Εισήγηση σε Επιμορφωτική Συνάντηση Εκπαιδευτών Ρητορικής

Η Φιλόλογος του Γυμνασίου μας, Κ. Δρύλλη συμμετείχε ως προσκεκλημένη εισηγήτρια στην επιμορφωτική συνάντηση με θέμα “Η Ρητορική στο Μάθημα, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και στους Εκπαιδευτικούς Ομίλους» που διοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, η Ρητορική Ομάδα Εκπαιδευτικών και ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής-ΕΚΠΑ.

Η συνάντηση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς ενεγράφησαν 563 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας από όλη την Ελλάδα σε βιωματικά εργαστήρια τα οποία συντονίστηκαν από τη Φιλόλογό μας, καθώς και τους:

– Β. Λουτριανάκη ( πρόεδρος της Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση),

– Μ. Μαρσώ (Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών),

– Κ. Καρακώτσου (1Ο ΓΕΛ Παπάγου) και

– Φ. Παπαδόπουλο (Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Περιφέρεια Κρήτης)

Κατά την επιμόρφωση παρουσιάστηκαν τόσο τα ατομικά όσο και τα ομαδικά ρητορικά αγωνίσματα και προβλήθηκαν παιχνίδια γνωριμίας, βιωματικές ασκήσεις και τεχνικές εμψύχωσης ομάδων. Με αναφορά στις πρακτικές που καθένας\-μια από τους εισηγητές\-τριες χρησιμοποιούν στις Ομάδες τους, προωθήθηκαν οι αρχές της μαθητοκεντρικής διδασκαλίας και η σημασία της Αγωγής του Δημιουργικού Προφορικού Λόγου στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η επιμορφωτική ομάδα της Ένωσης Ρητορικής μοιράστηκε, ακόμη, τη μεθοδολογία και ποικίλες εφαρμογές που βασίζονται στη γενικότερη φιλοσοφία της Ένωσης για την εκπαίδευση του ενεργού πολίτη: βιωματικές δράσεις, συνεργατική μάθηση, σταδιακή καλλιέργεια δεξιοτήτων ζωής μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής παιδείας. Παρουσιάστηκε και το εγκεκριμένο από το ΙΕΠ πρόγραμμα “Τεισίας” για τη ρητορική και την επικοινωνία στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση ειδικά για εκπαιδευτές ρητορικής και παρουσιάστηκε ο Οδηγός Διοργάνωσης Ρητορικών Αγώνων που συντάσσει η Ένωση Ρητορικής, με τη συμβολή και της Κ. Δρύλλη.

Η συγκεκριμένη επιμόρφωση συνιστά ορόσημο για τη Ρητορική στην Εκπαίδευση, καθώς πάνω από 350 δάσκαλοι και καθηγητές όλων των ειδικοτήτων παρακολούθησαν και εμπνεύστηκαν.

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις κατά την παρουσίαση-εισήγηση της Φιλολόγου μας, παρουσιάστηκαν πρακτικές που εφαρμόζονται στα Εκπαιδευτήριά μας και έχουν οδηγήσει στην επιτυχία, ως φωτεινοί σηματοδότες της ρητορικής τέχνης.