Νηπιαγωγείο & eLearning

Σωτήρης Καψίλης – Νηπιαγωγός  

Όταν έγινα δάσκαλος, είχα καταλάβει πως το πιο σημαντικό κομμάτι του επαγγέλματός μου ήταν η διδασκαλία και με πολύ κόπο προσπαθούσα συνεχώς να βελτιώνω τις διδακτικές μου πρακτικές. Περνώντας, όμως, ο καιρός διδάχθηκα τελικά εγώ από τους μαθητές μου, πως το να είσαι δάσκαλος είναι κάτι πολύ περισσότερο. Δεν μεταφέρεις τη γνώση αλλά την ανακαλύπτεις, δεν υπάρχει μοναδικός τρόπος να διδάξεις, μοναδικός είναι μόνο ο κάθε μαθητής, δεν υπάρχει μοναδικό μοντέλο μάθησης και διδασκαλίας, μοναδική είναι η σχέση δασκάλου – μαθητή και η διδασκαλία είναι ένα από τα στοιχεία που την αποτελούν. Τα υπόλοιπα είναι η αγάπη, το νοιάξιμο, η φροντίδα, η κατανόηση, η διαπαιδαγώγηση, η χαρά και πολλά πολλά άλλα.  

Πριν λίγο καιρό ζήσαμε όλοι μας κάτι πρωτοφανές. Ένας ιός που εμφανίστηκε ξαφνικά, καθήλωσε τους ανθρώπους παγκοσμίως. Πρώτη φορά ολόκληρη η ανθρωπότητα ενωμένη πάλεψε, βάζοντας την υγεία πάνω από κάθε άλλη σκέψη, ανάγκη και αγαθό. Οι άνθρωποι έδειξαν το μεγαλείο τους με κάθε τρόπο.  

Για εμάς τους δασκάλους δεν ήταν καθήκον, ήταν επιθυμία και ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους μαθητές μας. Να τους βλέπουμε, να επικοινωνούμε μαζί τους, να τους ακούμε και να είμαστε όσο πιο κοντά γινόταν, δεδομένων των συνθηκών. Όμως αυτό δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την στήριξη ολόκληρου του σχολείου, που από την πρώτη ημέρα του εγκλεισμού μοναδική του έγνοια ήταν τα «παιδιά» του. Με συστηματικότητα, οργάνωση, υποστήριξη σε ό,τι χρειαζόταν κάθε εκπαιδευτικός και μαθητής, φρόντισε να μη χαθεί ώρα μαθήματος αλλά κυρίως να μην χάσουν οι μαθητές του αυτή τη μοναδική σχέση με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους, δηλαδή αυτή την πολύτιμη σχέση με το σχολείο που τώρα είχαν περισσότερο ανάγκη από ποτέ και που έκανε κάπως φυσιολογική αυτή την περίεργη και κουραστική καθημερινότητα.  

Όλοι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Δούκα αναγνωρίσαμε αυτή την ανάγκη των παιδιών αλλά παράλληλα κατανοήσαμε και την αγωνία των γονιών τους για το μέλλον και την καλύψαμε με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Πολλοί αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι κάθε Παρασκευή στέλναμε αναλυτικό και ολοκληρωμένο εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ό,τι θα κάναμε την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου οι μαθητές και οι γονείς τους να είναι ενήμεροι.   

Χωρίς αμφιβολία, το παιχνίδι αποτελεί την καλύτερη διαδικασία μάθησης και ανάπτυξης των παιδιών σ’ αυτή την ηλικία και επειδή η χαρά του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερη από κοντά, ανυπομονούμε να βρεθούμε στο φυσικό μας χώρο, δηλαδή στις τάξεις μας.