Εθελοντισμός & Κοινωνική Προσφορά
Μία Σχολική Χρονιά γεμάτη με *Στάσεις Ζωής* 

Άλλη μια σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος! Άλλη μια χρονιά που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων δωρίσαμε και λάβαμε απεριόριστη αγάπη με το εθελοντικό & κοινωνικό μας έργο. Μέσα σε εννέα μήνες προσπαθήσαμε και καταφέραμε να ομορφύνουμε τον κόσμο για συνανθρώπους μας με αναπηρία, απόρους και αστέγους συμπολίτες μας, ενήλικες και παιδιά με καρκίνο, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ευάλωτες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες στην Αττική και όχι μόνο.
Ευχαριστούμε θερμά για την αγάπη, την συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους φορείς: Specιal Olympics Hellas, we4all, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκάδας, ΕΛΕΠΑΠ, Ειδικό Δημοτικό Βούλας, Σύλλογος Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων Νομού Πέλλας, ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκάδας, Ειδικό Δημοτικό Βούλας, Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Μ.Κ.Ο για τον Παιδικό Καρκίνο «Karkinaki.gr», Μ.Κ.Ο «Δεσμός», Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα», Παράρτημα Κέντρου Προστασίας Παιδιού Αττικής «ΠΑΙΔΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», Παιδικά Χωριά SOS Βάρης, Φιλανθρωπικό Σωματείο «Φίλοι του Παιδιού», Εθελοντικός Οργανισμός «Δρόμοι Ζωής», Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων Νέου Ηρακλείου και Αμαρουσίου, Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλαδελφείας & Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Πολύδροσο, Σύλλογος Αγέννητου Παιδιού «Η ΑΓΚΑΛΙΑ», Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων, Action Aid Hellas, καθώς τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων : Θαλπωρή, Άκτιος και CENTAUREA.

Ακολουθούν ενδεικτικά ελάχιστες από τις πολλές και ιδιαίτερες δράσεις της φετινής χρονιάς που μας γέμισαν συγκίνηση. Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους εσάς, μαθητές και γονείς, για το γενναιόδωρο κοινό μας «ταξίδι»!

Δίπλα στα παιδιά με καρκίνο και τους γονείς τους

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΙΒ αποφάσισαν να συμμετέχουν σε δράση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “karkinaki.gr”, η οποία αποτελεί σημαντική πύλη πληροφοριών και δράσεων για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, οι μαθητές του ΙΒ1, εν όψει των Χριστουγέννων, δημιούργησαν ένα βίντεο και έφτιαξαν 200 εορταστικές κάρτες προκειμένου να στείλουν ευχές και ένα αισιόδοξο μήνυμα στα παιδιά που νοσούν.  Το βίντεο αναρτήθηκε στον ιστότοπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του “Karkinaki.gr” και των Εκπαιδευτηρίων μας.
Εν συνεχεία και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού Καρκίνου οι μαθητές εργάστηκαν για τη διοργάνωση αθλητικού αγώνα για τη συγκέντρωση χρημάτων και ειδών υγιεινής, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά για τις ανάγκες του Ιδρύματος “Καρκινάκι”. Οι μαθητές έφτιαξαν αφίσες για τον αγώνα και μικρές χρυσές κορδέλες (καρφίτσες – gold ribbon pins) που συμβολίζουν την ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, οι οποίες μοιράστηκαν στους μαθητές μετά τον αγώνα με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η σχολική κοινότητα.
Ακολούθησε διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, Ηλία Μαγκλίνη. Ο κύριος Μαγκλίνης συνομίλησε με τους μαθητές μας για τον παιδικό καρκίνο μέσα από την προσωπική του εμπειρία με την κόρη του και εξήγησε τον τρόπο στήριξης του Συλλόγου “Καρκινάκι”. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και διαφωτιστική, γεγονός που ενεργοποίησε τους μαθητές να οργανώσουν περαιτέρω δράσεις στο μέλλον.


																																	
							

Στηρίζοντας ενεργά ευάλωτους οικονομικά και κοινωνικά συνανθρώπους μας

‣ Οι μαθητές του Λυκείου έστρεψαν με τρυφερότητα τη ματιά τους στους απόρους και αστέγους των Δήμων Νέου Ηρακλείου και Αμαρουσίου. Δραστηριοποιήθηκαν και συγκέντρωσαν μπουφάν, κουβέρτες, κάλτσες, παπούτσια και γάντια και κασκόλ με τα οποία ενίσχυσαν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία των παραπάνω Δήμων. Επιπλέον, συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα υλικά και προετοίμασαν οι ίδιοι δύο συσσίτια προς όφελος εκατό απόρων συνανθρώπων μας που σιτίζονται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φιλαδελφείας.


																																	
							

Παίζουμε και Μαθαίνουμε Μαζί με τους αθλητές των Special Olympics Hellas

‣ Συνεχίσαμε τη μακρόχρονη συνεργασία μας με τα Special Olympics Hellas και υπερήφανα συνδιοργανώσαμε και γιορτάσαμε μαζί το 10 ΜΑΤΡ- Πρόγραμμα Προσαρμοσμένων Κινητικά Δεξιοτήτων για αθλητές με νοητική υστέρηση- στον ανοιχτό χώρο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου «Σπύρος Λούης».
Οι μαθητές του Γυμνασίου μας αθλήθηκαν, έπαιξαν και δεντροφύτεψαν μαζί με τους αθλητές των Special Olympics Hellas στους ανοιχτούς χώρους του Ο.Α.Κ.Α. περνώντας το δυνατό μήνυμα της συμπερίληψης και της ισότιμης ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία στη σύγχρονη κοινωνία.
Με περηφάνια παρουσιάσαμε κατά τη διάρκεια της μοναδικής αυτής διοργάνωσης τη Μεικτή Ομάδα Handball «Special Olympics Hellas-ΔΟΥΚΑΣ», η οποία αποτελείται από μαθητές- αθλητές των Εκπαιδευτηρίων μας και αθλητές με νοητική υστέρηση των Special Olympics Hellas. Επισφραγίσαμε έτσι, την ειλικρινή συνεργασία μας με τα Special Olympics Hellas και την κοινή μας προσπάθεια για ένα σχολείο και μία κοινωνία συμπερίληψης απαλλαγμένη από στερεότυπα και διακρίσεις. Την αφίσα της εκδήλωσης δημιούργησαν μαθητές & μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού σε συνεργασία με μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας!


																																	
							

«Έλα να παίξουμε!» με το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκάδας

‣ Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης δημιούργησαν τα δικά τους comics με θέμα την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη συμπερίληψη. Με τα υπέροχα έργα τους και τις ζωγραφιές της Ιωάννας Χαλικιά, σπουδάστρια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Λευκάδας, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό και χαρούμενο επετειακό ψηφιακό τεύχος για τον εορτασμό της σημαντικής αυτής ημέρας και την ευαισθητοποίηση όλων απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Το εορταστικό τεύχος προβλήθηκε διαδικτυακά, αλλά κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή.
Μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ


																																	
							

Εμείς και τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ μια ομάδα, μια αγκαλιά!

‣ Τα αξιολάτρευτα νηπιάκια μας συνέπραξαν διαδικτυακά- μα άκρως δημιουργικά -με τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ για τρίτη συνεχή χρονιά και μας γέμισαν χαρά και ελπίδα για το μέλλον! Μαζί γιόρτασαν τα Χριστούγεννα και μαζί ευχήθηκαν «Καλό καλοκαίρι!» στο τέλος της σχολικής χρονιάς διαβάζοντας παραμύθια για περίεργα θαλάσσια πλάσματα που βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας. Ανταλλάξαν ιδέες για «πλάνα καλοκαιρινά» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη σχολική χρονιά!