Εκδήλωση: “Η Ελληνική Γλώσσα στον Δρόμου του Μεταξιού”: Ένα Συναρπαστικό *Ταξίδι* από το D-ικό μας Σχολείο

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο “Η Ελλάδα στον δρόμο του μεταξιού: Ταξιδεύοντας γλωσσικά από την Ελλάδα στην Κίνα”. Μία εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήριά μας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σαγκάης (SISU), στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κι η οποία είχε ως απώτερο στόχο να δείξει την εμβέλεια της ελληνικής γλώσσας, αλλά και να γεφυρώσει δύο αρχαίους πολιτισμούς που, όπως φάνηκε, μοιράζονται πολλές ομοιότητες.

Οι καίριοι θεματικοί άξονες συζήτησης εστίασαν στη διάδοση και το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από την Ελληνική Γλώσσα στα Πανεπιστήμια της Κίνας, την απωανατολική ματιά του Νίκου Καζαντζάκη, του πιο γνωστού και πλέον μεταφρασμένου Έλληνα συγγραφέα στην Κίνα, τις ομοιότητες και τις διαφορές στη διαμόρφωση και την εξέλιξη των δύο γλωσσών, καθώς και τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό.

Επιπρόσθετα, Κινέζοι και Έλληνες μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική και κινεζική γλώσσα, αντίστοιχα, μοιράστηκαν τις δικές τους απόψεις και εμπειρίες, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας,

Οι μαθητές μας επέδειξαν ωριμότητα, συμμετοχή και ζήλο, δίνοντάς μας συγκινητικά δείγματα γραφής και μιλώντας με θέρμη για δύο αρχαίες και μοναδικές στον κόσμο γλώσσες.  Η παρουσία των δύο βασικών ομιλητριών, Ε. Αβραμίδου και J.Hu, που με αμεσότητα και γνώση προσέγγισαν το θέμα, ήταν παραπάνω από ουσιαστική.

Μία ακόμη δημιουργική και εποικοδομητική πρωτοβουλία, η οποία βρήκε άμεση ανταπόκριση και γόνιμο έδαφος, έτσι ώστε να ευοδοθεί με άρτιο τρόπο.  Καθοριστική υπήρξε η συμβολή ης ομάδας των Φιλολόγων  του Σχολείου μας, και ιδιάιτερα των Α. Κορασίδη, Α. Γιαννακοπούλου,  Κ. Δρύλλη, Α. Βογιατζή,  και Α Μερκούρη στην προετοιμασία και υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης.