Από τις 6 έως τις 9 Νοεμβρίου 2023, εκπαιδευτικοί από το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν για το σεμινάριο του έργου Teaching The Future στα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Αυτή η συνεργατική πρωτοβουλία είχε ως στόχο να εξοπλίσει τους εκπαιδευτικούς με τα εργαλεία και τις γνώσεις που απαιτούνται για τη χρήση πραγματικών δεδομένων, προκειμένου να ενισχυθεί η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Οι συμμετέχοντες εισήχθησαν στο Teaching The Future Project και στην πρωτοβουλία Education for Climate χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, Στο πλαίσιο του έργου έχει αναπτυχθεί ένα πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο υλικό για εκπαιδευτικούς, από μαθησιακές μεθοδολογίες και δραστηριότητες μέχρι climate dashboards και collections of simulations-games, με αναφορές και στα SDGs.
Η εκπαίδευση αποτελούνταν από 4 κύρια θέματα/ενότητες. Πιο συγκεκριμένα:
Η ενότητα 4 επικεντρώθηκε στην εξερεύνηση δεδομένων, εργαλείων και πόρων, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικές συζητήσεις για μια βαθύτερη κατανόηση. Στην συνέχεια με την Ενότητα 2, δίνοντας έμφαση στην ισχυρή μάθηση και παρουσίασε δραστηριότητες όπου οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν την ανάπτυξη των προσαρμοσμένων σχεδίων μαθήματος τους.
Στην Ενότητα 1, η εστίαση μετατοπίστηκε στην αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά σε συζητήσεις για να αυξήσουν τη μάθησή τους και να παράσχουν πολύτιμη ανατροφοδότηση για την αξιολόγηση της ενότητας. Στην συνέχεια στην Ενότητα 3, η οποία έδωσε έμφαση στην προώθηση της εμπλοκής των μαθητών με τοπικά ζητήματα. Οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν ενεργά τη διαδικασία δημιουργίας υλικού μαθήματος και παρουσιάσεων κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας.
Η τελευταία ημέρα της εκπαίδευσης περιελάβανε τη βελτίωση των παρουσιάσεών τους και την παρουσίαση της δουλειάς των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τις παρουσιάσεις τους, επισημαίνοντας τους καινοτόμους τρόπους με τους οποίους σχεδίαζαν να ενσωματώσουν δεδομένα πραγματικού κόσμου στις τάξεις τους.
Υπήρχε μια ποικιλία μαθημάτων που διδάσκει κάθε εκπαιδευτικός (γεωγραφία, μαθηματικά, ρομποτική κ.λπ.), καθώς το θέμα της κατάρτισης και του έργου είναι σχετικό με τα διάφορα σχολικά μαθήματα. Αυτό επέτρεψε μια διεπιστημονική προσέγγιση από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων κατάρτισης των εκπαιδευτικών με τις οποίες ασχολήθηκαν.
Οι εκπαιδευόμενοι συνέβαλαν με ιδέες για μαθησιακές δραστηριότητες που ένας εκπαιδευτικός μπορεί να εφαρμόσει στην τάξη και αυτό το υλικό θα δημοσιοποιηθεί μέσω της ιστοσελίδας του έργου. Υπήρξαν πολλές ευκαιρίες δικτύωσης και ανταλλαγής ιδεών κατά τη διάρκεια και μετά το χρόνο κατάρτισης των εκπαιδευτικών, κατά τη διάρκεια των κοινωνικών δραστηριοτήτων που διοργανώθηκαν (δείπνα συμμετεχόντων, περιήγηση με τα πόδια στην πόλη κ.λπ.).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου εδώ και τη σελίδα στο Facebook εδώ.