Φόρος τιμής στη μνήμη του Άλκη Καμπανού: Ανοιχτή Επιστολή της Συντακτικής Επιτροπής της D-News

Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, η φριχτή δολοφονία του Άλκη Καμπανού (01/02/2022) στιγμάτισε ανεξίτηλα τη χώρα μας, αλλάζοντας για πάντα το τοπίο του αθλητισμού και βάζοντας επιτέλους στο τραπέζι την ουσιαστική διχοτόμηση μεταξύ των εννοιών ”φιλάθλου” και ”οπαδού”. Στο πλαίσιο λοιπόν της άμεσης δράσης για την οριστική εξάλειψη της οπαδικής βίας, η Συντακτική Επιτροπή της D-News αποφάσισε να παρουσιάσει την ακόλουθη Ανοιχτή Επιστολή, ενώνοντας τις D-ικές μας φωνές ώστε να δώσουμε αφορμή και σήμερα, εν έτει 2024, το φαινόμενο της οπαδικής βίας να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά.

 

Αγαπητέ Άλκη,

Με βαθιά συγκίνηση και αέανη θλίψη, στρεφόμαστε προς εσένα για να εκφράσουμε την απερίγραπτη οδύνη μας για τον άδικου χαμό σου. Το κενό που άφησες στις καρδιές μας είναι αβάσταχτο – και αυτός είναι ο κύριος λόγος που οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ποτέ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η δολοφονία σου, η οποία πλέον έχει μείνει στην κοινή γνώμη ως ένας ανεξίτηλος σηματωρός του σκληρού αυτού κόσμου.

Οι λεπτομέρειες για τη ζωή σου ζωντανεύουν ένα πορτρέτο γεμάτο προοπτικές και όραμα. Ήσουν ένας νέος με αγάπη για τη ζωή, ένα μέλος της κοινότητας που αναζητούσε τη χαρά και την απλότητα. Κανένας άνθρωπος δεν δικαιούται να σκοτώνεται εν ψυχρώ από υποτιθέμενους “φιλάθλους”, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε περισσότερο από οπαδούς – όχι… αθλητικών ομάδων, αλλά σκοτεινών ενστίκτων και παρεκκλίνουσων ιδεολογιών.

Η επίθεση που υπέστης, άλλωστε, αντικατοπτρίζει το σκοτεινότερο πρόσωπο της ανθρώπινης φύσης. Η καταδίκη των υπευθύνων είναι ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη, αλλά και μια σκληρή υπενθύμιση για την ανάγκη να προστατεύουμε τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Θεσσαλονίκη, η αγαπημένη σου πόλη, σε θρηνεί. Άνθρωποι όλων των ηλικιών στέκονται ενωμένοι στο μέρος όπου έφυγες, φέρνοντας κεριά και λουλούδια, εκφράζοντας την ανεξίτηλη αγάπη και σεβασμό τους.

Αγαπητέ Άλκη, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Η Δομή “Εις το όνομα του Άλκη” φροντίζει να διατηρεί ζωντανή τη μνήμη σου με συμβολικές δράσεις, αποτυπώνοντας τον σεβασμό και την αγάπη που σε περιβάλλει.

Αντίο, Άλκη. Στέλνουμε τις ευχές μας για γαλήνια ξεκούραση εκεί όπου βρίσκεσαι, κρατώντας ζωντανό το φως της μνήμης σου.

Με σεβασμό και συγκίνηση, η συμμετοχή των ανθρώπων σε αυτήν την εκδήλωση είναι μια απόδειξη του πόσο βαθιά αγαπήθηκες και επηρέασες τη ζωή των γύρω σου. Οι καρδιές που σπαράχτηκαν από την απώλεια σου βρίσκουν έκφραση μέσα από τα λόγια των ανθρώπων που σε θυμούνται με αγάπη και σεβασμό, για να μην υπάρξει και άλλος Άλκης Καμπανος.

Με βαθιά συλλυπητήρια, η σκέψη μας είναι μαζί σου και με την οικογένειά σου.

 

Δήμητρα Θεμιστοκλέους

Μαθήτρια Β΄Γυμνασίου