Πώς μπορώ να μαθαίνω τι έχει να προετοιμάσει το παιδί μου για την επόμενη μέρα;
Πολύ εύκολα και άμεσα.
Μπορείτε, με τον προσωπικό σας κωδικό, να ενημερώνεστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα TEAMS, για τα καθήκοντα της επόμενης ημέρας, την ύλη και τις ασκήσεις που διδάχθηκε το παιδί σας στο σχολείο.
Τι εναλλακτικές υπάρχουν για το φαγητό;
Το παιδί σας μπορεί να τρώει στο Εστιατόριο του Σχολείου μας καθημερινά ή όσες φορές την εβδομάδα επιθυμείτε. Προετοιμάζουμε κάθε μέρα το φαγητό των παιδιών με αγνά υλικά και σύμφωνα με τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, με βάση ένα ολοκληρωμένο μενού που προτείνεται από συνεργάτη μας διατροφολόγο.
Εναλλακτικά, μπορεί να ψωνίζει από τις καντίνες μας υγιεινά είδη ή να φέρνει κάποιο σνακ από το σπίτι.
Πώς μπορώ να επικοινωνώ με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού μου;
Η καλή επικοινωνία μεταξύ Σχολείου και Οικογένειας έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Έτσι λοιπόν, εκτός από τις απογευματινές συγκεντρώσεις γονέων που πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες για την ενημέρωσή σας και την επίδοση των ελέγχων, μπορείτε να επικοινωνείτε με τους εκπαιδευτικούς:
- μέσω του Τετραδίου Επικοινωνίας του παιδιού σας
- τηλεφωνικά ή προσωπικά συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κάθε εβδομάδα
- μέσω e-mail
- μέσω της Γραμματείας που αναλαμβάνει να ενημερώσει τους εκπαιδευτικούς
Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Δημοτικού;
ΤΑΞΕΙΣ |
ΕΝΑΡΞΗ |
ΛΗΞΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ |
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ |
Α’ & Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ |
09:00 |
14:40 καθημερινά |
14:40 – 16:00 καθημερινά |
Γ΄έως ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ |
08:00 |
14:00 Τετάρτες |
14:00 – 16:00 Τετάρτες |
Πώς θα προσαρμοστεί ομαλά το παιδί μου στην Α’ Δημοτικού;
Σίγουρα η μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο σε ένα νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο, στο Δημοτικό, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη σχολική του ζωή.
Η περίοδος προσαρμογής μπορεί να ποικίλει από μαθητή σε μαθητή αλλά σίγουρα, συντελείται με τον πιο ομαλό τρόπο, ανάλογα με τους ρυθμούς και την κοινωνική και συναισθηματική ωριμότητα του κάθε παιδιού.
Σε ό,τι αφορά την γνωστική προσαρμογή, ξεκινάμε την Α’ Δημοτικού επαναλαμβάνοντας βασικές έννοιες φωνολογίας, γραφοκινητικότητας και προμαθηματικών εννοιών που έχουν διδαχθεί τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο πριν ξεκινήσουμε στην κατάκτηση της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών.
Σε ό,τι αφορά την κοινωνική και συναισθηματική προσαρμογή, δίνουμε όλο τον απαραίτητο χρόνο σε κάθε παιδί να συνηθίσει τη νέα σχολική πραγματικότητα, τις δομές του προγράμματος, το εκπαιδευτικό υλικό κλπ.
Πώς γίνεται η εγγραφή του παιδιού μου στο Δημοτικό;
Μετά την ενημέρωσή σας από τον Υπεύθυνο Εγγραφών για όλη τη φιλοσοφία και το πρόγραμμα του Σχολείου μας, ακολουθεί συνάντηση γνωριμίας του παιδιού σας με δική μας δασκάλα. Στη συνάντηση αυτή, διαπιστώνουμε τις γνώσεις του παιδιού στα βασικά μαθήματα της τάξης που φοιτά ήδη (γλώσσα και μαθηματικά), χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους του προετοιμασία. Για τα παιδιά που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α’ Δημοτικού, η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται από Νηπιαγωγό και φυσικά, περιλαμβάνει «παιχνίδια» δεξιοτήτων οι οποίες απαιτούνται για την ομαλή τους μετάβαση στην επόμενη βαθμίδα.
Τα παιδιά στο Δημοτικό φορούν στολή;
Η στολή του Σχολείου είναι υποχρεωτική σε καθημερινή βάση και απαρτίζεται από 2 εμφανίσεις: την αθλητική και την επίσημη.
Τα παιδιά φορούν καθημερινά την αθλητική στολή του σχολείου που αποτελείται από φόρμα και φούτερ ή σορτς και T-shirt.
Η επίσημη στολή είναι απαραίτητη τις ημέρες των εκπαιδευτικών επισκέψεων, στις εθνικές εορτές, στον αγιασμό και άλλες επίσημες εκδηλώσεις.
Πόσην ώρα θα διαβάζει το παιδί μου στο σπίτι;
Το καθημερινό διάβασμα στο σπίτι δεν απασχολεί πολλές ώρες το παιδί διότι στο σχολείο, πραγματοποιεί πολλές εργασίες και ασκήσεις εμπέδωσης. Συνεπώς, τα καθήκοντά του για την επόμενη ημέρα δεν είναι καθόλου χρονοβόρα. Παράλληλα, κάποια μαθήματα ολοκληρώνονται στο σχολείο (π.χ. Μελέτη Περιβάλλοντος, Θρησκευτικά) χωρίς καμία επιπλέον μελέτη στο σπίτι.
Φυσικά, το κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς και συνεπώς, η ώρα που αφιερώνει στο διάβασμα ποικίλει από μαθητή σε μαθητή. Οι δάσκαλοι και οι δασκάλες κάθε τάξης μπορούν να σας ενημερώσουν για το μέσο χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της σχολικής εργασίας στο σπίτι αλλά και να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές για την παρακολούθηση του παιδιού σας.
Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η Μεθοδολογία Μελέτης, ένα πρόγραμμα που μαθαίνει στα παιδιά πώς να διαβάζουν αυτόνομα και εποικοδομητικά στο σπίτι, δίνοντάς τους χρήσιμες συμβουλές, ανάλογα με την ηλικία και τις απαιτήσεις της κάθε τάξης.
Χρειάζεται φροντιστήριο;
Όχι. Σε κανένα μάθημα, ελληνικό ή ξένης γλώσσας.
Το πρόγραμμά μας αφενός, περιλαμβάνει παραπάνω ώρες διδασκαλίας στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες από αυτές που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας και αφετέρου, ακολουθεί τους στόχους και τις μεθοδολογίες για την επίτευξή τους, όπως αυτοί ορίζονται από τον Καταστατικό Μαθησιακό Χάρτη μας. Με βάση αυτόν, περιγράφονται οι γνωστικοί στόχοι σε κάθε ενότητα και σε κάθε μάθημα, παρατίθενται ολοκληρωμένα σχέδια μαθήματος και αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους ο εκπαιδευτικός μπορεί να αξιολογήσει εάν οι μαθητές έχουν κατακτήσει τον συγκεκριμένο στόχο. Συνεπώς, με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζεται η μετάβαση του παιδιού από τάξη σε τάξη, αλλά και από βαθμίδα σε βαθμίδα, χωρίς κενά.
Μπορεί το παιδί μου να διαβάζει στο σχολείο τα μαθήματά του;
Φυσικά και μπορεί. Μετά το τέλος του βασικού μας προγράμματος και μέχρι τις 4:00 μ.μ., μπορεί να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Απογευματινής Μελέτης. Ολιγομελείς ομάδες παιδιών με την παρακολούθηση εκπαιδευτικού ολοκληρώνουν στο σχολείο την εργασία της επόμενης ημέρας. Από την Απογευματινή Μελέτη εξαιρούνται οι ξένες γλώσσες.