιογενείς ομάδες (Επίπεδα Ικανότητας) για την κατάκτηση των διπλωμάτων πιστοποίησης με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τους προσωπικούς τους ρυθμούς. Και στη δεύτερη ξένη γλώσσα πραγματοποιείται προσομοίωση εξετάσεων (Mock Test). Το Σχολείο μας συνεργάζεται με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας (Institut Français de Grèce) και το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Institut) και παρέχει όλες τις πιστοποιήσεις που προσφέρονται και στις δύο γλώσσες.
Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο και περιλαμβάνει ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, βόλεϊ, στίβο, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική & παραδοσιακούς χορούς. Ο μαθητής βελτιώνει την ποιότητα εκτέλεσης των ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, αναπτύσσει βασικές γνώσεις τεχνικής και τακτικής και συμμετέχει στην αγωνιστική τους μορφή. Επίσης, όσοι μαθητές έχουν ταλέντο στα διάφορα αθλήματα, προετοιμάζονται κατάλληλα ώστε να συμμετέχουν σε εσωτερικά πρωταθλήματα αλλά και στις Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων (Α.Σ.Ι.Σ.). Παράλληλα, οι ομάδες μας, με επίλεκτους αθλητές, προετοιμάζονται συστηματικά από το Γυμνάσιο για τα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα.
Οι δράσεις του προγράμματος «Εν Σώματι», με τον συντονισμό του Τμήματος Φυσικής Αγωγής, εστιάζουν σε θέματα ευεξίας, υγείας και σωστής διατροφής ενώ παράλληλα, διαμορφώνουν μια κουλτούρα δραστήριου τρόπου ζωής, προωθώντας τη φυσική δραστηριότητα, την άσκηση και τον αθλητισμό εντός και εκτός σχολείου.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται από τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής το πρόγραμμα αγωγής υγείας «Δεν Καπνίζω, Γυμνάζομαι» στην Α’ Γυμνασίου που ευαισθητοποιεί με βιωματικό τρόπο τους μαθητές σε ένα σοβαρό πρόβλημα της εποχής, το κάπνισμα.
Το Γυμνάσιο προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα προετοιμασίας για πιστοποιήσεις όχι μόνο στις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά) αλλά και για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους και να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία θέση σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια παγκοσμίως.
Ο παγκοσμίως αναγνωρισμένος βρετανικός οργανισμός Assessment & Qualifications Alliance (AQA) και ειδικότερα, το πρόγραμμα Foundation Project Qualifications που προτείνει, παρέχει πιστοποίηση των ερευνητικών εργασιών (projects). Το σχολείο μας παρέχει και τα 3 Levels του προγράμματος αυτού. Με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού, οι μαθητές μας αναπτύσσουν δεξιότητες απαραίτητες για την επαγγελματική ή/και ακαδημαϊκή τους εξέλιξη, αποκτούν εμπειρία σε νέους τομείς και μεθόδους μελέτης, αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους με πιστοποίηση από έναν διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα.
Η πιστοποίηση Student Leadership Accreditation – SLA (Πιστοποίηση Πολύπλευρης Ηγετικής Ικανότητας) επιβραβεύει δράσεις που έχουν θετική επίδραση σε τρεις βασικούς άξονες: Developing Myself, Contributing to my Community και Working with Others. Αυτό το πρόγραμμα πιστοποίησης αφορά αποκλειστικά τα μέλη του βρετανικού οργανισμού Special Schools and Academies Trust (SSAT) στον οποίο ανήκει και το Σχολείο μας. Ο SSAT αποτελεί ένα μεγάλο δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με χιλιάδες μέλη σε όλο τον κόσμο με σκοπό τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου μέσα από ερευνητικές και καινοτόμες δράσεις.
Πρόκειται για αναγνωρισμένο βρετανικό φορέα πιστοποίησης μουσικών σπουδών. Απευθύνεται στα παιδιά που μελετούν ένα οποιοδήποτε μουσικό όργανο και επιθυμούν να λάβουν σχετική πιστοποίηση σε διάφορα επίπεδα, η οποία μπορεί να συμπεριληφθεί στις αιτήσεις τους προς τα ξένα πανεπιστήμια.
Προσεγγίζουμε εξατομικευμένα τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των μαθητών με ενδιαφέρον και σεβασμό στην ατομικότητά τους. Ο Καθηγητής-Μέντορας πραγματοποιεί προσωπικές συναντήσεις με τον κάθε μαθητή. Συμβουλεύει, εμψυχώνει, στηρίζει, καθοδηγεί και σχεδιάζει μαζί του την υλοποίηση των ακαδημαϊκών και κοινωνικο-συναισθηματικών του στόχων. Δεν πρόκειται για έναν τυπικό ρόλο συμβούλου καθηγητή, αλλά για μια από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης ενός ατόμου.
Ο θεσμός του Καθηγητή Σύμβουλου λειτουργεί σε κάθε τμήμα με σκοπό την καθοδήγηση, τη λήψη αποφάσεων και πρωτοβουλιών από τους μαθητές για συλλογικές δράσεις, την επίλυση προβλημάτων μέσα στην τάξη, τη σχέση των μαθητών μεταξύ τους κλπ.
Το Συμβουλευτικό Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Τ.Ε.Π.) ακολουθεί τις σύγχρονες αντιλήψεις στα θέματα της «διαχείρισης σταδιοδρομίας» και είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένες συμβούλους-ψυχολόγους. Η συμβουλευτική υποστήριξη των μαθητών ξεκινά στη Γ’ Γυμνασίου με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό τους σε θέματα προσωπικότητας, δεξιοτήτων, αξιών, ενδιαφερόντων. Μέσα από βιωματικές ασκήσεις, συμβουλευτική και ομάδες εκπαιδευτικής πληροφόρησης, επιδιώκεται η καλύτερη στήριξη και ανάπτυξη ενός αρχικού σχεδιασμού της σταδιοδρομίας των μαθητών.
Η ψυχολόγος εστιάζει ακριβώς στο σημείο που υπάρχει συναισθηματική φόρτιση και προσπαθεί να παρέμβει, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά ως εξωτερικός παράγοντας. Παράλληλα, επισκέπτεται τις τάξεις για να συζητήσει διάφορα θέματα με τα παιδιά και συχνά, δρα επικουρικά σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες διαφόρων μαθημάτων στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης της γνώσης. Επίσης, δρα επικουρικά και υποστηρίζει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες σε θέματα τεχνικών μελέτης με ειδικά σεμινάρια.
Οι Ομάδες, λειτουργούν σε απογευματινή βάση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Doukas Math Club: Μαθηματικά για παιδιά με ταλέντο που προετοιμάζονται για τους διαγωνισμούς Κανγκουρό, της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και του American Mathematics Competitions.
• Doukas Model United Nations Team: Προετοιμασία για συμμετοχή στη διοργάνωση Model United Nations που αποτελεί προσομοίωση των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών με εξάσκηση στον δημόσιο διάλογο, τη διαβούλευση και την κριτική σκέψη.
• Ομάδα Κοινωνικής Καινοτομίας – Doukas Ecomobility Team: Προετοιμασία για συμμετοχή στην εκστρατεία Ecomobility του Οργανισμού ECOCITY και ευαισθητοποίηση σε θέματα οικολογικής μετακίνησης με ιδέες και λύσεις για τα προβλήματα των πόλεων. Η Ομάδα μας διακρίνεται κάθε χρόνο στη διοργάνωση και μάλιστα, το 2018, είχε λάβει την 1η Πανελλήνια Θέση.
• Ομάδα Προγραμματισμού: Εκμάθηση κώδικα και σύγχρονων γλωσσών προγραμματισμού και προετοιμασία για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.
• Ομάδα Ρομποτικής: Προετοιμασία και συμμετοχή με αξιώσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνεται από τον WRO Hellas.
• Θεατρική Ομάδα: Δημιουργικότητα, φαντασία, καλλιτεχνική έκφραση μέσα από αυτοσχεδιασμούς και μελέτη θεατρικών κειμένων, παράλληλα με το ανέβασμα θεατρικής παράστασης.
• Ομάδα Εικονικής Επιχειρηματικότητας Νέων: Προετοιμασία και συμμετοχή στον Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece». Το 2018, η Ομάδα μας προκρίθηκε στις 10 καλύτερες του Διαγωνισμού σε πανελλήνιο επίπεδο.
• Ομάδα Ρητορικής: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημόσιου διαλόγου και επιχειρηματολογίας με διδασκαλία τεχνικών και συμμετοχή σε πανελλήνιους διαγωνισμούς με πολλές διακρίσεις
και νίκες.
Οι Όμιλοι λειτουργούν στο πλαίσιο του βασικού μας προγράμματος καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας που αναπτύσσεται μέσα από συγκεκριμένους θεματικούς κύκλους: Τέχνες-Πολιτισμός, Περιβάλλον-Οικολογία, Αθλητισμός-Ευεξία, Hobbies, επιστήμη, Σύγχρονη Τεχνολογία, Κοινωνικός Προβληματισμός.
Καθημερινά, μετά τη λήξη του Βασικού μας Προγράμματος και μέχρι τις 4:00 μ.μ. πραγματοποιούνται Απογευματινά Προγράμματα πολλαπλών δραστηριοτήτων
Αθλητισμός, Μουσική, Μουσική Τεχνολογία και Παραγωγή, Pop-rock singing choir, Architecture & 3D design, Sketchbook