Διάκριση στον Διαγωνισμό Μουσείου Ιστορίας ΕΚΠΑ

11 μαθητές του Σχολείου μας έλαβαν έπαινο στον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό: “Τα εκθέματα του μουσείου μέσα από τα μάτια των μαθητών-1821-2021: Από τον Αγώνα για Ανεξαρτησία στην καλλιέργεια της γνώσης. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο νεοσύστατο κράτος», ο οποίος διοργανώθηκε από το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με αφορμή τον διαγωνισμό, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με δημιουργικό τρόπο, με δύο πανεπιστημιακές συλλογές, αλλά και με το ιστορικό κτήριο στο οποίο εκκίνησε για πρώτη φορά η ανώτατη εκπαίδευση στη νεότερη Ελλάδα (1837). Παράλληλα, ενημερώθηκαν και συζήτησαν για την Επανάσταση του 1821 μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, εκείνο της σύνδεσής της με την ανώτατη εκπαίδευση και της διατήρησης της μνήμης της μέσα από επετείους, εορτασμούς και μαθήματα. Ανάμεσα στα μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο κ. Μ. Δημόπουλος, Πρύτανης του ΕΚΠΑ , η κ. Μ. Ευθυμίου, Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού και ο κ. Β. Καραμανωλάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε από το περασμένο σχολικό έτος, όταν οι μαθητές φοιτούσαν στη Γ’ Γυμνασίου, αλλά λόγω της πανδημίας η Τελετή Βράβευσης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε ΕΔΩ την εκτενή ερευνητική εργασία των μαθητών μας σε ψηφιακή μορφή, για την οποία απέσπασαν διθυραμβικά σχόλια από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Υπεύθυνοι Καθηγητές: Α. Βογιατζής, Ε. Νικολαΐδου, Χ. Σταμάτη

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι εξής:

Μαργαρίτα Καβούκα

Κωνσταντίνος Γεωργίου

Φίλιππος Καλούδης

Χρήστος Κυπριώτης

Ελεάννα Αποστόλου

Νικόλ Βαγενά

Χάρις Χατζησταματίου

Γεωργία Μίχα

Ηλέκτρα Αργυροπούλου

Παναγιώτης Μπίσιας

Άννα Σλιμ

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γ. Τσίγκο για την αρωγή του στην ψηφιακή μορφοποίηση της εργασίας των μαθητών.

Τα βραβεία που δόθηκαν στην ομάδα μας ήταν :

Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για το σχολείο μας (χορηγός “Ελλάδα 2021”)
Νόμισμα από τη συλλεκτική σειρά νομισμάτων του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021″(χορηγός “Ελλάδα 2021”)
Βιβλίο: Το Πανεπιστήμιο Αθηνών (1837-1937) και η Ιστορία του. (Γαβρόγλου, Κ., Καραμανωλάκης, Β., Μπάρκουλα, Χ., Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 2014)