Η Tηλεκπαίδευση την εποχή του COVID-19

Όλγα Μανούρη – Βιολόγος, Συντονίστρια Ομάδας Καθηγητών Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου | Εκπαιδευτήρια Δούκα

Η πανδημία άλλαξε την καθημερινότητα των μαθητών, των εκπαιδευτικών αλλά και των οικογενειών τους. Η «υποχρεωτικότητα» της τηλεκπαίδευσης ανέδειξε την ανάγκη να γίνουν οι δάσκαλοι πιο ευρηματικοί, πιο ευέλικτοι, πιο δημιουργικοί αλλά και οι μαθητές να αναπτύξουν υπομονή, αυτοπειθαρχία και ωριμότητα αφού πρέπει να έχουν τον έλεγχο και την ευθύνη της μαθησιακής τους εμπειρίας. 

Η τηλεκπαίδευση απαιτεί εκπαιδευμένους καθηγητές, που να μπορούν να δημιουργήσουν κατάλληλο εικονικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν οι μαθητές να λειτουργούν παρά την έλλειψη φυσικής παρουσίας. Κι αν ληφθεί υπόψη ότι δεν ταιριάζουν σε όλους τους μαθητές όλα τα διδακτικά μοντέλα και μεθοδολογίες, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τον αγώνα που πρέπει να δώσουν οι καθηγητές ώστε κανένας μαθητής να μην μείνει «εκτός σχολικής τάξης». 

Έναν αγώνα που εμείς, οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, δίνουμε καθημερινά με πάθος, έχοντας την βαθιά πεποίθηση ότι όλοι οι μαθητές μας θα αδράξουν κάποια από τις ευκαιρίες που τους παρέχονται. Αγωνιζόμαστε να υπερπηδήσουμε τόσο την αμηχανία που φέρει η έλλειψη της προσωπικής επαφής με τους μαθητές μας όσο και το άγχος μας για την αξιοπιστία της τεχνολογίας για επιτυχή σύνδεση στο τηλεμάθημα. 

Αποδεικνύουμε ότι όλα τα μαθήματα μπορούν να διδαχθούν διαδικτυακά και προσπαθούμε να υπάρχει ενεργός διάλογος με τους μαθητές μας, να μην χαθεί η συνέργεια γιατί διαφορετικά το μάθημα θα αποτύχει. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε «ελκυστικούς χώρους μάθησης» στους οποίους η μάθηση να είναι μια διαδικασία αμφίδρομη. Οι μαθητές μας αναπτύσσουν δεξιότητες παρουσίασης, χρησιμοποιούν power point και παίρνουν το ρόλο του εκπαιδευτή για να παρουσιάσουν κάποια εργασία τους (ατομική ή ομαδική). Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τόσο τη δημιουργικότητά και την κριτική τους σκέψη όσο και τη διαδραστική απόκτηση γνώσεων. 

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ξεναγήσουμε τους μαθητές μας σε μουσεία, σε μνημεία και σε εικαστικές εκθέσεις έτσι ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι ρηχή και μονότονη. Οι μαθησιακές εμπειρίες αυτού του είδους θα δημιουργήσουν στους μαθητές αξέχαστες αναμνήσεις και θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν εντυπωσιακές γνώσεις.

Αποσκοπούμε στη βιωματική μάθηση, καθιστώντας τους μαθητές μας ερευνητές σε εικονικά εργαστήρια με δυνατότητα πειραματισμού και ανάληψης πρωτοβουλιών. Ο μικρόκοσμος του κυττάρου και της ύλης αποτελεί πλέον για αυτούς μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που δεν επιδέχεται αντιρρήσεις. Παραδίδουμε στους μαθητές μας πρωτόκολλα πειραμάτων που μπορούν να εκτελέσουν με απλά υλικά στο σπίτι τους, αποδεικνύοντάς τους τη σχέση της επιστήμης με την καθημερινή ζωή. Καλλιεργούμε την περιβαλλοντική τους συνείδηση προτείνοντας τους δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες με απώτερο στόχο την ανακύκλωση και την ανάπτυξη υπεύθυνης οικολογικής συμπεριφοράς.

Δεν περιοριζόμαστε στην μετωπική διδασκαλία και στον παραδοσιακό τρόπο μάθησης καθώς ο μαθητής έρχεται σε άμεση επαφή με το αντικείμενο μάθησης. Η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, το παιχνίδι ρόλων, οι τεχνικές λόγου (αφήγηση, δημιουργική γραφή), οι δραστηριότητες εικαστικής δημιουργίας είναι μερικές από τις τεχνικές που εφαρμόζουμε. Οι μαθητές μας έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο, συνομιλούν με συγγραφείς και στηρίζονται για να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να αναπτύξουν την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία. 

Εξακολουθούμε να δίνουμε στους μαθητές μας την ευκαιρία να ξετυλίξουν τις δεξιότητές τους και τα ταλέντα τους αφού τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και συνέδρια. Η έλλειψη της προσωπικής επαφής και οι δύσκολες συνθήκες της καθημερινότητας δεν μας εμποδίζουν να τονώνουμε την εξωστρέφεια των μαθητών μας και να τους καλλιεργούμε την ευγενή άμιλλα. 

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη πολυδιάστατων μαθητών ωθώντας τους να επιδείξουν υπεύθυνη στάση ζωής και να αλληλοεπιδράσουν με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ανθρώπων όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με σωματική αναπηρία. 

Και αυτό γιατί εμείς, οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε στην πανδημία να καταστήσει εμάς και τους μαθητές μας κοινωνικά ανάπηρους. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι «όποιος δεν δράσει στη φωτιά, απλά θα μετρά αποκαΐδια» ! 

Στην προσπάθειά μας για ομαλότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να κάνουμε και αβλεψίες… Ο ρόλος μας όμως είναι δύσκολος … Το βάρος της ευθύνης μας μεγάλο…. Και ευτυχώς στο πλευρό μας έχουμε τους γονείς των μαθητών μας που καθημερινά μας τονώνουν και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε…