Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων ASPnet UNESCO και ο ρόλος του στην Εκπαίδευση

Το Σχολείο μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει το 8ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν « Η ενεργειακή κρίση στην καθημερινότητά μας», με άξονες συζήτησης «Μαθαίνω, Νιώθω, Ενεργώ», που συνδέονται με την Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη.

«Ψυχή» Δικτύου, είναι η κυρία Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος και μέσα από τα λόγια της γνωρίζουμε την διαδρομή και τους στόχους του Δικτύου.

Πότε ιδρύθηκε το Δικτύου ASPnet UNESCO;

Συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Δικτύου ASPnet από την UNESCO. To Δίκτυο αυτό των Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO, έχει μια δυναμική. Το γεγονός ότι ξεκίνησε με 33 χώρες και σήμερα συμμετέχουν 182 χώρες με 12.000 σχολεία ενώ καθημερινά υποβάλλονται νέα αιτήματα για ένταξη, αποδεικνύει ότι η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα το έχει αποδεχτεί ως κάτι σημαντικό.

Ποια είναι η διαδρομή του Δικτύου ASPnet στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού ξεκίνησε το 1978 με πρωτοβουλίες κάποιων σχολείων. Εδώ και 21 χρόνια όμως λειτουργεί επίσημα και συντονισμένα. Όσοι ασχολούμαστε με αυτό προσπαθούμε να εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που προσφέρεται, κάθε ευκαιρία για τα σχολεία μας να ανοιχτούν στην κοινωνία και τον κόσμο. Αυτό το Δίκτυο είναι μια μεγάλη οικογένεια. Ο αντίκτυπος του να είσαι μέλος μια τέτοιας μεγάλης κοινότητας είναι μεγάλος. Σου παρέχει ευκαιρίες για συνεργασίες, ανταλλαγή απόψεων και καλώ πρακτικών, γνωριμίας άλλων πολιτισμών, προβληματισμού σε θέματα που αφορούν τον κόσμο, τη ζωή μας, της καθημερινότητα μας.

Πως μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι μαθητές;

Οι δυνατότητες που δίνονται είναι πολλές. Αυτό που θέλουμε από εσάς είναι να αποτελέσετε τον πυρήνα διάχυσης του έργου του Δικτύου και μέσα στα σχολεία σας και στην τοπική κοινότητα. Γίνετε πρέσβεις των αρχών, των αξιών και των προτεραιοτήτων του διεθνούς οργανισμού. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, εντοπίστε τι σας ενδιαφέρει, μεταφράστε το, δημιουργείστε τη γωνιά της UNESCO, είτε στην ιστοσελίδα του σχολείου είτε σε ένα σημείο μέσα στο σχολείο σας! Νοιώστε το, διαδώστε το. Προτείνετε ιδέες, κάντε συνεργασίες, δημιουργείστε!

Ποιος είναι ο στόχος του των Σχολείων του Δικτύου;

Ο κοινός στόχος όλων των σχολείων ASPnet παγκόσμια είναι να οικοδομηθεί η ειρήνη στο μυαλό των παιδιών και των νέων, μέσα από προγράμματα και δράσεις και με τρεις σαφείς προτεραιότητες: εκπαίδευση για βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη, διαπολιτισμική μάθηση και πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός ο αρχικός στόχος, μετά από  70 χρόνια είναι επίκαιρος και σήμερα. Η ανθρωπότητα και ο πλανήτης βρίσκονται σε σημείο καμπής. Είναι ώρα για δράση, προτάσεις, δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, είναι η δική σας ώρα!

Από το μαθητή του ΙΒ1, Φίλιππο Ακύλα Καλούδη