Το Doukas Club Ρητορικής στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Το Club Ρητορικής των Εκπαιδευτηρίων μας συμμετείχε την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή 15-17 Δεκεμβρίου 2023 στην 8η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», που διεξήχθησαν στα Εκπαιδευτήρια Απόστολος Παύλος, στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές του Club Ρητορικής του Σχολείου μας δραστηριοποιήθηκαν έντονα σε όλη τη διάρκεια διεργασιών των Επιτροπών τους, επιδεικνύοντας πνεύμα ομαδικότητας, συνεργασίας, κατανόησης και γόνιμου προβληματισμού σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως εντυπωσίασαν τους διοργανωτές με το ήθος τους, την έρευνα που είχαν διεξαγάγει κατά την προετοιμασία τους και, κυρίως, τις προτάσεις που κατέθεταν στη διάρκεια των συζητήσεων για τη σύνταξη σχεδίου γνώμης κάθε επιτροπής.

Τα Εκπαιδευτήριά μας για άλλη μία φορά ξεχώρισαν και κατέκτησαν πολλές διακρίσεις! Συγκεκριμένα, σε σύνολο 620 μαθητών από 42 Σχολεία όλης της Ελλάδας, οι μαθητές Χήρας Χ., Γεωργίου Μ., Κρητσωτάκη Μ., Τεριακίδου Λ., Καραχάλιος Σ. και Γρηγοριάδης Σ. απέσπασαν εύφημο μνεία, ενώ ο Βυθούλκας Ν. έλαβε το βραβείο του Μελλοντικού Διπλωμάτη, ως εμπειρογνώμων της Βουλγαρίας για το δικαίωμα της υγείας με έμφαση στους εφήβους! Μάλιστα, οι μαθητές του Γυμνασίου μας: Βυθούλκας Ν. και Χήρας Χ. επιλέχθηκαν ως οι καλύτεροι ομιλητές και ήταν αυτοί που ανακοίνωσαν την εισήγηση των επιτροπών τους στην ολομέλεια.

Πρόκειται για αναγνώριση της προσπάθειας των μαθητών μας, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένο ότι για πρώτη φορά συμμετέχουμε στη συγκεκριμένη διοργάνωση! Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι τα Προεδρεία και, κυρίως, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής σχολίασαν με ενθουσιασμό ότι οι μαθητές μας προέρχονταν και από την Α΄ Γυμνασίου και πρωτοστάτησαν σε όλες τις διαδικασίες! Να σημειωθεί επίσης, ότι οι Επιτροπές απαρτίζονταν από περίπου 40 άτομα όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατ’ ιδίαν ως αποστολή με τη Δρ. Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και Επιστημονικά Υπεύθυνη του συνεδρίου, αλλά και τον κ. Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για την Ελλάδα του Ο.Η.Ε. και να μοιραστούν μαζί τους τις θετικές τους εντυπώσεις από τη συμμετοχή τους.

Η μεγαλύτερη κατάκτηση όμως ήταν ότι για τρεις μέρες μοιράστηκαν με τις φιλολόγους-εκπαιδεύτριες ρητορικής τέχνης, Κ. Δρύλλη και Α. Γιαννακοπούλου την αγάπη τους για τη ρητορική, δέθηκαν ακόμη περισσότερο ως Club Ρητορικής, είδαν τους μεγάλους τους μαθητές να «αγκαλιάζουν», να καθοδηγούν και να στηρίζουν τους μικρότερους και να οικοδομούν από κοινού έναν κόσμο σεβασμού, ανοχής, δημιουργίας, συμπερίληψης.