#ΜένουμεΣπίτι & (Παρα)Μένουμε Δημιουργικοί!Η Δασκάλα μας, Ειρήνη Κάλλη προτείνει!

Όσο #ΜένουμεΣπίτι λόγω κορονοϊού, είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να κάνουμε πράγματα με τα παιδιά μας, που συνήθως δεν προλαβαίνουμε λόγω των καθημερινών μας υποχρεώσεων. Επιτραπέζια, παζλ, μαγείρεμα, χειροτεχνίες, βιβλία, παλιά και νέα παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού και πολλά πολλά άλλα έχουν την τιμητική τους! 

Όλοι μαζί, γονείς και παιδιά στον ίδιο χώρο καθημερινά, από το πρωί έως το βράδυ. Σαν να είναι κάθε μέρα Σάββατο και Κυριακή, μέρες κατά τις οποίες, συνήθως, όλη η οικογένεια συνυπάρχει για πολλές ώρες … 

Να λοιπόν μερικές ιδέες για να περάσετε χαρούμενα, δημιουργικά και με πολλά γέλια τον ελεύθερο χρόνο με τα παιδιά σας …  

  1. Παίξτε επιτραπέζια 

Τα επιτραπέζια είναι μια εγγυημένη συνταγή. Στα παιδιά αρέσει πάντοτε να παίζουν με τον μπαμπά και τη μαμά και σπάνια θα αρνηθούν την πρότασή σας για παιχνίδι! Είμαι σίγουρη, πως όταν τους προτείνετε εσείς ένα επιτραπέζιο, θα ενθουσιαστούν. Από Φιδάκι και Γκρινιάρη, μέχρι Monopoly κι ό,τι άλλο υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι σας !  

  1. Μαγείρεμα 

Τα παιδιά τρελαίνονται να συμμετέχουν σε ό,τι κι αν κάνει η μαμά και ο μπαμπάς. Κάντε τα λοιπόν βοηθούς σας στο μαγείρεμα του σπιτιού. Φτιάξτε παρέα το μεσημεριανό σας φαγητό. Αφήστε τα παιδιά σας να πλύνουν τα λαχανικά δείχνοντάς τους φυσικά, πώς να τα πλένουν σχολαστικά. Όσο μαγειρεύετε, μην ξεχνάτε να τους εξηγείτε βήμα-βήμα τη διαδικασία. Δώστε τους να ρίξουν τα υλικά στην κατσαρόλα, αφήστε τα να ζυμώσουν, δώστε τους να ανακατέψουν, να κρατήσουν το μίξερ, να ρίξουν το αλεύρι. Φτιάξτε κέικ, κουλουράκια, πίτες. Κι ας γίνει και λίγο… χαμός παραπάνω στην κουζίνα σας. Αξίζει τη φασαρία! 

  1. Παίξτε παλιά κλασικά παιχνίδια

Παιχνίδια δεν είναι μόνο τα επιτραπέζια. Μπορείτε να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει ή να θυμηθείτε τα παλιά. Παίξτε την κλασική και πάντοτε διασκεδαστική παντομίμα, ζωγραφομαχίες, το παιχνίδι των ερωτήσεων ή και όνομα, ζώο, πράγμα ! Επίσης, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας, μπορείτε να παίξετε και το αντίστοιχο παιχνίδι λέξεων. Αν είναι προσχολικής ηλικίας, δείξτε τους εικόνες, ζητήστε τους να σας πουν το όνομα του ζώου/αντικειμένου, που απεικονίζεται και έπειτα να σας βρουν 5 λέξεις, που να ξεκινούν από το ίδιο γράμμα. Αν πάλι πηγαίνουν στο δημοτικό, μπορείτε να παίξετε κρεμάλα, να λύσετε παρέα σταυρόλεξα. Η εξάσκηση με τις λέξεις είναι ο στόχος σας σε κάθε περίπτωση!  

  1. Φτιάξτε χειροτεχνίες/κατασκευές

Στα παιδιά αρέσει πολύ να δημιουργούν χειροτεχνίες και κατασκευές. Το βλέπετε άλλωστε με πόσο ενθουσιασμό και πόση χαρά σας φέρνουν στο σπίτι ό,τι δημιουργούν στο σχολείο, ακόμη και μια απλή ζωγραφιά! Φανταστείτε λοιπόν τη χαρά τους στην ιδέα, ότι θα φτιάξετε κάτι μαζί. Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει άπειρες ιδέες για κατασκευές και δημιουργίες: από σαΐτες και ανεμόμυλους μέχρι πιο σύνθετα χειροποίητα παιχνίδια! 

  1. Διαβάστε ή δημιουργήστε παραμύθια 

Διαλέξτε τυχαία ένα παιδικό βιβλίο από τη βιβλιοθήκη σας ή ρωτήστε το παιδί τι θα ήθελε να του διαβάσετε. Προσπαθήστε να μπείτε στο πνεύμα και στους ρόλους του βιβλίου για να γίνετε πιο παραστατικοί. Αφήστε τη φαντασία σας και γίνετε μέρος της ιστορίας. Δημιουργήστε μια αυτοσχέδια σκηνή με ένα πάπλωμα, μια κουβέρτα ή ένα σεντόνι, πάρτε έναν φακό, μπείτε μέσα στη σκηνή και ζήστε την… περιπέτεια. Τα παιδιά σας σίγουρα θα το απολαύσουν. Και στο τέλος συζητήστε μαζί τους για την ιστορία. Μιλήστε, ρωτήστε, λύστε τους ό,τι απορίες μπορεί να τους έχουν δημιουργηθεί!  

Παράλληλα, μπορείτε να παροτρύνετε τα παιδιά σας να δημιουργήσουν τα δικά τους παραμύθια! Φροντίστε να οξύνετε τη φαντασία τους, προκαλώντας τα να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι ζωγραφίζοντας. Δώστε τους ένα μπλοκ ζωγραφικής και πρότεινέ τους να επιλέξουν ένα αγαπημένο τους θέμα, γύρω από το οποίο θα χτίσουν τη δική τους ιστορία. Κάθε σελίδα, μία ζωγραφιά, που έχει κάτι να πει. Ζητήστε τους στο τέλος να σας το δείξουν σελίδα-σελίδα και φυσικά να σας το αφηγηθούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Κάνετέ τους ερωτήσεις και αφήστε τα να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους!  

  1. Κυνήγι θησαυρού

Ώρα για μεγάλες περιπέτειες! Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, άλλωστε, είναι πάντοτε συναρπαστικό για τα παιδιά. Οι παραλλαγές είναι πολλές κι εξαρτάται από τη διάθεση και τον χρόνο, που θα διαθέσετε. Στην πιο απλή του μορφή κρύβετε κάτι (τον… θησαυρό) και εναλλάξ ψάχνετε για τη μυστική κρυψώνα λέγοντας «κρύο-ζέστη» ή «λεμόνι-πορτοκάλι», όπως παλιά. Στην πιο σύνθετη μορφή του, καθώς χρειάζεται προεργασία, μπορείτε να δημιουργήσετε βήμα-βήμα ένα κυνήγι θησαυρού με γρίφους, παζλ και δοκιμασίες, που οδηγούν από το ένα σημείο του σπιτιού στο άλλο μέχρι τη μυστική κρυψώνα.  

  1. Παζλ 

Παλιά αγαπημένη κλασική ασχολία! Τα παζλ αποτελούν “old time classic” τρόπο απασχόλησης και είναι η ιδανική δραστηριότητα για παιδιά κάθε ηλικίας, μιας και σύμφωνα με έρευνες βελτιώνουν τη μνήμη, αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, βελτιώνουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή των παιδιών. Πάρτε θέση δίπλα στα παιδιά σας και ξεκινήστε να συνδέετε τα κομμάτια του παζλ μαζί. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο μαζί τους για να φτιάξετε τα αγαπημένα τους παζλ. Ένα κομμάτι εσείς, ένα κομμάτι αυτά, teamwork … 

Επίσης, είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξετε μαζί τους το δικό τους παζλ. Για ένα κλασικό παζλ με τουβλάκια θα χρειαστείτε φωτογραφίες ή μοτίβο ενιαίο, που θα εκτυπώσετε και στη συνέχεια θα το κολλήσετε πάνω στους κύβους. Επίσης, μπορείτε να σχεδιάζετε σε χοντρό χαρτόνι ένα σχέδιο και να το κόψετε σε κομμάτια. Αν το παιδί σας είναι μικρό, σχεδιάστε σε χαρτί αριθμούς (αυτούς, που γνωρίζει), κόψτε τους περιμετρικά και ζητήστε του να τους βάλει στη σωστή σειρά!  

  1. Ταινία 

Η παιδική ταινία είναι πάντα μια καλή ιδέα. Φτιάξτε παρέα σπιτικά ποπ κορν, φορέστε άνετα ρούχα και καθίστε στον καναπέ να τα απολαύσετε, αφού φυσικά έχετε πλύνει σχολαστικά τα χέρια σας ! Επιλέξτε μια ώρα της ημέρας (ιδανικά προς το βράδυ πριν από τον ύπνο) για να δείτε μαζί, όλη η οικογένεια, μια παιδική-οικογενειακή ταινία. Παρακολουθήστε την ταινία και μη βαριέστε να απαντάτε σε κάθε πιθανή ερώτησή τους. Στο τέλος της ταινίας συζητήστε μαζί τους. Εσείς όταν βγαίνετε από το σινεμά δεν αναλύετε την ταινία με την παρέα σας; Κάνετε το ίδιο με τα παιδιά, μαθαίνοντάς τους έτσι να εμβαθύνουν. Ρωτήστε τα πράγματα, τονίστε τους κάποιες σκηνές που άξιζαν την προσοχή τους και ζητήστε τους να σας περιγράψουν τι τους άρεσε και τι όχι από την ταινία.