Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη

Για αιώνες οι γυναίκες έχουν συμβάλλει στην έρευνα και στην ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας.

Η Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ  στις 22 Δεκεμβρίου 2015 και τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου για να «επισημάνει πως η γεφύρωση του χάσματος των φύλων στην επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης και την εκπλήρωση της υπόσχεσης της Ατζέντας του 2030, “να μην μείνει κανείς πίσω”».

Ο λόγος που υπάρχει η ανάγκη καθιέρωσης μίας παγκόσμιας ημέρας είναι ότι για πολλούς αιώνες οι γυναίκες εξαιτίας φυλετικών διαφορών αποκλείονταν από την εκπαίδευση, τις τεχνολογίες και τις θέσεις ηγεσίας ανεξάρτητα από το μυαλό και το ταλέντο τους.

Μέσα στους αιώνες, όμως, δεν δίστασαν να προσπαθήσουν και εν τέλει να συνεισφέρουν στην επιστήμη, στην ανακάλυψη φαρμακευτικών αγωγών και στην έρευνα διαφόρων επιστημονικών πεδίων. Παρόλα τα εμπόδια που εξακολουθούν να υφίστανται μέχρι και σήμερα σε διάφορους τομείς, οι γυναίκες επιστήμονες συνεχίζουν να βοηθούν στην απόκτηση γνώσης και στη αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη παρουσιάζουμε ορισμένες γυναίκες που με το έργο τους «σημάδεψαν» την επιστήμη αφήνοντας σπουδαίο έργο πίσω τους.

Μία από τις πιο γνωστές γυναίκες επιστήμονες που έχει μάλιστα βραβευθεί δύο φορές με βραβείο Νόμπελ- ένα στη χημεία και ένα στη φυσική- είναι η Marie Curie. Η Marie Curie γεννήθηκε στην Βαρσοβία το 1867 και ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με τη ραδιενέργεια.

Η Lise Meitner γεννήθηκε στην Βιέννη το 1878. Ήταν φυσικός, η οποία μελέτησε την ραδιενέργεια. Από το 1926 έως το 1933 ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, δεδομένου του ότι ήταν Εβραία στη ναζιστική Γερμανία, οι ναζιστικοί νόμου την ανάγκασαν να φύγει από τη χώρα και να μετακομίσει στη Στοκχόλμη. Εκεί μελέτησε την πυρηνική σχάση. Παρ’ όλα αυτά το βραβείο Νόμπελ έλαβε μόνο ο φίλος της Otto Hahn με τις ανακαλύψεις της να μένουν για πολλά χρόνια στην αφάνεια και χωρίς να λαμβάνουν κάποια αναγνώριση.

Η Rita Levi – Montalcini γεννήθηκε στο Τορίνο το 1909 και η ειδίκευσή της είναι πάνω στις νευροεπιστήμες. Το 1986 μάλιστα έλαβε το βραβείο Νόμπελ στην Ιατρική, αλλά η ζωή της ήταν αρκετά δύσκολη, καθώς έζησε και εργάστηκε πάνω σε αυτό που αγαπούσε ως γυναίκα και Εβραία. Όταν ο Μουσολίνι άλλαξε τους νόμους στην Ιταλία, πήρε την έρευνα της και τη συνέχισε στο δωμάτιο της. Παρά τα τρομακτικά αυτά χρόνια που πέρασε κυνηγημένη λόγω της καταγωγής της, κατάφερε να ανακαλύψει την πρώτη επικοινωνία κυττάρων και να διαπρέψει. Άλλωστε, αυτή η ανακάλυψη της «χάρισε» και το Νόμπελ Ιατρικής/Φυσιολογίας τος 1986, το οποίο «μοιράστηκε» με τον συνεργάτη της Stalney Cohen. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Δεκεμβρίου 2012, ενώ το 2016 ένα υβριδικό είδος ορχιδέας πήρε το όνομά της.

H Tu Youyou βραβεύτηκε το 2015 με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, επειδή ανακάλυψε μία δραστική θεραπεία κατά της ελονοσίας. Η Tu Youyou ανακάλυψε το φάρμακο αναζητώντας το σε Κινεζικά παραδοσιακά γιατροσόφια καταφέρνοντας τελικά να απομονώσει μία δραστική ουσία, την αρτεμισίνη.  χαρακτηριστικό ήταν πως προσφέρθηκε να είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα δοκιμαστεί το φάρμακο.

Από τη μαθήτρια της Α’ Λυκείου, Χάρις Κοτσίνη