Το Σχολείο μας στο Διεθνές Συνέδριο· 5ο Συμπόσιο Νέων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιας 2024| This is our Living Heritage

Μία μοναδική εμπειρία βίωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας Unesco του Γυμνασίου μας στο 5ο Συμπόσιο Νέων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιας 2024 με τίτλο “This is our living heritage“. Φορείς Διοργάνωσης του Συμποσίου ήταν ο Ελληνικός Πολιτιστικός και Εκπαιδευτικός Όμιλος για την UNESCO με την υποστήριξη της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Περιφερειακού Κέντρου Ενημέρωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Οι μαθητές των 14 χωρών που συμμετείχαν (Andorra, Azores (Portugal), China, Croatia, Denmark, Germany, Hellas, Netherlands, Oman, Sint Maarten, Sri Lanka, Türkiye, Slovenia and U.S.A) παρουσίασαν στοιχεία της Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της πατρίδας τους.  Τα Σχολεία της Ελλάδας είχαν ως θεματική την παραδοσιακή ελληνική διατροφή.

ΕΔΩ, μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένες και τις εργασίες -παρουσιάσεις των μαθητών της Ομάδας μας, με κεντρικό τους  θέμα την ελιά και το λάδι.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης,  οι μαθητές παρακολούθησαν εργαστήρια και παρουσιάσεις, συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις και ξεναγήθηκαν στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Ολυμπίας. Πριν τη λήξη του Συμποσίου υπέγραψαν ψήφισμα για τη διατήρηση και την ανάδειξη της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ως μέσου κοινωνικής συνοχής και διασφάλισης της ειρήνης ανάμεσα σε κράτη και λαούς και στην αναγνώριση της πολιτιστικής διαφορετικότητας ως πλεονέκτηματος για την καλλιέργεια ενός «Πολιτισμού Ειρήνης». Μέσα σε ένα κλίμα ενσυναίσθησης και εμπιστοσύνης εκπαιδευτικοί και μαθητές αντάλλαξαν απόψεις για τους πολιτισμούς, τα παιδιά ανέπτυξαν κοινωνικές δεξιότητες που αφορούν στην επικοινωνία μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και δικτύωσης διαμορφώνοντας την ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη.

Οι συμμετέχοντες μαθητές & μαθήτριες μας ήταν οι: Βασιλάκη Λαόυρα, Γεωργίου Μάξιμος, Δούκα Χρυσήνη, Καρέλης Σωτήρης, Κρητσωτάκη Μελίνα, Λαΐου Δήμητρα, Μαρινάκη Αριάδνη, Μαυρίκου Μαρίλια, Παπαδοπούλου Μαρία-Χριστίνα, Ταμπάκης Νικόλαος, Χήρας Χριστόφορος. Υπεύθυνη Καθηγήτρια, η οποία και συνόδευσε τη μαθητική αποστολή, η Φιλόλογος Χρ. Σταμάτη.