Ποιες είναι οι σχολικές αργίες;
Οι εθνικές εορτές, οι διακοπές των Χριστουγέννων (από 23/12 έως και 7/1) και του Πάσχα (από Μ. Δευτέρα έως και την Παρασκευή μετά το Πάσχα) και του Αγίου Πνεύματος, όπως αυτές ορίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Πότε ξεκινά και πότε λήγει το σχολικό έτος στο Νηπιαγωγείο και το Προνήπιο;
Το σχολικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας, ξεκινά στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.
Ακολουθεί το Summer Camp με διάρκεια 4 εβδομάδες, που προσφέρει διασκέδαση, δραστηριότητες και εξορμήσεις και αποτελεί μια λύση δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μέχρι να ξεκινήσουν οι οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές.
Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να φοιτήσει στο Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων Δούκα;
Στο Νηπιαγωγείο μας, μπορεί να φοιτήσει ένα παιδί από 3 ετών και πάνω. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην φοράει πάνα.
Τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο φορούν στολή;
Η στολή του Σχολείου είναι υποχρεωτική σε καθημερινή βάση και απαρτίζεται από 2 εμφανίσεις: την αθλητική και την επίσημη.
Τα παιδιά φορούν καθημερινά την αθλητική στολή του σχολείου που αποτελείται από φόρμα και φούτερ ή σορτς και T-shirt.
Η επίσημη στολή είναι απαραίτητη τις ημέρες των εκπαιδευτικών επισκέψεων, στις εθνικές εορτές, στον αγιασμό και άλλες επίσημες εκδηλώσεις.
Ποιες δραστηριότητες μπορεί να παρακολουθήσει το παιδί στο Βασικό Πρόγραμμα;
Εκτός από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από τους Νηπιαγωγούς μας, περιλαμβάνονται τα εξής επιπλέον μαθήματα:
Αγγλικά καθημερινά από αγγλόφωνες καθηγήτριες, Κολύμβηση στο θερμαινόμενο κλειστό κολυμβητήριο του Αθλητικού Κέντρου Δαΐς. Φυσική Αγωγή από καθηγητές φυσικής αγωγής ειδικευμένους στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, Μουσική και Μουσικοκινητική Αγωγή από Μουσικοπαιδαγωγό, Ομίλους σχετικούς με περιβάλλον, φυσικές επιστήμες, μαγειρική, κατασκευές κλπ. και μορφωτικές επισκέψεις σε προσεκτικά επιλεγμένους χώρους, σχετικούς με το γνωστικό αντικείμενο που πραγματευόμαστε κάθε φορά στην τάξη.
Πώς αντιμετωπίζονται έκτακτα περιστατικά ασθενειών;
Το σχολείο μας διαθέτει έναν οργανωμένο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών με νοσηλεύτριες και συνεργάζεται τακτικά με παιδίατρο, ώστε να αντιμετωπίζονται, σε συνεργασία με τους γονείς, άμεσα και αποτελεσματικά όλα τα έκτακτα περιστατικά.
Πώς προωθείται η υγιεινή διατροφή στο σχολείο;
Με το εξειδικευμένο μας πρόγραμμα «Εν Σώματι» και βιωματικές δραστηριότητες, βοηθάμε τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας να αποκτήσουν θετικές συνήθειες που θα τους διασφαλίσουν ποιοτική ζωή.
Πώς το σχολείο συνεργάζεται με την οικογένεια;
Η επικοινωνία πραγματοποιείται με πολλούς τρόπους:
Τηλεφωνική & προσωπική επικοινωνία, έντυπη επικοινωνία, συγκεντρώσεις γονέων, τετράδιο επικοινωνίας μαθητή, e-mail, sms, newsletter, site, κλπ.
Μπορούμε να φέρουμε το παιδί μας κατευθείαν στην Α’ Δημοτικού;
Παιδαγωγικά, ανεξάρτητα από την επιλογή σχολείου, το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει τουλάχιστον νηπιαγωγείο στο σχολείο που θα φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού. Κι αυτό γιατί η είσοδος του παιδιού στο Δημοτικό είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή του. Έρχεται αντιμέτωπο με μια διαφορετική δομή τάξης και με τις πρώτες του ουσιαστικές σχολικές υποχρεώσεις. Η προσαρμογή του γίνεται πολύ πιο εύκολα όταν βρίσκεται σε γνώριμο περιβάλλον. Παράλληλα, η ύλη που θα διδαχθεί είναι συνέχεια αυτής που ήδη κατέχει και διασφαλίζεται το ομαλό, χωρίς κενά πέρασμα από τη μία βαθμίδα στην άλλη.
Πώς επιτυγχάνεται η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στην Α΄ Δημοτικού;
Το παιδί, ολοκληρώνοντας τη φοίτησή του στο νηπιαγωγείο, διασφαλίζει την ομαλή του μετάβαση στην Α’ Δημοτικού. Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα ενισχύει γνωστικά και κοινωνικο-συναισθηματικά τα παιδιά και προωθεί την ανεξαρτητοποίηση στη μάθηση. Πιο συγκεκριμένα υλοποιούνται:
- Οργανωμένες συνεργατικές μαθησιακές δραστηριότητες Νηπιαγωγείου – Α΄ Δημοτικού.
- Συστηματική συνεργασία νηπιαγωγών – δασκάλων.
- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για το πρόγραμμα της Α΄ Δημοτικού.
- Πρόληψη πιθανών δυσκολιών στο λόγο και στη συγκέντρωση.
- Εφαρμογή προγράμματος ανάπτυξης κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων «Στάση Ζωής».
- Εφαρμογή του Καταστατικού Μαθησιακού Χάρτη, ο οποίος περιγράφει το διδακτικό έργο που συντελείται από την προσχολική ηλικία μέχρι και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και διασφαλίζει τη συνέχεια στη μαθησιακή πορεία.
Τι προβλέπεται σε σχέση με τη σίτιση των παιδιών;
Τα παιδιά τρώνε πρόγευμα (δεκατιανό), το οποίο είτε το φέρνουν από το σπίτι είτε το αγοράζουν από την Καντίνα του Νηπιαγωγείου, η οποία διαθέτει ειδικά για την ηλικία τους είδη. Στη συνέχεια της ημέρας τους, γευματίζουν κατά τις 13.00 το μεσημέρι. Τη σίτιση του παιδιού σας μπορείτε είτε να την αναλάβετε εσείς ή να επιλέξετε την υπηρεσία του Σχολείου μας είτε για όλη τη σχολική χρονιά ή για μία περίοδο (Σεπτέμβριος – Ιανουάριος ή Φεβρουάριος – Ιούνιος). Στο Νηπιαγωγείο μας υπάρχουν ψυγεία και φούρνοι μικροκυμάτων για τα γεύματα που προέρχονται από το σπίτι.
Ποια είναι η διαδικασία εγγραφής στο νηπιαγωγείο;
Σε προσωπικό ραντεβού, οι γονείς ενημερώνονται για τη φιλοσοφία μας, τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και για λειτουργικά θέματα. Την περίοδο των εγγραφών, προγραμματίζεται προσωπική συνάντηση του νηπίου με κάποια από τις νηπιαγωγούς μας και σε συνεργασία με την Ψυχολόγο του Νηπιαγωγείου.
Τι περιμένουν γονείς και παιδιά από το νηπιαγωγείο;
Για τους γονείς, η νηπιακή ηλικία είναι η ηλικία που θα ασκήσουν κάποιον έλεγχο, καθοδηγώντας τρυφερά, θέτοντας όρια, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση και παραμένοντας απόλυτα σταθεροί, εκεί που χρειάζεται.
Για τα παιδιά, η νηπιακή ηλικία έχει άμεση σχέση με τον έλεγχο του σώματος και της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, να μη χρειάζονται πάνα, να μάθουν πως οι απαιτήσεις τους δεν ικανοποιούνται αυτόματα, να ελέγχουν τον θυμό της αποτυχίας, να εξαλείψουν το φόβο του αποχωρισμού και τέλος, να μοιράζονται την προσοχή, τα υπάρχοντά τους, να μη διακόπτουν και να συνειδητοποιούν πως και οι άλλοι έχουν δικαιώματα.
Ποια η διαφορά του Νηπιαγωγείου σας και ενός παιδικού σταθμού;
Στους παιδικούς σταθμούς, η απασχόληση των παιδιών γίνεται από βρεφονηπιοκόμους και όχι απαραίτητα από πτυχιούχους νηπιαγωγούς, όπως συμβαίνει στα νηπιαγωγεία των σχολικών μονάδων. Έτσι, δίνεται ουσιαστικά βάση μόνο στη φύλαξη των παιδιών και όχι στις δεξιότητες και τις έννοιες που πρέπει να αναπτύξουν.
Στο Σχολείο μας, οι νηπιαγωγοί μας επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια κατάρτισης, έχουν πολυετή εμπειρία και επιμορφώνονται διαρκώς.
Επίσης, το Νηπιαγωγείο μας εντάσσεται σε μια καλά οργανωμένη σχολική μονάδα όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και με υπηρεσίες ποιοτικές και ουσιαστικές (μόνιμο ιατρείο, συνεχής παρουσία ψυχολόγου, ενημερωτικές ομιλίες, εκδηλώσεις, οργανωμένη βιβλιοθήκη κλπ.).
Το «Μεγάλο» σχολείο μπορεί να φοβίσει;
Η μετάβαση από το σπίτι ή τον παιδικό σταθμό στο “Μεγάλο” σχολείο πιθανόν να προκαλέσει αγωνία στο γονιό ή και στο παιδί. Το Νηπιαγωγείο μας βρίσκεται σε έναν αυτόνομο, ξεχωριστό και απομονωμένο από τις άλλες βαθμίδες χώρο, σ’ έναν καταπράσινο κήπο γεμάτο παιχνίδια και δέντρα. Όλοι οι χώροι του Νηπιαγωγείου είναι φτιαγμένοι στα μέτρα των παιδιών με στόχο την ασφάλεια, την άνετη κίνηση στο χώρο, τη διασκέδαση και κυρίως την προσωπική και ανθρώπινη επαφή. Έτσι, επιτυγχάνεται η ομαλή εξοικείωση των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον.
Πρέπει το παιδί να μάθει να διαβάζει και να γράφει στο νηπιαγωγείο;
Πρέπει το παιδί να μάθει να διαβάζει και να γράφει στο νηπιαγωγείο;
Δεν είναι απαραίτητο. Ρόλος του Νηπιαγωγείου είναι να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τη φωνολογική επίγνωση των παιδιών, η οποία θα οδηγήσει στην εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής στην Α΄ Δημοτικού.
Για να μάθει ένα παιδί ανάγνωση και γραφή πρέπει πρώτα να έχει αποκτήσει φωνολογική επίγνωση, να έχει κατανοήσει δηλαδή, ότι οι λέξεις αποτελούνται από μικρότερες μονάδες χωρίς νόημα (συλλαβές-φωνήματα) και να αρχίσει να σκέπτεται πάνω στη γλώσσα διακρίνοντας αρχικά τις συλλαβές και μετά τα φωνήματα από τα οποία αποτελείται μια λέξη. Οι δεξιότητες της φωνολογικής επίγνωσης αναπτύσσονται γύρω στην ηλικία των 6 ετών και επιτρέπουν στον αρχάριο αναγνώστη να αποκτήσει πρόσβαση στον έντυπο λόγο μαθαίνοντας τις γραφοφωνημικές αντιστοιχίες (γράμματα).