Επίσκεψη στο Μουσείο Φωταερίου

Η μορφωτική επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο και πλέον μουσείο Φωταερίου, που επισκέφθηκε το Α1 Γυμνασίου, μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα έξοδος από τον σχολικό χώρο. Συγκεκριμένα, το μουσείο φωταερίου μας δείχνει πώς έπαιρνε ενέργεια τα παλιότερα χρόνια η Αθήνα.   

Αρχικά, όταν φτάσαμε μας καλωσόρισαν στο μουσείο και ξεκίνησε η ξενάγηση! Αφού μας έδωσαν μερικές πληροφορίες για την ιστορία και την λειτουργία του εργοστασίου (1857-μετά τον Β´Παγκοσμίου Πολέμου, κλείνει οριστικά το 1984), μας εξήγησαν πώς τροφοδοτούσε το εργοστάσιο την Αθήνα και τις ενεργειακές ανάγκες των Αθηναίων στην καθημερινότητα τους. Μετά την ανάβαση ενός πύργου 30 μέτρων ύψους, μας χώρισαν σε ομάδες των 6-7 ατόμων και μας ανέθεσαν να σκανάρουμε 2-3 αυτοκόλλητα η κάθε ομάδα με ειδικά τάμπλετ. Με αυτόν τον τρόπο συλλέγαμε πληροφορίες για τις εταιρίες που τροφοδοτούσε το εργοστάσιο Φωταερίου (Παυλίδης, ΕΒΓΑ, Βρεφοκομείο, Πανεπιστήμιο κ.α.).  

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, με πολλές δραστηριότητες που απαιτούσαν την συμμετοχή των μαθητών. Η ξενάγηση μας βοήθησε να καταλάβουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης, αλλά μας έδωσε και μια μάτια για τον τρόπο ζωής της Αθήνας πριν από έναν αιώνα.

.

Από το μαθητή της Α’ Γυμνασίου, Τσιαφούτη Νίκο