8ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής Unesco| Η Ενεργειακή Κρίση στην Καθημερινότητά μας

Ο θεσμός των Μαθητικών Συμποσίων λειτουργεί στο πλαίσιο του Δικτύου ASPnet με στόχο την προώθηση και διάδοση των αρχών της UNESCO και των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει, αλλά και την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών στις σύγχρονες προκλήσεις για τη δημιουργία υπεύθυνων, ενημερωμένων ενεργών πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, φιλοξενήθηκε δια ζώσης, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων μας, το 8ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν « Η ενεργειακή κρίση στην καθημερινότητά μας», με άξονες συζήτησης «Μαθαίνω, Νιώθω, Ενεργώ», που συνδέονται με την Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη. Η επιλογή του θέματος προέκυψε ύστερα από την ανησυχία των μαθητών σε θέματα ενέργειας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Στο φετινό συμπόσιο, το οποίο έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς εντάσσεται στον εορτασμό των 70 χρόνων από τη δημιουργία του Δικτύου το 1953 από την UNESCO, συμμετείχαν 150 μαθητές και 32 εκπαιδευτικοί από 15 διαφορετικά Γυμνάσια της Αττικής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κ.Ελένη Δούκα, Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης Εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο κ.Αντώνης Ψύρης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης,Υπεύθυνος Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Επίσης, η κ.Βασιλική Μακρή, προΐσταμένη της Διεύθυνσης Ευρωπαΐκών και διεθνών θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κ.Πωλίνα Μπιθαρά, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και η κ.Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε η Julie Saito, Διεθνής Συντονίστρια του Δικτύου Unesco.

Στο πρώτο μέρος του Συμποσίου, οι μαθητικές ομάδες παρουσίασαν καλλιτεχνικά δρώμενα, τα οποία σχετίζονταν με τη θεματική του Συμποσίου. Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, οι μαθητές/τριες χωρισμένοι σε Επιτροπές συζήτησαν και κατέγραψαν τα πορίσματά τους, τα οποία οι Πρόεδροι και οι Γραμματείς των Επιτροπών παρουσίασαν στην ολομέλεια και τέθηκαν προς ψήφιση από τα υπόλοιπα παιδιά.

 

Στο κλείσιμο του Συμποσίου, μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν τη χορωδία και την ορχήστρα Γυμνασίου-Λυκείου. Μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας από τη νέα γενιά μέσα από τα τραγούδια «Ειρήνη στη Γη», «Αλυσίδες Ειρήνης», «We are the world»!Οι έφηβοι και οι έφηβες μας έδειξαν τον δρόμο της ευαισθητοποίησης και της ανάληψης ενεργού δράσης για ένα καλύτερο αύριο!

Θερμά Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ασφαλώς σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση και υλοποίηση της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας: Α. Ψύρης| Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης & Υπεύθυνος Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Π. Μπέτσιου|Υποδιευθύντρια Γυμνασίου, Καθηγήτρια Φιλολογίας, Χ. Σταμάτη| Καθηγήτρια Φιλολογίας, Ε. Νικολαΐδου| Καθηγήτρια Φιλολογίας, Α. Λιούλη, Α. Βογιατζής, Κ. Δρύλλη, Α. Γιαννακοπούλου, A. Μερκούρη, Α. Γιαννακοπούλου, Α. Κορασίδη| Καθηγητές Φιλολογίας, Ν. Καζαμίας| Υπεύθυνος Τμήματος Μουσικών Σπουδών.