Προβολή Κινηματογραφικής Ταινίας: “Μία Μέρα στη Σαγκάη”· Μία ιδιαίτερη εκδήλωση ως “Γέφυρα Πολιτισμού· Γέφυρα Αγάπης”

Στo Σχολείο μας και στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς, στην αίθουσα «Φ. Ι. Δούκας» πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή εκδήλωση, με τίτλο «Γέφυρες Πολιτισμού – Γέφυρες αγάπης». Στην εκδήλωση προβλήθηκε, σε μαθητές Β’ – Γ’ Λυκείου, ΙΒ1 – ΙΒ2 αλλά και κινέζους μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων μας, η κινηματογραφική ταινία «Μια μέρα στη Σαγκάη» του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βασίλη Ξηρού.

Την προβολή προλόγησαν ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Αντώνης Ψύρης, αλλά και ο ίδιος ο δημιουργός της, διπλωμάτης του Υπουργείου Πολιτισμού, Βασίλης Ξηρός. Καλεσμένος, επίσης, ήταν o Richard L. Jackson, πρώην Αμερικάνος διπλωμάτης και Πρόεδρος του Κολλεγίου Αθηνών.

Ιδιαίτερη συγκυρία για το Σχολείο μας, μάλιστα, ήταν ότι ο Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο Απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, Ηθοποιός, Δημήτρης Μοθωναίος.

 

Στο τέλος της ταινίας ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τους μαθητές, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μηνύματα της ταινίας αλλά και την πολιτιστική ανταλλαγή του Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού. Μέσα από τη συζήτηση ανέκυψαν οι διαχρονικές έννοιες του ρομαντισμού, των ανθρωπίνων σχέσεων αλλά και των κοινών πολιτιστικών στοιχείων ανάμεσα στους νέους διαφορετικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Ήταν ένα όμορφο κινηματογραφικό διάλειμμα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Στάση Ζωής» των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, στον άξονα του Πολιτισμού, αλλά και στις δράσεις συνεργασίας Ελληνο-κινεζικού Πολιτισμού, που έχουν ξεκινήσει στο Σχολείο μας από την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Η ταινία “Μία Μέρα στη Σαγκάη” – “A Day in the Life of a Teddy Bear” αποτελεί το ντεμπούτο του Σκηνοθέτη & Σεναριογράφου, Β. Ξηρού και την πρώτη αγγλόφωνη ελληνικινεζικη κινηματογραφική παραγωγή (2021).
Πρόκειται για μία ρομαντική κομεντί που μας ταξιδεύει στην όμορφη πόλη της Κίνας και αφηγείται τη συνάντηση και γνωριμία μιας Κινέζας και ενός Έλληνα, σαν έναν διαπολιτισμικό περίπατο.