Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εξ αποστάσεως διδασκαλία (e-learning)

Ορισμένες ιδιαίτερα χρήσιμες προτάσεις, οι οποίες, εάν τηρούνται, θα βοηθήσουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών διδασκαλίας. 

Καθιερώστε συνήθειες  

Καλό θα ήταν να καθιερώσετε, σε συνεργασία με τα παιδιά σας, καθημερινές συνήθειες, όπως συγκεκριμένες ώρες για τις σχολικές τους εργασίες. Η «ρουτίνα» είναι πολύ σημαντική στην καθημερινότητα των παιδιών και τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Σας συνιστούμε να διατηρείτε κανονικό ωράριο ύπνου για τα μικρότερα παιδιά και να προτρέπετε και τα μεγαλύτερα να κάνουν το ίδιο. Τα παιδιά πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια και να κάνουν περιοδικά διαλείμματα καθώς μελετούν.  

 Ορίστε χώρο για τη μελέτη  

Το παιδί σας θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο χώρο όπου θα παρακολουθεί τα μαθήματά του και θα μελετάει. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι ήσυχος και με ισχυρό σήμα Διαδικτύου. Πάνω απ’ όλα όμως, θα πρέπει να είναι ένας χώρος όπου εσείς, οι γονείς, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τη διαδικασία μάθησης των παιδιών σας. 

Επικοινωνήστε με τους εκπαιδευτικούς των παιδιών σας 

Η συχνότητα και το περιεχόμενο αυτής της επικοινωνίας καθορίζονται από την ηλικία του παιδιού. Σας ενθαρρύνουμε να επικοινωνείτε μαζί τους, αλλά σας παρακαλούμε να φροντίζετε ώστε τα μηνύματά σας να είναι συνοπτικά και στοχευμένα, δεδομένου ότι, αυτήν την εποχή, οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν με πολλές οικογένειες ταυτόχρονα. Εάν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, ζητήστε τους να σας εξηγήσουν την πλατφόρμα μάθησης και τα συστήματα που χρησιμοποιούν. Έτσι, θα έχετε εμπεριστατωμένη εικόνα για την εκπαίδευσή τους. 

 Ξεκινήστε και ολοκληρώστε την κάθε μέρα με ένα «checkin» 

Ξεκινήστε και κλείστε την κάθε μέρα με ένα απλό checkin. Το πρωί ανατρέξτε στο πρόγραμμα και συζητήστε με το παιδί σας τι πρόκειται να διδαχθεί εκείνη την ημέρα. Πώς θα περάσει το χρόνο του στην ψηφιακή τάξη; Τι υποστήριξη χρειάζεται; Αυτή είναι μια πολύ σημαντική συζήτηση. Επιτρέπει στα παιδιά να επεξεργαστούν τις οδηγίες που έχουν λάβει από τους εκπαιδευτικούς τους. Τα βοηθά να οργανωθούν και να θέσουν προτεραιότητες. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να μη θέλουν να κάνουν αυτά τα checkin μαζί σας, αλλά καλό θα ήταν να επιμείνετε προκειμένου να τα βοηθήσετε σε θέματα συγκέντρωσης και οργάνωσης, εάν χρειάζεται.  

 Αναλάβετε ενεργό ρόλο  

Κατά τη διάρκεια μιας κανονικής σχολικής ημέρας, ο γιος ή η κόρη σας συνεργάζεται με άλλους μαθητές ή ενήλικες, δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες φορές. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις περιλαμβάνουν συζητήσεις με συνομηλίκους για να ανταλλάξουν σκέψεις, συμμετοχή σε μικρές ή μεγάλες ομάδες, ερωτήσεις για διευκρινίσεις, συνεργασία σε ομαδικά project και πολλά άλλα. Ενώ ορισμένες από αυτές τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορούν να αναπαραχθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα, κάποιες άλλες δεν είναι εφικτό. Πέρα λοιπόν από τα checkins, θα πρέπει τακτικά να συζητάτε με τα παιδιά σας για το τι μαθαίνουν. Αυτό θα τα βοηθήσει να κατακτήσουν τη γνώση και να την εμπεδώσουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τα αφήνετε να ολοκληρώνουν μόνα τους τις εργασίες που τους ανατίθενται. Μην αναλαμβάνετε να τις κάνετε εσείς, ακόμα και όταν δυσκολεύονται. 

Διαχειριστείτε τον χώρο και τον χρόνο 

Μια πρόκληση για πολυμελείς οικογένειες είναι πώς να διαχειριστούν οι γονείς όλες τις ανάγκες των παιδιών τους, ειδικά όταν αυτά ανήκουν σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και έχουν διαφορετικές ανάγκες. Μπορεί να χρειαστεί τα αδέλφια να πρέπει να μελετούν σε διαφορετικά δωμάτια για να για να μην αποσπάται η προσοχή τους.  

Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα και την άσκηση 

Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας είναι σωματικά δραστήρια. Αυτό έχει ζωτική σημασία για την υγεία και την ευεξία τους, συνεπώς, και για τη μάθηση τους. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής προτείνουν δραστηριότητες και ασκήσεις, αλλά είναι σημαντικό και εσείς από την πλευρά σας να ενθαρρύνετε την άσκηση! Μια καλή ιδέα είναι να εμπλέξετε τα παιδιά σε μικροδουλειές του σπιτιού. Έτσι θα νιώθουν χρήσιμα αλλά και θα παραμένουν σωματικά δραστήρια.  

Λάβετε υπόψη το άγχος ή τις ανησυχίες τους 

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη να βοηθάτε τα παιδιά να διαχειρίζονται τις ανησυχίες, το άγχος και όλα τα συναισθήματα ανασφάλειας που μπορεί να βιώνουν. Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να μην μεταφέρετε τη δική σας πίεση ή τις ανησυχίες σας στα παιδιά. Επειδή η καθημερινότητά τους έχει αλλάξει, νοιώθουν ανασφάλεια, είτε το παραδέχονται είτε όχι. Έτσι λοιπόν, χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε μια κανονική ρουτίνα, που μόνο εσείς μπορείτε να τους παρέχετε.  

Περιορίστε τον Χρόνο που αφιερώνουν στο διαδίκτυο 

Το σχολείο σας ενδεχομένως να έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει online και offline εμπειρίες μάθησης σε ελεγχόμενο χρόνο. Γι’αυτό, καλό θα ήταν να συμβουλεύετε τα παιδιά σας να μην αφιερώνουν παραπάνω χρόνο στο Διαδίκτυο από αυτόν που χρειάζονται για τα μαθήματά τους.  

 Ενθαρρύνετε την επαφή με τους φίλους – αλλά με όρια… 

Ο αρχικός ενθουσιασμός για το κλείσιμο του σχολείου εξασθενεί γρήγορα όταν οι μαθητές αρχίζουν να αναπολούν τους φίλους, τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους. Βοηθήστε τα παιδιά σας να διατηρήσουν επαφή με τους φίλους τους μέσω του διαδικτύου. Να παρακολουθείτε όμως, στενά τη χρήση που κάνουν στα κοινωνικά δίκτυα. Υπενθυμίστε τους να δείχνουν ευγένεια και σεβασμό στις αλληλεπιδράσεις τους με άλλους και όλες τους οι επικοινωνίες να αντικατοπτρίζουν τις αξίες της οικογένειάς σας.