Επηρεάζει η διατροφή μας το περιβάλλον; Οι διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν την βιωσιμότητα του πλανήτη μας
Η διατροφή που ακολουθούμε στη ζωή μας δεν επηρεάζει μόνο την δική μας υγεία αλλά και το περιβάλλον. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εκπόνησαν η WWF και η Knorr, από κοινού κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα τρόφιμα που καταναλώνουμε και κάνουν καλό στην υγεία μας, έχουν συνήθως μικρότερο περιβαλλοντικό “αποτύπωμα”.
Ο τρόπος που παράγουμε και καταναλώνουμε τροφή στην σημερινή εποχή συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση, με την έλλειψη βιοποικιλότητας αλλά και με την εμφάνιση πανδημιών. Οι περιορισμένες διατροφικές προτιμήσεις που έχουμε επιδρούν αρνητικά όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του πλανήτη. Από τα 400.000 είδη φυτών που φιλοξενούνται στη Γη, θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε περίπου τα 300.000 όμως απ’ αυτά, στη διατροφή μας χρησιμοποιούμε μόλις μόνο 200 είδη φυτών. Έτσι, η έλλειψη διατροφικής ποικιλομορφίας καθιστά πιο δύσκολη τη λήψη όλων των θρεπτικών συστατικών, των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Οι μονοκαλλιέργειες εξαντλούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους γεγονός που το καθιστά ευάλωτο στους παθογόνους οργανισμούς και τα παράσιτα. Αυτό οδηγεί σε ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων η οποία μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην άγρια ζωή και να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα. Ακόμη, είναι φανερό πως οι κτηνοτροφικές μονάδες ανά τον κόσμο είναι οι μεγάλες πηγές που συνεισφέρουν τα μέγιστα αρνητικά πρόσημα στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αυτό συμβαίνει καθώς εξαρτόμαστε υπερβολικά από ζωικής προέλευσης τροφές. Εξαιτίας αυτού, η ζωική παραγωγή, ως ανθρώπινη δραστηριότητα, έχει ένα μερίδιο ευθύνης 9%-30% των εκπεμπόμενων στην ατμόσφαιρα αέριων ρύπων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Καταλήγοντας, όλα πρέπει να αλλάξουν από τον τρόπο σκέψης μας μέχρι και τον τρόπο διαβίωσής μας για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας. Στρέφοντας την προσοχή μας στην αειφόρο εκμετάλλευση και χρησιμοποιώντας τους πόρους του πλανήτη μας για να επιβιώσουμε, θα πρέπει να αλλάξουμε και κάποιες από τις διατροφικές μας συνήθεις. Υιοθετώντας μια διατροφή που βασίζεται σε βιώσιμες τροφές και περιλαμβάνει και φυτικά προϊόντα θα μπορούσε να μειώσει παγκοσμίως τουλάχιστον 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανόμενης την απώλεια της άγριας ζωής κατά 46%, τη εκμετάλλευση γης για καλλιέργεια κατά 41% και την μείωση πιθανότητα πρόωρων θανάτων κατά τουλάχιστον 20%.
https://www.wwf.gr/ti_kanoume/anthropos/diatrofi/?uNewsID=968991
Από τη μαθήτρια του ΙΒ1, Μαργαρίτα Καβούκα