Σύμφωνα με τον Καταστατικό Μαθησιακό Χάρτη του Εκπαιδευτικού Μοντέλου μας, το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών και το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, οι μαθησιακοί στόχοι στο Νηπιαγωγείο προσδιορίζονται με βάση τα αναπτυξιακά στάδια των παιδιών αυτής της ηλικίας και με σκοπό τη σχολική τους ετοιμότητα και την κοινωνικο-συναισθηματική τους ωριμότητα.
Εφαρμόζουμε πρωτοπόρες μεθοδολογίες που στηρίζονται στην ενεργητική, βιωματική, συνεργατική και διερευνητική μάθηση. Δίνουμε έμφαση στη Διαθεματικότητα, επιλέγοντας ένα θέμα προς συζήτηση και επεξεργασία μέσα από πλούσιες θεματικές πηγές και αναλύοντάς το κάτω από το πρίσμα πολλών και διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων (γλώσσα, μαθηματικά, αγγλικά, μουσική, εικαστικά, φυσική αγωγή κλπ.).
Η κοινωνικοποίηση, η δημιουργία και η έκφραση του παιδιού ενισχύεται μέσα από το παιχνίδι, ως εργαλείο για την κατάκτηση της γνώσης, σε συνάρτηση με την εξερεύνηση, τον πειραματισμό και την αλληλεπίδραση που προσφέρει.
Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, καλλιεργούμε την προφορική επικοινωνία, την ανάγνωση, τη γραπτή έκφραση στη Γλώσσα, με στόχο τη φωνολογική επίγνωση, ενώ στα Μαθηματικά, βοηθάμε τα παιδιά να εφαρμόζουν τη δοκιμή και τον έλεγχο βιωματικά, «μεταφράζοντας» τα βιώματά τους σε μαθηματικές έννοιες.
Τα Αγγλικά διδάσκονται καθημερινά. Μέσα από ένα δίγλωσσο πρόγραμμα, τα παιδιά καλλιεργούν παράλληλα τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες, εξοικειώνονται και με τους δύο γλωσσικούς κώδικες και ενισχύουν ικανότητες κατανόησης και αντίληψης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Στάση Ζωής», με διαβαθμιακές δράσεις, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δραστηριότητες, με στόχο την ευαισθητοποίηση στις Αξίες, οι οποίες έχουν σχέση με την ανάπτυξη κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, την οικολογία, τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό, την υγιεινή διατροφή & την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, ενδυναμώνουμε τα παιδιά μαθαίνοντάς τους πώς να διαχειρίζονται συναισθήματα όπως ο θυμός, η ματαίωση, η απόρριψη, η αποτυχία κλπ. μέσα από ειδικές δράσεις που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτο-εκτίμησή τους.
Τα παιδιά καλλιεργούν βιωματικά τη μουσική και μουσικοκινητική τους παιδεία για να αποκτήσουν αισθητοκινητική εμπειρία. Το μάθημα αναλαμβάνει Μουσικοπαιδαγωγός και περιλαμβάνει τραγούδια, μουσικά ακούσματα και επαφή με τα κρουστά όργανα της ορχήστρας ORFF.
Η ελεύθερη έκφραση, η ανάπτυξη δημιουργικότητας και η απελευθέρωση της φαντασίας καλλιεργούνται μέσα από εικαστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που προάγουν την Τέχνη ως μέσο επικοινωνίας.
Τα παιδιά μαθαίνουν να πειραματίζονται, να μεταμορφώνονται, να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, ακόμη και να βρίσκουν λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα. Αναλαμβάνουν ρόλους και ευθύνες, παίρνουν αποφάσεις, συνεργάζονται και δημιουργούν.
Ως συμπληρωματικό εργαλείο της εκπαίδευσης, η Τεχνολογία εντάσσεται υποστηρικτικά στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου μας με τη χρήση Beebot, iPads, ηλεκτρονικού υπολογιστή και ρομποτικής.
Οι μαθητές μας πειραματίζονται με ποικίλα υλικά, χρησιμοποιούν εργαστηριακό εξοπλισμό, διατυπώνουν υποθέσεις και μέσα από την παρατήρηση, εξάγουν συμπεράσματα ως μικροί επιστήμονες.
Τα παιδιά συμμετέχουν στους παρακάτω ομίλους, καλλιεργώντας τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους: Μαγειρική, Θέατρο, Επιτραπέζια Παιχνίδια, STREAM (Science, Technology, Reading, Engineering, Arts, Mathematics), Robotics, Reggio Inspired (Παίζοντας με τη Φύση), Messy and Sensory Play (αισθητηριακά παιχνίδια).