Helpline Covid-19ΟΔΗΓΙΕΣ & ΜΕΤΡΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ

 COVID-19

Η νέα κανονικότητα στη ζωή μας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες της πανδημίας, διέπεται πλέον από οδηγίες για την προστασία της υγείας όλων μας.

Το παρόν συντάχθηκε από την Ομάδα Μελέτης & Διαχείρισης της Λειτουργίας του Σχολείου μας βάσει Πρωτοκόλλων COVID-19 και περιγράφει μέτρα και οδηγίες για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή και τα σχέδια θα μπορούσαν να αλλάξουν από σήμερα έως και την πρώτη ημέρα ή ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανάλογα με την εξέλιξη μεταδοτικότητας του ιού.

Οι κανόνες αυτοί βασίζονται σε αντίστοιχες οδηγίες και συστάσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και στις προβλέψεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια.

Ακολουθώντας τις οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες αρχές, μεριμνώντας για την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων που έχουμε προσαρμόσει στις ανάγκες της καθημερινής μας λειτουργίας αλλά και διατηρώντας συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με όλους εσάς, είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά σας, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα εφόδια και το φετινό σχολικό έτος.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε πλήρη λειτουργία. Ωστόσο, είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουμε άλλους τρόπους εκπαιδευτικής λειτουργίας, όπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η εκ περιτροπής παρουσία στο σχολείο των μαθητών, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας και φυσικά, στο Σχολείο, μια υπεύθυνη Στάση Ζωής, ατομική και συλλογική, προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας, των παιδιών μας και των προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ μπορείτε να βρείτε για

το Νηπιαγωγείο,

το Δημοτικό και

τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μέτρα ατομικής υγιεινής και μέσα ατομικής προστασίας

 • Παρέχονται μάσκες σε όλους τους εργαζομένους και τους μαθητές τόσο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσο και από το Σχολείο. Μάσκες φορούν όλοι όσοι παρευρίσκονται σε συναντήσεις σε αίθουσες συνεδριάσεων και γραφεία συνεργατών αλλά και όσοι μετακινούνται εντός κοινόχρηστων χώρων του Σχολείου και του Δαΐς. Όλοι μας οι συνεργάτες είναι ενήμεροι και τηρούν το μέτρο αυτό. Οι μαθητές μας θα εξοικειωθούν σταδιακά με το μέτρο αυτό τις πρώτες ημέρες μέσα από συστηματικές ενημερώσεις από τους εκπαιδευτικούς, τη νοσηλεύτρια αλλά και το διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό του Σχολείου μας. Έχει γίνει σύσταση προς τους συνεργάτες του Σχολείου για χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όταν στους χώρους αυτούς υπάρχει παρουσία μαθητών.

 • Με βάση τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας, για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια των μαθημάτων αλλά και κατά τη συνεργασία με άλλους εκπαιδευτικούς.

 • Έχει γίνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται, όταν αυτό είναι δυνατόν, οι συναντήσεις και συνεδριάσεις πολυπληθών ομάδων συνεργατών σε εσωτερικούς χώρους και να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές τηλεδιασκέψεις.

 • Αποφεύγονται οι συναθροίσεις συνεργατών στις εισόδους του Σχολείου και του Δαΐς.

 • Αποφεύγονται οι επαφές με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, χωρίς τη λήψη κατάλληλων μέτρων προφύλαξης.

 • Θα διενεργούνται 15θήμεροι δειγματοληπτικοί έλεγχοι μοριακού τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού σε τυχαία ομάδα συνεργατών μετά τις 14/9, σε συνεργασία με πιστοποιημένο εργαστηριακό κέντρο.

 • Επιβλέπεται η συμμόρφωση των εργαζομένων και των τρίτων για την εφαρμογή ορθών πρακτικών ατομικής υγιεινής (χέρια, αναπνευστικές εκκρίσεις, κ.λπ.) παρέχοντας παράλληλα τα κατάλληλα μέσα καθαρισμού και απολύμανσης, όπως επίσης και σακούλες απορριμμάτων.

 • Παρέχονται αντισηπτικά διαλύματα (σε μορφή υγρού, αφρού, γέλης, εμποτισμένα μαντηλάκια) στους εργαζομένους και έχουν τοποθετηθεί κατάλληλοι μηχανισμοί για αντισηψία των χεριών στις εξόδους/εισόδους και στους κοινόχρηστους χώρους του Οργανισμού, με έμφαση στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό.

 • Έχει γίνει σύσταση για αποφυγή κατανάλωσης κάθε είδους τροφής στους εργασιακούς χώρους.

 • Έχουν γίνει -και θα επαναληφθούν- ενημερώσεις των εργαζομένων για την ασφαλή χρήση και την επίβλεψη χρήσης των Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), από τη νοσηλεύτρια και τον γιατρό εργασίας.

 • Η νοσηλεύτρια του σχολείου μας και οι εκπαιδευτικοί μας θα ενημερώνουν σε τακτά διαστήματα τους μαθητές όλων των τάξεων για τον τρόπο χρήσης αλλά και φύλαξης της προσωπικής τους μάσκας, τον ενδεδειγμένο τρόπο καθαρισμού και απολύμανσης των χεριών τους, τις ροές κυκλοφορίας στους χώρους του σχολείου, προκειμένου να αποφεύγονται οι επαφές κατά την είσοδο και έξοδο από τις τάξεις τους και τα σχολικά κτήρια, τα σημεία που έχουν σημανθεί και πρέπει να είναι προσεκτικοί στην τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

 • Όλοι οι μαθητές μπορούν να γεμίζουν τα ατομικά υδροδοχεία τους με νερό ή να προμηθεύονται ατομικά μπουκαλάκια νερό από τα κυλικεία του Σχολείου μας.

Συστήνεται σε όλους τους μαθητές να αποφεύγουν την κοινή χρήση των προσωπικών τους αντικειμένων (μάσκα, μολύβια, τετράδια κλπ.).

Β. Περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού

Τα περιβαλλοντικά μέτρα ελέγχου της διασποράς του ιού περιλαμβάνουν:

 • την τοποθέτηση θερμικών καμερών σε κάθε είσοδο του σχολείου για τη θερμομέτρηση των μαθητών κατά την είσοδό τους και την απομόνωσή τους τους σε ειδικό χώρο στον Σταθμό Πρώτων βοηθειών, σε περίπτωση που καταγράφονται δέκατα ή πυρετός

 • την καθημερινή θερμομέτρηση όλων των εργαζομένων κατά την είσοδο στον Οργανισμό

 • την απαγόρευση εισόδου γονέων στο Σχολείο, με μοναδικές εξαιρέσεις α) την προγραμματισμένη συνάντηση με εκπαιδευτικό ή διοικητικό συνεργάτη του Σχολείου και β) τη μετάβαση στο τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών για διευθέτηση ζητημάτων σχετικών με την εγγραφή ή επανεγγραφή μαθητών. Κατά την είσοδο, θα γίνεται θερμομέτρηση των γονέων.

 • την τροποποίηση εσωτερικών μας διαδικασιών σχετικών με την παράδοση και παραλαβή μαθητών από την είσοδο του Σχολείου

 • τον επαρκή αερισμό των εργασιακών χώρων, τάξεων και σχολικών λεωφορείων

 • την τακτική συντήρηση των συστημάτων εξαερισμού – κλιματισμού από την ομάδα συντήρησης του Οργανισμού μας

 • τον συστηματικό καθαρισμό των χώρων (αιθουσών διδασκαλίας σε κάθε αλλαγή χρήσης της αίθουσας από μαθητές άλλου τμήματος, εργαστηρίων, αιθουσών πληροφορικής, αιθουσών μουσικής, μουσικών οργάνων, κοινόχρηστων χώρων, κλιμακοστάσιων, θυρών) και των επιφανειών εργασίας, του εξοπλισμού εργασίας καθώς και των εργαλείων, συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται (πόμολα, διακόπτες, τηλεχειριστήρια, τηλέφωνα, πληκτρολόγια, μουσικά όργανα κ.λπ.), από την ομάδα καθαρισμού που έχει ενημερωθεί και εκπαιδευτεί σχετικά με τις ειδικές οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης, όπως αυτές προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ

 •  τον συστηματικό καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων όπως: αποδυτήρια, λουτρά, χώροι εστίασης κ.λπ.

 • την απολύμανση μέσω ψεκασμού (με εγκεκριμένα παρασκευάσματα) των χώρων όπου έχει εντοπιστεί πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της λοίμωξης COVID-19

 • την τοποθέτηση προστατευτικών διαχωριστικών στα κύρια σημεία επικοινωνίας μαθητών και γονέων με γραμματείες, οικονομικές υπηρεσίες, εγγραφές και ταμείο Α.Σ.Ε.Δ. κ.λπ.

 • τη διάθεση και την τοποθέτηση σκεπαστών κάδων απορριμμάτων, όπου απορρίπτονται τα ΜΑΠ μιας χρήσης, καθώς και μαντιλάκια, χειροπετσέτες ή άλλα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση των επιφανειών εργασίας, καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής

 • τη σήμανση κοινόχρηστων χώρων, ώστε να οριοθετούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των παιδιών

Συνοπτικοί κανόνες για τους μαθητές μας

Οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση του Covid-19, επιβάλλουν την αυστηρή εφαρμογή όλων των βασικών κανόνων υγιεινής καθώς και επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων από όλους μας.

Συγκεκριμένα:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Σχολείου καθώς και στα σχολικά λεωφορεία. Θα χρειαστεί να φροντίζεις ώστε να έχεις καθημερινά τη μάσκα/τις μάσκες μαζί σου και να την φοράς κατά την επιβίβασή σου στο σχολικό λεωφορείο το πρωί και το μεσημέρι. Στους εξωτερικούς χώρους δεν προβλέπεται η παραπάνω υποχρέωση με εξαίρεση την περίπτωση συνωστισμού (λ.χ. συγκέντρωση μαθητών για αποχώρηση σε μορφωτική επίσκεψη, αναμονή εισόδου σε σχολικά λεωφορεία, αναμονή εξυπηρέτησης από τα εξωτερικά κυλικεία). Η χρήση της μάσκας θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο ορθό και για αυτό θα πρέπει να ακολουθείς προσεκτικά τις οδηγίες που θα λάβεις από τους εκπαιδευτικούς σου και τη νοσηλεύτρια του σχολείου.

Θα υπάρχουν ειδικοί κάδοι στο Σχολείο για την απόρριψη της μάσκας σου.

Η τήρηση αποστάσεων είναι καθοριστικής σημασίας και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεις τον συνωστισμό σε όλους τους χώρους του σχολείου (λ.χ. στις αίθουσες διδασκαλίας, στις σκάλες, στις διάφορες εισόδους, στο προαύλιο, στα κυλικεία).

Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό διάλυμα για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν από τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Να αποφεύγεις να βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου.

Να μην ανταλλάσσεις προσωπικά αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, χαρτονομίσματα, κέρματα κ.λπ.) με τους συμμαθητές σου.

Όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι, να καλύπτεις το στόμα και τη μύτη σου με τον αγκώνα σου ή με χαρτομάντηλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.

Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά.

Να θυμάσαι:

Η επίδειξη πνεύματος ατομικής και συλλογικής ευθύνης μέσα από την τήρηση των παραπάνω κανόνων αποτελεί την καλύτερη ασπίδα προστασίας για όλους μας.

 • Προστατεύουμε τον εαυτό μας.

 • Προστατεύουμε τους συμμαθητές και τους καθηγητές μας.

 • Προστατεύουμε την οικογένειά μας και κυρίως τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ζουν κοντά μας.

Χρήσιμα Σημεία Επικοινωνίας Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης Covid-19: 210 6186000
Σταθμός Α’ Βοηθειών 210 6186121 [email protected] Ελισάβετ Βλάχου
Γραμματεία Νηπιαγωγείου 210 6186101 [email protected] Θεοδοσία Κουτρομπίλα
Γραμματεία Δημοτικού 210 6186122 [email protected] Μαρία Γαβριήλ
Γραμματεία Γυμνασίου 210 6186123 [email protected] Μαρία-Ειρήνη Φραγκούλη
Γραμματεία Λυκείου 210 6186124 [email protected] Αραξή Μινασσιάν
Γραμματεία ΙΒ 210 6186126 [email protected] Δώρα Γιαννούτσου
Γραφείο Ψυχολόγου Νηπιαγωγείου 210 6186111 [email protected] Έφη Νικολοπούλου
Γραφείο Ψυχολόγου Δημοτικού 210 6186112 [email protected] Έρη Πιπεράκη
Γραφείο Ψυχολόγου Γυμν.-Λυκείου-ΙΒ 2106186113 [email protected] Νίκη Πολίτη