Οι Μαθητές Εξερευνούν Ψηφιακά την Ιστορία της Πόλης του Αμαρουσίου

Η μάθηση γίνεται συναρπαστική, όταν είναι βιωματική. Και οι μαθητές ανακαλύπτουν με ένα διαφορετικό τρόπο την ιστορία ενός τόπου, όταν καλούνται οι ίδιοι όχι απλώς να την εξερευνήσουν αλλά και να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό, τρεις μαθητές του Γυμνασίου μας, ο Διονύσης Μπράτης, η Μαρία-Στέλλα Κουστένη και η Άννα -Ζωή Αλεβίζου, θέλοντας να προβάλουν την ιστορία του Δήμου Αμαρουσίου, της πόλης όπου στεγάζεται το σχολείο τους, συνεργάστηκαν υπό την επίβλεψη της φιλολόγου τους  Χ. Σταμάτη και μέσα από ενδελεχή έρευνα αναζήτησαν πληροφορίες που αναφέρονται στη σύγχρονη ζωή, αλλά και στο παρελθόν της πόλης του Αμαρουσίου.
Στη συνέχεια, ψηφιοποίησαν τα τεκμήρια και τα παρουσίασαν μέσα από ένα ψηφιακό παιχνίδι. Αξίζει να αναφερθεί πως η εργασία τους, το Ψηφιακό Μαρούσι” βραβεύτηκε στον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» που διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ιστορία τους όμως δεν σταμάτησε εκεί. Με πρωτοβουλία των Εκπαιδευτήριων μας το ψηφιακό τους παιχνίδι παραχωρήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Αμαρουσίου για εκπαιδευτική χρήση. Από εδώ και στο εξής, οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά και να γνωρίσουν με παιγνιώδη τρόπο την ιστορική πόλη του Αμαρουσίου. Επιπλέον, στο τέλος του παιχνιδιού θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση – ιστορική αναδρομή για τον Δήμο Αμαρουσίου από την κ. Μαριγώ Χορμοβίτη, Υπεύθυνη του Μουσείου.

Στο πλαίσιο αυτό τα τρία παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το μουσείο, όπου και παρουσίασαν, σε μια σεμνή τελετή την ψηφιακή τους δημιουργία στην κ. Μαρία- Ειρήνη Χαλιώτη, Αντιδήμαρχο Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου, κ. Μαρία Θώδα, Διευθύντρια Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου καθώς και στους διοικητικούς υπαλλήλους του Μουσείου. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Υπεύθυνος του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Αντώνης Ψύρης, ο οποίος επισήμανε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικό το κάθε σχολείο να μην εγκλωβίζεται στα στενά του όρια αλλά να ενθαρρύνει τους μαθητές του να αλληλεπιδρούν με τον κοινωνικό τους περίγυρο και ειδικότερα με την τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας με βιωματικό τρόπο συμβάλλει αποτελεσματικά στην ουσιαστική σύνδεση σχολείου και κοινωνίας».

Το συγκεκριμένο παράδειγμα μεταξύ άλλων αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ανάγκη για την υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων από όλα τα σχολεία στο πλαίσιο ενός ριζικού μετασχηματισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας.