Συνέντευξη Σαράντου Ι. Καργάκου. Η Συμβολή του Ελληνικού Ναυτικού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η συμβολή του Ελληνικού Ναυτικού στα γεγονότα και τις εξελίξεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί το θέμα της επετειακής εκδήλωσης της 28ης Οκτωβρίου, που επέλεξαν φέτος να παρουσιάσουν οι μαθητές του Γυμνασίου μας.
Σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας, ομάδα μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου, υπό την καθοδήγηση του ιστορικού και Διευθυντή του Γυμνασίου, κ. Αντώνη Ψύρη, της φιλολόγου, κ. Εύας Νικολαΐδου και του καθηγητή Αισθητικής Αγωγής, κ. Θοδωρή Χρυσικού, επισκέφτηκαν τον ιστορικό και πολυγραφότατο συγγραφέα Σαράντο Ι. Καργάκο, ως τον πλέον κατάλληλο για να μιλήσει τόσο για τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού όσο και αυτή των απλών ναυτικών και καραβοκύρηδων κατά την περίοδο 1940-1944.
Να σημειωθεί ότι το υλικό αυτής της συνέντευξης θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου του «‘Όχι».
Ο κ. Καργάκος, ως γνήσιος και εμπνευσμένος δάσκαλος παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο τον ναυτικό αγώνα των Ελλήνων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μίλησε για τον τορπιλισμό της Έλλης τον Δεκαπενταύγουστο του ’40, που πλήγωσε το θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων και πώς η ενέργεια αυτή ενίσχυσε αργότερα την αγωνιστική και εκδικητική διάθεση των Ελλήνων. Παρουσίασε με έναν πολύ παραστατικό λόγο την άγνωστη ιστορία του αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η περίπτωση του ΑΔΡΙΑΣ θα μπορούσε να αποτελέσει έμπνευση για το σενάριο σημαντικών κινηματογραφικών ταινιών, αν είχε συμβεί σε άλλη χώρα. Παράλληλα, έφερε παραδείγματα απλών ανθρώπων ναυτικών που θυσιάστηκαν, για να βοηθήσουν όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους συμμάχους εναντίων των κατακτητών Ιταλών και Γερμανών. Εξήγησε τη δράση του Πολεμικού μας Ναυτικού στη Μέση Ανατολή την περίοδο της γερμανικής κατοχής αλλά και τη συμμετοχή δύο ελληνικών πολεμικών πλοίων στο σημαντικότερο ναυτικό αγώνα του Β΄ παγκοσμίου Πολέμου, την απόβαση στη Νορμανδία.
Μετά από μια δίωρη λοιπόν συζήτηση μαθητές και καθηγητές αισθάνθηκαν πιο πλούσιοι σε γνώσεις αλλά και συναισθήματα, αφού κατάλαβαν σε βάθος το μέγεθος της ναυτικής αντίστασης και τη συμβολή των Ελλήνων κατά των κατακτητών την περίοδο 1940-1944.
Μεγάλος ήταν όμως και ο ενθουσιασμός των μαθητών, γιατί γνώρισαν από κοντά έναν σημαντικό ιστορικό – συγγραφέα αλλά πάνω απ΄ όλα δάσκαλο, που τους υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό στο σπίτι του και τους μίλησε με απλότητα και ζωντάνια για τα ιστορικά γεγονότα