Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων· To #DikomouSxoleio συνομιλεί με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ & την Κατρίνα Τσάνταλη

Στις 4 Οκτωβρίου… We stRay BEARy PAWsitive!

Στο Δικό μας Σχολείο μαθαίνουμε να προσπαθούμε· να γίνουμε το καλύτερο που μπορούμε! Με “Στάση Ζωής” για το Περιβάλλον, την Κοινωνία, τον Πολιτισμό, την ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Παιδιών μας, τον Κόσμο μας. Και:

* Αναλαμβάνουμε και στηρίζουμε πρωτοβουλίες με στόχο την Ενημέρωση, την Αφύπνιση, την Επιμόρφωση

* Ζητάμε τη συμβολή και τη συμβουλή ειδικών και εξειδικευμένων συνεργατών

Γιατί η Προσφορά είναι στο D-na μας!

Έτσι, λοιπόν, για Όλους Εμάς, και η ημέρα αυτή, η Παγκόσμια Γιορτή – αφιερωμένη στα Ζώα δεν θα μπορούσε παρά να σηματοδοτεί την ανάγκη να βελτιώσουμε τη θέση που κατέχουν τα ζώα στη συνείδησή μας και στην κοινωνία, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση της προστασίας και ευημερίας τους στον πλανήτη

Με την πεποίθηση ότι το δικαίωμα των ζώων στην ελευθερία και στην ευζωία είναι αδιαπραγμάτευτο· Με συνείδηση ότι οφείλουμε να το υπερασπιζόμαστε και να το διαφυλάττουμε·  Με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι θα αντιμετωπίζουν τα ζώα με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Για όλα αυτά και για ακόμη περισσότερα, με ειδική γνώση, βαθιά ενσυναίσθηση, αλλά και με εξαιρετικές προτάσεις, μας μιλούν οι πλέον ειDικοί (μας): ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ| Αστική, μη Κυβερνητική και μη Κερδοσκοπική, Περιβαλλοντική οργάνωση & η Κατρίνα Τσάνταλη| Συγγραφέας, Επιχειρηματίας & Ιδρύτρια της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “a little shelter” για την περίθαλψη και προστασία αδέσποτων ζώων.

 

Χρειαζόμαστε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον πιο πολύ από ποτέ

Σε λίγους μήνες θα συμπληρώσουμε δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας. Μίας πανδημίας που μας στέρησε, αλλά και μας έμαθε πολλά. Μας στέρησε την ελευθερία στις μετακινήσεις μας και μας έκανε να αισθανόμαστε ευάλωτοι και ότι κινδυνεύουμε.

Ο εγκλεισμός, όμως, μας βοήθησε να αντιληφθούμε πόσο πολύ χρειαζόμαστε τη φύση. Αντανακλαστικά, αυτή είναι το ασφαλές καταφύγιό μας και το αντίδοτο στα παρατεταμένα lockdown. Η φύση είναι η δραστηριότητα που εξασφαλίζει την τόσο απαραίτητη ασφάλεια και την αναψυχή. Και γι’ αυτό σήμερα γίνεται περισσότερο από ποτέ εμφανές γιατί θα πρέπει να την διαφυλάξουμε καθαρή και υγιή.

Δυστυχώς το φετινό καλοκαίρι ήταν μακράν το χειρότερο σε βάθος πολλών ετών σε ό,τι αφορά στις δασικές πυρκαγιές. Ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών το 2021 στη χώρα μας παρουσίασε αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 – 2020, ενώ η συνολική καμένη έκταση κατέγραψε τεράστια αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου. Σε απόλυτους αριθμούς είχαμε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης.

Το περιβάλλον και τα δάση μας, το σπίτι της πλούσιας βιοποικιλότητας, χρειάζονται την προστασία και τον σεβασμό μας. Μας είναι τόσο απαραίτητα σήμερα, αλλά τα χρειαζόμαστε καθαρά και υγιή για να τα προστατεύουμε. Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον και για τον ίδιο τον άνθρωπο, όμως κι εμείς οφείλουμε να προστατεύουμε την φύση. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει ξεκινήσει και πάλι καθαρισμούς περιαστικών δασών με στόχο την απομάκρυνση απορριμμάτων αλλά και την καλλιέργεια κουλτούρας για την ανάγκη να κρατάμε τα δάση μας καθαρά και υγιή. Διότι σήμερα χρειαζόμαστε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον πιο πολύ από ποτέ.

 

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Τι σημαίνει, γιατί είναι σημαντική, γιατί είναι Ευθύνη όλων μας;

Την 4η του Οκτώβρη γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Και το εντυπωσιακό είναι ότι οι περισσότεροι θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στα σκυλάκια, στα γατάκια μας και στα αδέσποτα. Ωστόσο, οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων έχει καθοριστεί στις 4 Απριλίου.

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1931, στη Φλωρεντία της Ιταλίας , οι περιβαλλοντολόγοι όρισαν την 4η Οκτωβρίου ως ημέρα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά στα δικαιώματα των ζώων και τη σωστή τους διαβίωση, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο έμφαση στα άγρια ζώα και την εξαφάνιση των ειδών, λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα είναι αποκαρδιωτικά.  Οι άνθρωποι καταφέραμε να αφανίσουμε περισσότερα από το 50% των άγριων ζώων του πλανήτη και εκτιμάται ότι στα επόμενα 80 χρόνια θα έχουμε εξοντώσει επιπλέον … 1.000.000 είδη ζώων!

Στο a little shelter δεν δεχόμαστε μόνο γατάκια και σκυλάκια, παρότι σε αυτά «ειδικευόμαστε». Έχουμε φροντίσει κατσικάκια, αρνάκια, κότες, κόκορες, κουνελάκια, αγελαδίτσες, γαϊδουράκια, μουλαράκια, πόνυ! Ναι δεν είναι άγρια ζώα, σε αυτά ειδικεύεται η Anima Wild. Είναι «οικόσιτα» ή «παραγωγικά» ζώα, που, όμως, δεν έχουν καμία διαφορά στην σκέψη και στο συναίσθημα από τα «κατοικίδια». Και εδώ ξεδιπλώνεται το τεράστιο θέμα που λέγεται Speciesism. Δηλαδή, η ανθρώπινη ιδιότητα να «ξεχωρίζει» τα είδη και να αποφασίζει ποιο είναι πιο σημαντικό, ποιο θα γίνει τροφή, ρούχα, ποιο θα φυλακιστεί για να υπηρετήσει την ανθρώπινη διασκέδαση, ποιο έχει δικαίωμα στη ζωή και ποιο όχι, ποιο είναι άξιο της αγάπης μας και ποιο όχι. Όλα τα ζώα βιώνουν τον τρόμο, τον πόνο, τον πανικό, την αγάπη, την φροντίδα, την χαρά, την όρεξη για παιχνίδι, σχηματίζουν σχέσεις μεταξύ τους. Κάποια μάλιστα, όπως τα δελφίνια, έχουν αποδειχθεί από επιστήμονες πολύ πιο έξυπνα από τον άνθρωπο και η φυλάκιση σε πισίνες είναι πραγματικά βασανιστική. Είναι ευρέως γνωστό και επίσης επιστημονικά αποδεδειγμένο πως τα γουρούνια έχουν υψηλότερο IQ από τα σκυλιά. Και η μαμά αγελάδα πονάει όταν της παίρνουν το μωρό, αντίστοιχα με μια γυναίκα που θα της έπαιρναν με το ζόρι το βρέφος της.

Η ευχή μου για την σημερινή ημέρα είναι η νέα γενιά να ανοίξει τα μάτια και τα αφτιά της, να ενημερωθεί και να κάνει πιο συνειδητές επιλογές στην καθημερινότητα:

  • Να δείτε ντοκιμαντέρ (προτείνω αρκετά στα highlights στο instagram μου – Seaspiracy & Cowspiracy στο Netflix , Dominion & Earthlings -αυτά τα 2, εάν είστε άνω των 14 ετών – The Ivory Game για τους ελέφαντες, The Cove για τα δελφίνια, Virunga για τους γορίλλες).
  • Να διαβάσετε βιβλία. Ένα εξαιρετικό που σας το προτείνω ανεπιφύλακτα ως καλογραμμένο και πολύ ενημερωτικό, είναι το “Τρώγοντας Ζώα”, του Safran Foer Jonathan (στα ελληνικά κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Κέδρος).

Η νέα γενιά έχει μια τεράστια, σχεδόν άδικη αποστολή. Να σώσει ό,τι σώζεται από τα λάθη της ανθρωπότητας. Λυπάμαι για το «βάρος» αυτό αλλά έχω ελπίδα, καθώς πιστεύω πολύ ότι οι νέοι έχουν κάτι που έλειπε από τους παλαιότερους:  άμεση πρόσβαση, γνώση και ενσυναίσθηση. Και η συγκεκριμένη ημέρα, ειδικά, φέτος,  με την τόσο έντονη κλιματική αλλαγή, είναι εξαιρετικά σημαντική για να στείλουμε τα σωστά μηνύματα.