ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ| ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – *ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ*

Τον Ιανουάριο αυτής της ιδιαίτερης χρονιάς, το D-ικό μου Σχολείο, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μ.Β. Βαρδινογιάννη και την Axion Hellas ξεκίνησε μια σειρά συνεργατικών διαδικτυακών δράσεων με μαθητές από το ακριτικό Καστελόριζο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία”. Το πρόγραμμα, που έφερε στην Ελλάδα το Ίδρυμα Μ.Β Βαρδινογιάννη εφαρμόζεται στα Εκπαιδευτήριά μας, από το 2017, και εντάσσεται στις δραστηριότητες του άξονα “Στάση Ζωής” που έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σε θέματα όπως Οικολογία και Περιβάλλον, Πολιτισμός, Εθελοντισμός και Κοινωνική Προσφορά και Ανθρώπινα Δικαιώματα, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα ανθρωπιστικής εκπαίδευσης.

Οι μαθητές από τα δύο σχολεία συνδέθηκαν σε μια κοινή εικονική τάξη TEAMS.
Κατά την πρώτη σύνδεση αναφερθήκαμε στο Δικαίωμα στην Εκπαίδευση. Χαιρετισμό απηύθυναν, η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η κ. Ελένη Δούκα και ο Πρόεδρος της Axion Hellas, κ. Βασίλης Πατέρας.

Τα παιδιά και από τα δύο σχολεία είχαν ήδη επεξεργαστεί το λόγο της Μαλάλα Γιουσαφσάι και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το δικαίωμα στην Εκπαίδευση συνδέοντας το με προσωπικές εμπειρίες.

Η 2η σύνδεση είχε ως αφόρμηση την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας. Η γλώσσα είναι από τα πιο σημαντικά αγαθά του ανθρώπου που μας ενώνει. Αποτελεί έναν κώδικα επικοινωνίας και συντελεί στη δημιουργία διάλογου. Παράλληλα, είναι ακλόνητος παράγοντας για τη δημιουργία σχέσεων και τη διατήρησή τους. Ένα αγαθό που όχι μόνο μας ενώνει, αλλά ταυτόχρονα μας διαφοροποιεί.
Μελετήσαμε το κεφάλαιο με τον Γ. Σεφέρη από το αντίστοιχο βιβλίο του προγράμματος . Η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως ήταν η κεντρική ομιλήτρια.

Η 3η σύνδεση έγινε με αφόρμηση την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Μελετήσαμε το κεφάλαιο με τον M. Yunus και συνδέσαμε την προσπάθεια του Yunus να βοηθήσει στη βελτίωση του βιοτικού επίπεδου των κατοίκων (με ένα πρόγραμμα μικροπίστωσης) με το δικαίωμα για ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο. Αρχικά συζητήσαμε την σημασία της πρόσβασης σε καθαρό νερό και στη συνέχεια αναφερθήκαμε σε τρόπους εξάλειψης της φτώχειας . O Απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και τελειόφοιτος του Πανεπιστημίου Princeton, USA, Δημήτρης Ντάρας ήταν κεντρικός ομιλητής

H εκπαιδευτική συνεργασία ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρώην Επίτροπο Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αφόρμηση η Διεθνής Ημέρα Ειρηνικής Συμβίωσης, ως μέσο κινητοποίησης των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για την προώθηση της ειρήνης, της ανοχής, της ένταξης, της κατανόησης και της αλληλεγγύης. Οι μαθητές έχοντας μελετήσει το κεφάλαιο με τον λόγο του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μιλούσε για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πολέμους, υποστηρίζοντας την ηθική δύναμη της “μη βίας” συζήτησαν με τον κ. Αβραμόπουλο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία, αλλά και για την έννοια του Παγκόσμιου πολίτη.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος οι μαθητές των δύο σχολείων αξιοποίησαν αυθεντικές πηγές, συλλέγοντας χρήσιμες πληροφορίες. Με τη βοήθεια των ψηφιακών τεχνολογιών ανταλλάξαν ιδέες και ανέπτυξαν δημιουργική πρωτοβουλία ενώ οι εργασίες τους συνδύασαν κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνιακή ευχέρεια στοιχεία απαραίτητα σε μια γενιά που διεκδικεί και προασπίζει αξίες και ιδανικά. Μια γενιά υπεύθυνων και δίκαιων πολιτών που συνδυάζουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες συνθέτοντας μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ενσυναίσθηση.

Τον γενικό συντονισμό της υλοποίησης ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας, με εξαιρετική επιτυχία, οι Υπεύθυνες Καθηγήτριας, κ. Χρυσάνθη Σωτηρίου και κ. Σοφία Σαλιάρη.