Η Κυβερνοασφάλεια και η Ψηφιακή μου Ζωή

Στο πλαίσιο του Προγραμματος “Στάση Ζωής”και ειδικότερα του άξονα “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο”, φιλοξενήσαμε, φέτος, διαδικτυακά στο Λύκειο την κ. Σ. Τσιτσούλα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του European Cyber Security Challenge Hellenic team (by ENISA), και τον κ. Χ. Ξενάκη, Αρχηγό της Ελληνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας και Καθηγητή στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

H κ. Στέλλα Τσιτσούλα και o κ. Χρήστος Ξενάκης ενημέρωσαν τους μαθητές της Α’ Λυκείου για τη θετική, ωφέλιμη και δημιουργική πλευρά του ψηφιακού κόσμου, για θέματα ψηφιακής ασφάλειας, για επαγγελματικές προοπτικές και για το European Cyber Security Challenge που θα διεξαχθεί φέτος, για 7η συνεχή χρονιά, από 13-16 Σεπτεμβρίου 2022, στη Βιέννη της Αυστρίας – European Cyber Security Challenge 2022 (ECSC22)

Μάλιστα, 10 μαθητές  από την Α’Τάξη του Λυκείου μας, έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή στα προκριματικά της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας Hellenic Team. Η ομάδα που θα εκπροσωπήσει φέτος τη χώρα μας στον τελικό θα αποτελείται από 10 άτομα μεταξύ 15-26 ετών τα οποία θα ξεχωρίσουν με τις επιδόσεις τους στον προκριματικό διαγωνισμό μέσα από την πλατφόρμα OpenECSC.

 

O ENISA είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπεί να διασφαλίσει υψηλό κοινό επίπεδο κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων διοργανώνει κάθε χρόνο: Το European Cybersecurity Month (ECSM), την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα κυβερνοασφάλειας και το European Cyber Security Challenge.

Ο European Cyber Security Challenge αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας ENISA (European Union Agency for Cybersecurity), ενώ υποστηρίζεται ενεργά από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Την ευθύνη συγκρότησης της ελληνικής εθνικής ομάδας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, έχει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη. Η εθνική ομάδα αποτελείται από 10 άτομα μεταξύ 15-26 ετών, μαθητές, φοιτητές αλλά και απλούς υποστηρικτές της ψηφιακής ασφάλειας.