Απολογισμός… Aγάπης

Με το D-ικό μας αστέρι να λάμπει ακόμα, υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά. Κι εδώ, στην αφετηρία πια του νέου χρόνου, γυρνάμε λίγο πίσω και κοιτάζουμε τα έργα της αγάπης στο κλείσιμο του 2021… Για να πάρουμε δύναμη, για να πάρουμε χαρά, για να χαρτογραφήσουμε τη συνέχεια της διαδρομής του D-ικού μας φωτεινού μονοπατιού και να κάνουμε προορισμό μας για το 2022 και πάλι την Αγάπη!
Άραγε, μέσα σε 20 μόνο ημέρες του 2021 πόσες γωνιές κατάφερε να φωτίσει το D-ικό μας αστέρι;

✨ Στάση 1η : Το D-ικό μας αστέρι στο Ειδικό Δημοτικό Βούλας

Οι μαθητές του ΔΕ2 έστειλαν από νωρίς με το φωτεινό αστέρι το κάλεσμα στο Ειδικό Δημοτικό Βούλας:« Εγώ κι εσύ στις 3 του Δεκέμβρη ΜΑΖΙ!» Μαζί σε μια διαδικτυακή εορταστική σύμπραξη για να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα , να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα ακόμα και διαδικτυακά! Έτσι, οι μαθητές των δύο σχολείων, κατάφεραν μέσω του διαδικτύου να προετοιμάσουν από κοινού μία ξεχωριστή γιορτή. Μοιράστηκαν ποιήματα και απήγγειλαν σε ζευγάρια, τραγούδησαν μαζί, έψαλλαν τα κάλαντα! Στόλισαν τα δέντρα των τάξεών τους με τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια που είχαν φτιάξει και πριν τη διαδικτυακή συνάντηση είχαν φροντίσει να ανταλλάξουν οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους.

Μα το αστέρι δε σταμάτησε εδώ! Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Δ4 και ΣΤ4 ετοίμασαν δώρα για τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Βούλας: γυάλινα βαζάκια με γλυκίσματα, χρώματα, ευχές και χριστουγεννιάτικα στολίδια από πηλό για κάθε παιδί και μία αντιπροσωπευτική ομάδα συμμαθητών μας επισκέφτηκε το Ειδικό Δημοτικό Βούλας την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, συνάντησε τους φίλους μας και παρέδωσε τα δώρα που ετοιμάσαμε για εκείνους!

Μία σύμπραξη βίωμα και Στάση Ζωής με αφορμή τον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γιαννακογιώργος Νίκος, Γεωργίου Γεωργία, Κόντα Αντωνία, Γιαννέλος Τάσος, Άσπα Δημουλά, Μπέλτσου Μαριαλένα


✨ Στάση 2η : Το D-ικό μας αστέρι στα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

Η συνεργασία του Νηπιαγωγείου μας με τα γενναία παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζεται αδιάλειπτα τα τελευταία χρόνια και με αμοιβαίο ενθουσιασμό. Στις 6 Δεκεμβρίου το φωτεινό αστέρι στάθηκε πάνω από την ΕΛΕΠΑΠ και μια διαδικτυακή τρυφερή συνεύρεση μεταξύ των μαθητών του τμήματος του ΝΝ2 και των γενναίων παιδιών της ΕΛΕΠΑΠ ξεκίνησε! Ευχές και τραγούδια, αστερόσκονη και κατασκευές, γέλια, κάλαντα και χαρά έκαναν το αστέρι να λάμψει ακόμα πιο φωτεινά! Φυσικά ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη -ανοιξιάτικη πια- συνάντησή μας, την οποία περιμένουμε με μεγάλη χαρά!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Ελένη Δημητρίου

✨ Στάση 3η: Το D-ικό μας αστέρι στο Πειραματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθηνών

Στις 10 Δεκεμβρίου το αστέρι στάθηκε πάνω από το Πειραματικό Γυμνάσιο- Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθηνών και μία ξεχωριστή σύμπραξη υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος των Special Olympics : «Παίζουμε μαζί. Μαθαίνουμε μαζί». Oι μαθητές του Πειραματικού Διαπολιτισμικού Σχολείου υποδέχτηκαν τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου-Λυκείου Αθηνών και τις μαθήτριές μας : Δανάη Αργυροπούλου, Λυδία Δάμη, Νοταλία Καραγιώργου -Γαβαλά και Λήδα Λερού από το Λύκειο και το ΙΒ. Οι μαθήτριές μας, πιστοποιημένες Νεαρές Ηγέτιδες των Special Olympics, ανέλαβαν τη διερμηνεία από την Αγγλική στην Ελληνική γλώσσα διευκολύνοντας την επικοινωνία όλων όσοι συμμετείχαν. Η εμπειρία τους σε δράσεις εθελοντισμού ήταν καταλυτική για την επιτυχή έκβαση της δράσης που στοχεύει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και την εξάλειψη του ρατσισμού. Η Δανάη, η Λυδία, η Νοταλία, και η Λήδα ήξεραν καλά πως να μεταφράσουν την αγάπη σε όλες τις γλώσσες του κόσμου…

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πασχαλίδου Μαργαρίτα, Μηνιώτης Ζαννής

✨ Στάση 4η: Το D-ικό μας αστέρι στην Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρκινάκι»

Όταν οι μαθητές του ΙΒ αποφάσισαν να συνεισφέρουν στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Καρκινάκι», η οποία αποτελεί σημαντική πύλη πληροφοριών και δράσεων για τον παιδικό και εφηβικό καρκίνο, το αστέρι μεγάλωσε και φώτισε ακόμα πιο δυνατά!

Στα πλαίσια της δράσης αυτής και σε συνεργασία με την παραπάνω Οργάνωση, οι μαθητές του ΙΒ1 δημιούργησαν ένα βίντεο και έφτιαξαν 200 χειροποίητες κάρτες προκειμένου να στείλουν ευχές για τις γιορτές αλλά και ένα αισιόδοξο μήνυμα στα παιδιά που νοσούν.  Το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «Karkinaki.gr» και σκόρπισε χαμόγελα και αισιόδοξα μηνύματα για την ελπίδα, την πίστη , τη ζωή!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Πασχαλίδου Μαργαρίτα, Κυριακάτη Μαρία- Χριστίνα

 

Στάση 5η : Το D-ικό μας αστέρι στο Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων

Ήταν αρκετή μια σκέψη για να μάς οδηγήσει το αστέρι στο Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων και να γνωρίσουμε από κοντά τον εμπνευστή και δημιουργό του, κ. Κουρσούμη. Οι μαθητές του τμήματος Γ’2 του Γυμνασίου μας κατάφεραν πριν την επίσκεψη στο χώρο να εμφυσήσουν σε όλους μας την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης και με τη συνδρομή των καθηγητών Γυμνασίου και Λυκείου μάζεψαν 650 βιβλία ,τα οποία τα πρόσφεραν με αγάπη στο Παλαιοβιβλιοπωλείο Αστέγων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στις 15 Δεκεμβρίου είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν βιβλία, αλλά και να πάρουν συνέντευξη από τον κύριο Κουρσούμη, ο οποίος με περίσσια αγάπη, συγκίνηση και ταπεινότητα παρέδωσε σε μικρούς και μεγάλους σπουδαία μαθήματα ζωής!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λιούλη Αλεξάνδρα, Σωτηρίου Γιάννης, Κόντα Αντωνία


✨ Στάση 6η: Το D-ικό μας αστέρι στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Θαλπωρή»

Οι μαθητές του ΙΒ1, θέλοντας να προσφέρουν χαρά και ελπίδα για το νέο έτος, έφτιαξαν Χριστουγεννιάτικες κάρτες, στολίδια αλλά και διαφορά γλυκίσματα για τους γερόντους και τις γερόντισσες της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Θαλπωρή». Σε διαδικτυακή συνάντηση με την κοινωνική λειτουργό του γηροκομείου κυρία Παναγιώτα Ξηρογιάννη στις 18 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις ανάγκες των ανθρώπων της 3ης ηλικίας, τη λειτουργία της μονάδας και ξεκίνησαν τη συζήτηση για την οργάνωση δράσεων μέσα στο 2022! Το αστέρι θα συνεχίσει να μας οδηγεί …. Στις 18 του Δεκέμβρη έγινε μόνο η αρχή!

Υπεύθυνοι Εκπαδευτικοί: Πασχαλίδου Μαργαρίτα, Κυριακάτη Μαρία-Χριστίνα

✨ Στάση 7η: Το D-ικό μας αστέρι στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκάδας με το ωραιότερο στολίδι των Χριστουγέννων

Και το αστέρι μάς πήγε ακόμα πιο μακριά και ταξιδέψαμε με τη δύναμη του διαδικτύου, για να συναντήσουμε τους φίλους μας στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκάδας! To βιβλίο «Το ωραιότερο στολίδι των Χριστουγέννων», της Αγγελικής Δαρλάση ζωντάνεψε με τρόπο μοναδικό στη διαδικτυακή σύμπραξη μεταξύ των μαθητών του τμήματος Α4 του Γυμνασίου και των σπουδαστών του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Λευκάδας.

Τα μέλη της υπέροχης αυτής συμπεριληπτικής θεατρικής ομάδας κατάφεραν να συμπράξουν διαδικτυακά και να δραματοποιήσουν συνεργατικά το υπέροχο αντιπολεμικό παραμύθι. Ζωντανοί διάλογοι, συμβολικοί αφαιρετικοί σχεδιασμοί, μουσική από πιάνο και χριστουγεννιάτικα τραγούδια, καθώς και αυθόρμητοι αυτοσχεδιασμοί έδωσαν πνοή στο χριστουγεννιάτικο λογοτέχνημα μειώνοντας τη φυσική απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Μία ακόμα γέφυρα μεταξύ Αμαρουσίου και Λευκάδας όπου η δύναμη των παιδικών ψυχών, η αποδοχή της διαφορετικότητας και η αγάπη «φώτισαν» το μονοπάτι μας.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Σωτηρίου Γιάννης, Κόντα Αντωνία

✨ Στάση 8η: Το D-ικό μας αστέρι στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αρτ Παλάς» και «CENTAUREA»

Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου, το αστέρι υπέρλαμπρο στάθηκε πάνω από τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «Αρτ Παλάς» και «CENTAUREA» και άνοιξε διάπλατα τις διαδικτυακές τους πόρτες για να γιορτάσουμε συντροφιά τα Χριστούγεννα! Οι μαθητές του τμήματος Β1 του Γυμνασίου μας και οι μαθητές του τμήματος Δ1 του Δημοτικού μας συντρόφεψαν γιαγιάδες και παππούδες με χριστουγεννιάτικα διηγήματα, ποιήματα, κάλαντα και τραγούδια. Παιδιά και ηλικιωμένοι μοιράστηκαν τις ωραιότερες αναμνήσεις από προηγούμενα Χριστούγεννα και μας γέμισαν συγκίνηση με την τρυφερή τους σύμπραξη. Τα παιδιά και οι οικογένειές τους ετοίμασαν δώρα και γλυκίσματα για τους ηλικιωμένους τα οποία μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί στις μονάδες φροντίδας . Πραγματική έκπληξη για όλους μας τα ημερολόγια και οι κάρτες που μας είχαν ετοιμάσει κι εκείνοι για να μας δείξουν την αγάπη τους. Θα είμαστε πάντα κοντά σας και ευχόμαστε σύντομα να καταφέρουμε να σας δούμε κι από κοντά!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Γυμνάσιο: Γιαννακοπούλου Ανθή-Μαρία, Δρύλλη Κορίνα, Καζαμίας Νίκος, Δημοτικό: Κορτσάρη Ολυμπία, Παπανικήτα Μαρία

 

Στάση 9η: Το D-ικό μας αστέρι νοιάζεται, νιώθει, προσφέρει

Οι μαθητές , οι μαθήτριες, οι οικογένειές τους και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου με χαρά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του αστεριού για συγκέντρωση αγαθών και προσφορά. Άλλωστε αγάπη σημαίνει φροντίζω, νοιάζομαι…. Αγάπη σημαίνει μοιράζομαι!

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και των τάξεων Α’ & Β’ Δημοτικού ενίσχυσαν με τρόφιμα το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Δεσμός».

Οι μαθητές των Γ, Δ, Ε & Στ τάξεων του Δημοτικού συγκέντρωσαν αγαθά για το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης.

Οι Μαθητικές Κοινότητες Γυμνασίου και Λυκείου συγκέντρωσαν τρόφιμα για το Συσσίτιο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου Πολύδροσου και οι μαθητές του ΙΒ συγκέντρωσαν τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη υγιεινής για την οργάνωση «Δρόμοι Ζωής».

Το αστέρι ανέλαβε να φωτίσει τον δρόμο για να φτάσουν τα παραφορτωμένα σχολικά μας στους προορισμούς τους. Μαζί με τα αγαθά-προσφορά της καρδιάς μας για το τραπέζι παιδιών ευάλωτων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων- μετέφεραν τις ευχές μας, την αγάπη, την αλληλεγγύη όλων μας, αλλά και τη δέσμευσή μας πως θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί τους.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζωή Παυλοπούλου, Σωτηρίου Γιάννης, Μηνιώτης Ζαννής, Πασχαλίδου Μαργαρίτα, Κόντα Αντωνία, Κωστελέτου Ράνια

  


Τελικά, μέσα σε 20 μόνο ημέρες χαρήκαμε ένα μοναδικό ταξίδι… Με το D-ικό μας αστέρι για οδηγό βιώσαμε την αποδοχή, τον αλληλοσεβασμό και την ανθρωπιά. Πήραμε και δεχτήκαμε Αγάπη! Στο D-ικό μας μονοπάτι με το D-ικό μας αστέρι, που μας συνεπαίρνει στο ταξίδι του και γίνεται κάθε φορά το χρυσό φλουρί που θησαυρίζει την καρδιά μας, συνεχίζουμε και τη νέα χρονιά!

 

Αντωνία Κόντα| Δασκάλα| Υπέυθυνη Άξονα Εθελοντισμού- Πρόγραμμα ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ