Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμός ECNAIS Debate 2023: Η Ομάδα μας στον Τελικό με θριαμβευτική παρουσία

Το Σχολείο μας, με μία τριμελή ομάδα μαθητών – μελών και της Ομάδας MUN (Φ.-Α. ΚαλούδηςΓ. Παπαχρήστου  και Ε. Λέκκος) συμμετείχε στην 1η φάση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Debate Ecnais, που πραγματοποιήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα- Λιναρδάτου (21-22 Ιανουαρίου 2023). Ο διαγωνισμός, φετινή θεματική του οποίου είναι “Democracy and Tolerance”, προωθεί τη συνεργασία των σχολείων της Ευρώπης και την καλλιέργεια ενός φιλελεύθερου, δημοκρατικού τρόπου σκέψης της νέας γενιάς.

Οι μαθητές μας διαγωνίστηκαν σε τρεις προκριματικούς γύρους και τοποθετήθηκαν γύρω από θέματα που αφορούσαν την επιβολή προστίμων βάση οικονομικής δυνατότητας, την αναγκαιότητα εκπαίδευσης των γονέων σε θέματα ανατροφής των παιδιών τους και την προώθηση εκ μέρους των εταιρειών της τηλεργασίας. Η ομάδα μας σημείωσε νίκη και στους τρεις γύρους και κατέλαβε την πρώτη θέση βαθμολογικά μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων. Ταυτόχρονα, ο Φίλιππος- Ακύλας Καλούδης αναδείχθηκε καλύτερος ομιλητής της διοργάνωσης και θα αποτελέσει μέλος της μικτής τριμελούς ομάδας που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα διεξαχθεί στη Λισαβόνα τον Απρίλιο του 2023.

Στον ημιτελικό γύρο με την παρουσιάσή μας για το αν η ευθανασία πρέπει να είναι προσιτή στο κοινό προκριθήκαμε στον Τελικό, ενώ, παράλληλα, σημειώσαμε μία εξαιρετική παρουσία  στο debate με θέμα την επαφή των νέων με τη θρησκεία πριν την ενηλικίωση. Όλοι, μάλιστα, οι παρευρισκόμενοι μάς συνεχάρησαν για τις ομιλίες των παιδιών, την επιχειρηματολογία και τη ρητορική τους δεινότητα.

Αξιοσημείωτα είναι, επίσης, ο ζήλος, η δέσμευση και η συνεισφορά των μαθητριών Δ. Καμπυλαυκά , Ε. Μπαγιώκου και Β. Θεοδώρου που, μπορεί να μην συμμετείχαν στο debate, βοήθησαν, ωστόσο, τόσο στη συλλογή υλικού και επιχειρημάτων όσο και στους αγώνες προετοιμασίας μας. Τα παιδιά διέθεσαν προσωπικό χρόνο, αγκάλιασαν αυτή μας τη δράστηριότητα και για ακόμη μία φορά αποτέλεσαν παραδείγματα ήθους και ομαδικότητας.

Ασφαλώς, θα πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια και στις Υπεύθυνες Καθηγήτριες – Team Coaches, Τ. Κόρμπη (Ομάδα MUN) και Α. Γιαννακοπούλου (Club Ρητορικής) για την προετοιμασία, τον ενθουσιασμό, την πολύτιμη καθοδήγηση και την άοκνη προσπάθειά τους.