Βιβλιοθήκη



Η Βιβλιοθήκη μας, με το πλούσιο υλικό (ψηφιακό και μη) εμπλουτίζει τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες σε όλες τις βαθμίδες του Σχολείου μας.

Οργανωμένες επισκέψεις στη Βιβλιοθήκη πραγματοποιούν όλοι οι μαθητές τόσο για να εξοικειωθούν με τον σύγχρονο τρόπο βιβλιοθηκονομίας όσο και για να συλλέξουν χρήσιμο υλικό για τις διαθεματικές και άλλες εργασίες τους όχι μόνον από τα βιβλία αλλά και από τα εξειδικευμένα περιοδικά στα οποία είμαστε συνδρομητές.

Παράλληλα, στη Βιβλιοθήκη διοργανώνονται ομιλίες συγγραφέων, παρουσιάσεις βιβλίων από παιδιά και εκδοτικούς οίκους, εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας, διαγωνισμοί κλπ.

 

 

“ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”: Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ Λ. ΚΩΝΣΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος «Παράθυρο στον κόσμο», το οπoίο διεξάγεται στα εκπαιδευτήρια Δούκα στη Β΄ Δημοτικού, προσφέρθηκε στους μικρούς αναγνώστες το εξαιρετικά δομημένο και ευφάνταστα εικονογραφημένο λογοτεχνικό βιβλίο «Τα μυστικά του κήπου και των κηπουρών» της κ. Λυδίας Κώνστα.

Πέρα από την επιλογή ενός αγαπημένου βιβλίου, η ανάγνωση καθίσταται σαφώς πιο επιτυχημένη με τη συμμετοχή του ίδιου του συγγραφέα σε ένα πλαίσιο επαφής με τα παιδιά. Η αξιότιμη κ. Κώνστα, συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός, κατάφερε να διευρύνει τους γνωστικούς ορίζοντες των μαθητών, αρχικώς με την ανάγνωση του βιβλίου της στα παιδιά από τους εκπαιδευτικούς μας, και ακολούθως με την αυτοπρόσωπη παρουσία της εντός του σχολείου μας.

Πιο συγκεκριμένα, η κ. Κώνστα επισκέφτηκε τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, κατόπιν δικής μας πρόσκλησης, προκειμένου οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με τη συγγραφέα που τους προσέφερε τόσο απλόχερα αυτή την αναγνωστική εμπειρία. Ο σκοπός της παρουσίας της συγγραφέως υπήρξε διττής σημασίας, αφού αφενός συνέβαλλε στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης μέσα από την επαφή με το κείμενο, αφετέρου δημιούργησε καλλιτεχνικά ερεθίσματα μέσω της επαφής με την εικονογράφηση. Αυτό, φυσικά, δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον έκφρασης για τους μαθητές μας.

Η συγγραφέας προσπάθησε να μας εντάξει με έναν ευχάριστο και επιτυχημένο τρόπο στον κόσμο των βοτάνων, μέσω της αφής και της όσφρησης των βοτάνων που είχε επιλέξει εκείνη για εμάς. Οι μαθητές μας αναγνώριζαν το κάθε βότανο αλλά και την ιστορία που υπήρχε πίσω από αυτό. Έγιναν οι μικροί κηπουροί της συγγραφέως. Με τη σειρά τους τα παιδιά,  αποκωδικοποιούσαν στην κ. Κώνστα τα μυστικά του κήπου που είχαν μάθει αλλά και τα ευαίσθητα κρυφά μηνύματα που προέβαλλε το βιβλίο. Ο δρόμος των βοτάνων, λοιπόν, άνοιξε τον δρόμο, ώστε το σημερινό παιδί να γίνει ένας μελλοντικός αναγνώστης.

ΣΜΥΡΝΗ….ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΜΕΝΟΥΝ ΑΣΒΕΣΤΕΣ»

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων και του θεσμού των Βιβλιοπαρουσιάσεων μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου διάβασαν το βιβλίο της προσκεκλημένης μας,κ.Ελένης Δικαίου, “”Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης ” και δημιούργησαν κόμικ, βιβλιοπαρουσιάσεις, μικρασιάτικο τσελεμεντέ, βίντεο.Τα παιδιά ερεύνησαν εκτενώς και απέκτησαν πολλές γνώσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών, ρητορικά δρώμενα (ανακριτική καρέκλα με τον ήρωα και τη συγγραφέα), εκφραστική αναγνωση από μαθητές, εκπαιδευτικό ιστορικό ντοκιμαντέρ, η συνέντευξη του Περπινιά από τον πρόεδρο της προσφυγικής περιοχής “Νέα Παλάτια Ωροπού” και μικρασιάτικα τραγούδια.

Μαζί μας ήταν και δύο τμήματα της Στ’ , γιατί κι αυτά τα παιδιά ασχολήθηκαν για μεγάλο διάστημα με το συγκεκριμένο θέμα, οπότε είναι μια καλή γέφυρα.

Συνεργάστηκαν ΟΕ Φιλολόγων, Εργαστήρια Δεξιοτήτων , Ρητορική Ομάδα, Απογευματινό μουσικό τμήμα και οι συνάδελφοι του Δημοτικού ,που ενημέρωσαν τους μαθητές.

Η συγγραφέας επισκέφθηκε το σχολείο μας,στο πλαίσιο του θεσμού “Μήνας εφηβείας” των εκδόσεων Πατάκη.

Λιούλη Α., Σταμάτη Χ., Δρύλλη Κ. , Νικολα’ι’δου Ε. ,Γιαννακοπούλου Α., Καζαμίας Ν.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΒΑΣΙΛΗ & ΕΛΙΖΑΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ

Ο Project Manager του Δικτύου των Εκπαιδευτηριών Δούκα –  Δαΐς· Αθλητικό Κέντρο, Χρ. Καραμήτρος, επισκέφτηκε τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και συνομίλησε με την Υπεύθυνη, κ. Φιλιππία Χειλίτση. Ενημερώθηκε για τη δράση και τις πρωτοβουλίες του Ιδρύματος και ενημέρωσε για τις δράσεις των Εκπαιδευτηρίων Δούκα – Δαΐς· Αθλητικό Κέντρο – Α. Σ. Ε. ΔΟΥΚΑ.

 

 

6ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Στον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχουν τα Εκπαιδευτήριά μας με 10μέλη ομάδα μαθητών και Υπεύθυνους Καθηγητές τους Φιλολόγους: Α. Βογιατζή, Ε. Νικολαΐδου & Χρ. Σταμάτη.

Οι μαθητές μας εχουν ολοκληρώσει από την περσινή χρονιά τη διαδικτυακή περιήγηση στις επιστημονικές συλλογές του ΕΚΠΑ . Κατά την παρουσίαση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε αντικείμενα από τη συλλογή του Ιστορικού Μουσείου όπως:

-Προσωπογραφίες των μελών της πρώτης Συγκλήτου του Οθώνειου Πανεπιστημίου
-Προσωπογραφίες/φωτογραφίες των πρώτων καθηγητών του Πανεπιστημίου,
-Συγγράμματα των πρώτων χρόνων ίδρυσης του Πανεπιστημίου.

Μέσα από τη συμμετοχή τους οι μαθητές μας εξοικειώνονται με την ερευνητική διαδικασία. Μαθαινουν πώς να εντοπίζουν,να ερμηνεύουν και να διασταυρώνουν τις ιστορικές πηγές αλλά και πώς να οργανώνουν το ερευνητικό υλικό. Αποκτούν γνώσεις για την Επανάσταση του 1821 και την σύνδεσή της με την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

 


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ…ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ
Πώς ένα παλαιό καπνεργοστάσιο μπορεί να γίνει χώρος πολιτισμού και λογοτεχνικών ιδεών; Πώς ένας ιστορικό κτίριο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για ανάγνωση βιβλίων; Οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου μας έθεσαν ως στόχο να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Εφηβική Λέσχη Ανάγνωσης, που υλοποιείται με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Στόχος είναι η επαφή των νέων με τη λογοτεχνική παραγωγή και η θέασή της από διαφορετική οπτική γωνία. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές συναντήθηκαν με τη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση και συζήτησαν μαζί της με αφορμή το βιβλίο της “Το Αγόρι στο Θεωρείο”.  Υπεύθυνος Καθηγητής είναι ο Φιλόλογος,  Α. Βογιατζής.

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ WIKIPEDIA CHALLENGE

Mε αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και τον εορτασμό των 20 χρόνων από τη δημιουργία της Wikipedia, το Ίδρυμα Ωνάση και η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνουνΠανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό λημματογράφησης με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τίτλο “Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής”. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και τον Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας, καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Oι Υπεύθυνες καθηγήτριες κα Εύα Νικολαΐδου και η κα Αθήνα Μερκούρη εκπροσωπούν τα Εκπαιδευτήρια Δούκα μαζί με 7μέλη ομάδα μαθητών μας.

Οι μαθητές μας θα έρθουν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους, θα εξοικειωθούν με την αναζήτηση και χρήση ιστορικών πηγών με την καθοδήγηση ειδικών στους σχετικούς τομείς, θα έρθουν σε επαφή με την ιδέα της Εγκυκλοπαίδειας, όπως έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες και, συγκεκριμένα, με τις αρχές και τον τρόπο συγγραφής λημμάτων και ανάρτησης περιεχομένου στη Βικιπαίδεια, και, φυσικά, θα εμπλουτίσουν τη θεματική «Ελληνική Επανάσταση του 1821» στην ελληνική Βικιπαίδεια.

 

 

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ & ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΑΪΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς συμμετέχουν στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που έχει σκοπό να βοηθήσει τις ακαδημαϊκές, ερευνητικές, δημόσιες, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, που βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσης και επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά προγράμματα, πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις καθώς και ενημερώσεις στις βιβλιοθήκες-μέλη του. Επίσης, θα δημιουργηθούν κοινοί κατάλογοι και μέσα από κατάλληλες ενέργειες, οι βιβλιοθήκες να βρεθούν στο επίκεντρο κάθε κοινότητας. Τέλος, το Δίκτυο, με την κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων, πρόκειται να διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ανταποκρινόμενη στο σημαίνοντα ρόλο της, έχει εισέλθει δυναμικά σε μία νέα ψηφιακή εποχή, προσφέροντας στους χρήστες πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές που αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια. Η πρόσκτηση νέων ηλεκτρονικών πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα συλλογή των ηλεκτρονικών πηγών, που προσφέρονται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τόσο οι βιβλιοθήκες όσο και η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ενώ στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της ΕΒΕ συνεχίζεται η διαδικασία πρόσκτησης νέων ηλεκτρονικών πηγών.

Οι προσκτήσεις των ηλεκτρονικών πηγών υλοποιήθηκαν αφενός με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αφετέρου με την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, στο πλαίσιο του έργου μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς ευχαριστούν ιδιαίτερα το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών διότι με την ένταξή τους σε αυτό, έχουν εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση στα παραπάνω ηλεκτρονικά τεκμήρια χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν οποιαδήποτε συνδρομή.

Παράλληλα, το Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς ευχαριστεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διότι, κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων τους, δημιουργήθηκαν οι βάσεις για γόνιμη επικοινωνίας γύρω από αθλητικά και πολιτιστικά θέματα.

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΗ ΦΥΣΗ

 “Το ημερολόγιο της σποράς”

Από τα πολύ παλιά χρόνια, για να σπείρει ο άνθρωπος τη γη χρειαζόταν τον κατάλληλο καιρό που θα ευνοούσε την ανάπτυξη υγιών και καρπερών φυτών. Για να προετοιμαστεί για τις μελλοντικές καιρικές συνθήκες παρατηρούσε την φύση, τη θάλασσα, τον ουρανό και τις αντιδράσεις των ζώων για να προβλέψει τον καιρό των επόμενων ημερών ή και μηνών. Το χρώμα του ουρανού, ο τρόπος που δύει ο ήλιος, το χαμηλό πέταγμα των πουλιών ή το λάλημα του πετεινού ήταν ικανά να προμηνύσουν βροχή, κρύο ή πολύ ζεστές μέρες.

Οι προβλέψεις αφορούσαν στις επόμενες ώρες ή μέρες. Ο Αύγουστος, όμως, ήταν ένα μήνας ξεχωριστός! Οι δώδεκα πρώτες ημέρες της νέας σελήνης του “μαρτυρούσαν” τον καιρό ολόκληρου του έτους. Κάθε μέρα παρατήρησης αντιστοιχούσε σε έναν μήνα του χρόνου, γι΄αυτό οι μέρες αυτές ονομάστηκαν “ημερομήνια” ή “μερομήνια”.

Πόσο γνώριμα είναι σε εμάς αυτά τα σημάδια και πώς η ζωή του ανθρώπου εξαρτάται από την φύση; Ένα εργαστήριο διαρκείας που θα μας δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε για το δικό μας ημερολόγιο της σποράς …

Στο 5ο αυτό εργαστήριο, η Ομάδα Εργασίας του Δαΐς, Πολυχώρος Εκδηλώσεων| Αθλητικό Κέντρο και των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, διάβασε ιστορίες σχετικές με τον καιρό, παρατήρησε  τι καιρό κάνει τον Αύγουστο στον τόπο μας για δώδεκα συνεχείς ημέρες και στηριζόμενη στα μερομήνια, την λαϊκή μέθοδο πρόβλεψης καιρού, προσπάθησε να προβλέψει τον καιρό για τους επόμενους μήνες.

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Πόσους θησαυρούς μπορεί να βρει κανείς άραγε ψαχουλεύοντας την ακρογιαλιά; Αμέτρητους… Βότσαλα, κοχύλια, πέτρες, χαλίκια, σπόροι της θάλασσας και της αμμουδιάς. Παραλίες, ακροθαλασσιές, δαντελωτές ακτές φιλοξενούν τα πιο όμορφα, μοναδικά, σπάνια, ασυνήθιστα αλλά και απλά βότσαλα που μπορεί να ανακαλύψει κανείς. Ας σκεφτούμε… Πόσες φορές επιστρέψαμε από τις διακοπές μας κουβαλώντας κάποιους τέτοιους μικρούς θησαυρούς; Ήρθε η ώρα να τους αξιοποιήσουμε και να μην μείνουν άλλο ανεκμετάλλευτοι, αλλά να αποκτήσουν “ζωή” μέσα από αυτό το εργαστήριο. Να γίνουν παραμυθοσπορία, σπείρα, αφήγηση, εικόνες, παιχνίδι. Μες στην καρδιά του καλοκαιριού, ας σπείρουμε μια ιστορία…

Στο τέταρτο εργαστήριό μας θα  συλλέξουμε βότσαλα και θα ζωγραφίσουμε πάνω σε αυτά  εικόνες που θα αποτελούν μέρη μιας φανταστικής ιστορίας. Θα τα τοποθετήσουμε σε σπειροειδή μορφή πάνω στο ταμπλό και θα αφηγηθούμε στους φίλους μας την δική μας ιστορία. Αν αλλάξουμε τη σειρά στα βότσαλα πάνω στην σπείρα μια νέα ιστορία θα ξετυλιχτεί με διαφορετική εξέλιξη και ανατροπές.

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΗ ΦΥΣΗ
ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ

Φέτος το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – National Library of Greece
σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσαρμόζει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα “ΑλλάΖΩ Σελίδα…” και μας προτείνει να πραγματοποιήσουμε δημιουργικές δράσεις περνώντας ευχάριστα τον χρόνο τους δίπλα στη φύση.
«Μια σπορά κι έναν καιρό» λοιπόν και στο 3ο εργαστήριο δημιουργήσαμε έναν φορητό κήπο – τεράριουμ- για να φιλοξενήσουμε μυρμήγκια και να παρατηρήσουμε πώς κινούνται και μεταφέρουν σποράκια σε έναν μικρότερο κόσμο από αυτόν που ζουν κανονικά.
Τι γνωρίζουμε όμως για τα μυρμήγκια;
Τι τα κάνει τόσο ξεχωριστά και απαραίτητα σε ένα οικοσύστημα;
Η… φωτογραφική απάντηση έρχεται από την ομάδα εργασίας του Δαΐς , τους αθλητές των Ακαδημιών του ΑΣΕ Δούκα – AC Doukas, καθώς και τους μικρούς μας φίλους από το Γύθειο Λακωνίας που τους ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ

Σίγουρα θα σε έχουν κάποτε αποκαλέσει “σπόρο” ή θα έχεις ακούσει κάποιον να λέει κοροϊδευτικά “μίλησε και ο σπόρος…”. Αν αναλογιστείς όμως τη σημασία ενός σπόρου σίγουρα θα θεωρήσεις ακόμα και τιμή την προσφώνηση αυτή. Ο σπόρος είναι η αρχή της ζωής, η βασική προϋπόθεση για τα έμβια όντα, το ξεκίνημα μιας διαδρομής που θα καταλήξει σε έναν ώριμο οργανισμό. Όμως πόσο νοιάζονται άραγε οι άνθρωποι για την προστασία των σπόρων; Οι σημερινοί σπόροι διαφέρουν από τους παλαιότερους; Γιατί ένας καλός σπόρος εξελίσσεται σε ένα νόστιμο φρούτο ή λαχανικό;

Στο πρώτο μας εργαστήριο θα συλλέξουμε σπόρους της επιλογής μας, θα τους παρατηρήσουμε, θα διερευνήσουμε την προέλευσή τους και θα τους αποθηκεύσουμε σε μια κιβωτό που θα κατασκευάσουμε μόνοι μας.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΜΙΑ ΣΠΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…

Φέτος το καλοκαίρι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών προσαρμόζει το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα Αλλάζω Σελίδα…. και προτείνει στους μικρούς και μεγάλους φίλους της δημιουργικές δράσεις περνώντας ευχάριστα τον χρόνο τους στη φύση! Ο τρίτος κύκλος Μια σπορά κι έναν καιρό…. μόλις ξεκίνησε με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων Δούκα, του Αθλητικού – Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς και των Ακαδημιών του ΑΣΕ Δούκα!

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
“ΡΙΧΝΩ ΓΕΦΥΡΕΣ…”

Το καλοκαίρι έφτασε και μια λέξη “ηχεί” στο μυαλό μας…διακοπές!! Διακοπές δηλαδή ταξίδια, εκδρομές, καινούριοι τόποι και εμπειρίες. Τα ταξίδια μας γίνονται γέφυρες για να γνωρίσουμε νέα μέρη, νέους ανθρώπους, νέες καταστάσεις. Ας “ρίξουμε” μια γέφυρα κι ας έρθουμε πιο κοντά σε τόπους και σε χρόνους αγαπημένους, ας “ρίξουμε” μια γέφυρα για να ενώσουμε ανθρώπους, εποχές και γεγονότα.

Με το εργαστήριο αυτό ξεκινά μια νέα θεματική ενότητα με επίκεντρο τα ταξίδια, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε τον δεύτερο κύκλο με ανανεωμένη διάθεση.

Στο πρώτο εργαστήριο γνωρίσαμε το ρόλο της γέφυρας σε κάθε μας ταξίδι και τι είναι αυτό που πραγματικά ενώνει κάθε φορά.

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
“ΤΑΞΙΔΙ ΞΕΚΙΝΩ…ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΝΑΝ ΤΟΠΟ ΜΑΓΙΚΟ”

Τι ταξίδι να κάνουμε αυτή την εβδομάδα; Ποιο μέρος να επισκεφτούμε; Κάποιον τόπο μακρινό ή μήπως… μαγικό; Τα πιο εύκολα και συχνά ταξίδια είναι αυτά του νου και της φαντασίας. Αυτά που δεν χρειάζεται να μπεις σε τρένο ή πλοίο, “να ετοιμάσεις βαλίτσα αλλά αρκεί να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς… Σε αυτά τα ταξίδια, οδηγοί είναι τα παιδιά και όχημα η φαντασία τους!

Συνεχίζοντας στη θεματική ενότητα με επίκεντρο τα ταξίδια, στο δεύτερο εργαστήριο, τα Εκπαιδευτήριά μας, με τη συμμετοχή του μαθητή, Κωνσταντίνου Γεωργίου, αλλά και το Δαΐς Αθλητικό Κέντρο & Πολυχώρος Εκδηλώσεων, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν με τη φαντασία, να δημιουργήσουν ονειρεμένους τόπους, μαγικούς φίλους και να γράψουμε τη δική τους ιστορία φαντασίας!

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
“ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΙΝΙΩΝ”

Από το 2008 η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιέρωσε την Ημέρα για τη Θάλασσα για να τονίσει την σπουδαιότητα των θαλασσών και των ωκεανών στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και την προσπάθεια για την βιώσιμη ανάπτυξή τους. Η θάλασσα είναι ατελείωτη και ασταμάτητη. Τα κύματά της ταξιδεύουν ανθρώπους, αντικείμενα, ενέργεια. Είναι όμως τα μοναδικά κύματα που συναντάμε σε αυτήν; Τα δελφίνια μας δίνουν την απάντηση και μας δείχνουν τον δρόμο της επικοινωνίας…
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα, πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο “Στα Κύματα των Δελφινιών”. Κατά τη συμμετοχή μας, είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τον ήχο μέσα από την επικοινωνία των δελφινιών. Τα παιδιά γνώρισαν τι είναι τα ηχητικά κύματα, πώς δημιουργούνται και πώς τα δελφίνια τα χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους. Στο τέλος, πειραματίστηκαν με ένα κλασικό και απλό αυτοσχέδιο “τηλέφωνο” για να επικοινωνήσουν με κάποιον φίλο τους ώστε να αντιληφθούν την μεταφορά των ηχητικών κυμάτων.

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

“Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ήλιο…” σύμφωνα με μια αρχαιοελληνική παροιμία. Ο ίδιος ο ήλιος όμως, μπορεί να κρυφτεί;

Αν την ώρα που κάνατε την πρωινή σας βόλτα ή το πρώτο σας μπάνιο στη θάλασσα, ξαφνικά χανόταν ο ήλιος, τι θα σκεφτόσασταν; Αν ένα σώμα έμπαινε μπροστά από τον ήλιο και τον έκρυβε για λίγο, τι θα γινόταν; Πριν από 2.605 χρόνια, ο ήλιος “έλειψε” για λίγο από τον ουρανό, η μέρα έγινε νύχτα ξαφνικά και ένα δαχτυλίδι από φωτιά έμεινε να φωτίζει ελάχιστα. Κάποιοι τρόμαξαν, κάποιοι άλλοι εντυπωσιάστηκαν… Ο Θαλής ο Μιλήσιος όμως, παρατηρούσε με απόλυτη προσοχή το εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο ίδιος είχε προβλέψει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία…

Στο εργαστήριο αυτό μελετήσαμε το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης και θα πειραματιστήκαμε με τη σχηματική αναπαράστασή του με τη βοήθεια χάρτινων κατασκευών του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης.

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η Ομάδα Εργασίας Δαΐς υλοποίησε το Εργαστήριο Έξω από το παράθυρό μου…στην Αγία Παρασκευή! Μαζί με τους κ. Απόστολο και Σπύρο Γεωργάκη κατανοήσαμε την τεχνική του Ζωγράφου, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα , από το αρχικό μέχρι το τελικό στάδιο του εργαστηρίου! Τους ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και φιλοξενία!

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Τα Εκπαιδευτήριά μας, με τη συμμετοχή του μαθητή και μέλους της Ομάδας Unesco,  Φ. Καλούδη, αλλά και η Ομάδα Εργασίας του Δαΐς – Αθλητικού Κέντρου & Πολυχώρου Εκδηλώσεων συμμετείχαν σε ένα ακόμη εργαστήριο, στο πλαίσιο του Προγράμματος  “ΑλλάΖω Σελίδα.. από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), με τίτλο: “Ο Ήλιος Χρόνος”

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Tα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον 1ο κύκλο του Προγράμματος Αλλάζω σελίδα από τη βιβλιοθήκη..στο σπίτι και συνεχίζουν δυναμικά στο 2ο κύκλο!

Το πρόγραμμα διοργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με τη συμμετοχή 234 οργανισμών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Μέσα από όλη αυτή τη δράση τα παιδιά καλλιέργησαν την αγάπη τους για τα βιβλία, απέκτησαν αναγνωστικές εμπειρίες, ανέπτυξαν την αισθητική τους αντίληψη και λειτούργησαν μέσα σε συνεργατικό πλαίσιο μάθησης.

Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές του προγράμματος, τα παιδιά που συμμετείχαν, τους καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων και το προσωπικό του Δαΐς, που βοήθησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργαστηρίων.

Οι υπηρεσίες μας θα παρέχουν κάθε υποστήριξη και στις δράσεις της καλοκαιρινής εκστρατείας!

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE), τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό- Πολιτιστικό Kέντρο Δαΐς παραμένουν πιστά στον στόχο τους μέσω του τροποποιημένου εκπαιδευτικού τους προγράμματος “ΑλλάΖω Σελίδα.. από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”! Παραμένουμε στο σπίτι, #παραμένουμεασφαλείς και διευρύνουμε την θεματολογία μας!

Μετά από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζήσαμε και συνεχίζουμε εν μέρει να βιώνουμε, είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε, να αναζητήσουμε, να διερευνήσουμε, να ενημερωθούμε, να προβληματιστούμε και να Αλλάξουμε Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη και το “έκτακτο” θέμα του κορωνοϊού.

Η αμφίδρομη σχέση βιβλιοθήκης – σπιτιού και η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της ακολουθούν νέες διαδρομές στη ψηφιακή εποχή, εξελίσσονται και δυναμώνουν.

ΑλλάΖΩ Σελίδα για μένα, για σένα, για τον κόσμο, για τον πλανήτη, για όλους μας!

Παραμένουμε στο σπίτι, διαβάζουμε στο σπίτι, μαθαίνουμε από το σπίτι

ΑλλάΖω ΣΕΛΙΔΑ… ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ↔ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Συνεχίζουμε να #μένουμεσπίτι και να #διαβάζουμεστοσπίτι.
Για όσο διάστημα μένουμε σπίτι οι Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού, παραχωρούν δωρεάν στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος – National Library of Greece 10 άδειες παράλληλου δανεισμού ενός επιλεγμένου καταλόγου 100 λογοτεχνικών e-books για παιδιά και έφηβους αναγνώστες και 2 e-books για ενήλικες, εκ των οποίων τα 35 προστίθενται για πρώτη φορά στη συλλογή του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης περισσότερων χρηστών της Υπηρεσίας του Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου, έχει μειωθεί η ταυτόχρονη χρήση ηλεκτρονικών τίτλων για κάθε χρήστη από τρεις σε έναν, η δυνατότητα κράτησης ηλεκτρονικών τίτλων από δύο σε έναν, καθώς και ο χρόνος δανεισμού και ανανέωσης δανεισμού από 20 ημέρες σε 15.

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
 

Από σπόρος… λουλούδι!  Η Ομάδα εργασίας του Δαΐς Αθλητικού Κέντρου & Πολυχώρου Εκδηλώσεων συνεχίζει δυναμικά στο πρόγραμμα “ΑλλάΖω Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.  Στο τρίτο εργαστήριο, μετατοπίζουμε το ενδιαφέρον μας στην φύση και στην σύνδεσή μας μαζί της. Τις μέρες αυτές όλοι μας στερούμαστε μια βόλτα στην εξοχή και την μυρωδιά ενός ευωδιαστού φυτού. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να φέρουμε την φύση μέσα στο σπίτι μας ή στο μπαλκόνι/αυλή μας, σπέρνοντας ένας φυτό που όλοι αγαπάμε να μυρίζουμε και να χαϊδεύουμε… τον βασιλικό.
Αφού μάθουμε τι έχει πει για αυτόν η ελληνική παράδοση, τα ποιήματα, τα τραγούδια, οι παροιμίες, μελετούμε την ιστορία και τις χρήσεις του και τον σπέρνουμε στην γλάστρα μας. Η καθημερινή του φροντίδα γεμίζει την μέρα μας και η ανάπτυξή του μας προσφέρει ικανοποίηση. Μόλις το φυτό μας αναπτυχθεί και απλώσει τα πρώτα του φυλλαράκια έχουμε έναν μικρό φίλο που θα μας συντροφεύει όλες αυτές τις μέρες που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά και αργότερα!

 

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Παστελίνι Καραντίνι από την ομάδα εργασίας του Δαΐς Αθλητικού Κέντρου & Πολυχώρου Εκδηλώσεων, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.  Το εργαστήριο αυτό ήταν η αφορμή για να μάθουμε τι σχέση έχει ο κορωνοϊός, η καραντίνα και η υγεία μας με… την μαγειρική.  Ένα εργαστήριο – ταξίδι με αφετηρία την επιστήμη της Ιατρικής και τη σύνδεση της με την διατροφή και προορισμό την δημιουργία μιας επιτυχημένης, γλυκιάς συνταγής για … “Καραντίνι”!

Αφού μελετήσαμε αναλυτικά τις οδηγίες, μαγειρέψαμε με την καρδιά μας και προτού απολαύσουμε τις δημιουργίες μας στείλαμε μια φωτογραφία από το “Καραντίνι” στην τοπική μας βιβλιοθήκη (μέσω email) για να τους γλυκάνουμε!

Το email επικοινωνίας της βιβλιοθήκης μας το βρήκαμε στο προφίλ της στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδοςhttps://network.nlg.gr/

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Και με το έβδομο εργαστήριο του προγράμματος “Δίνουμε χέρια” με έναν καινούργιο φίλο από κάποια κοντινή ή μακρινή χώρα, με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο.  Σε αυτό το πλαίσιο, αναζητήσαμε στο χάρτη και το διαδίκτυο για να βρούμε την χώρα από την οποία είναι ή θέλαμε να είναι ο καινούργιος μας φίλος. Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε  το δικό μας χέρι με τα χρώματα της σημαίας μας  και το χέρι του φίλου μας με τα χρώματα της δικής του σημαίας.  Και δημιουργήσαμε το  σύμβολο της αυθόρμητης ανθρώπινης ανάγκης, φυσικής επιθυμίας, αλλά και απαραίτητης προϋπόθεσης για ευτυχισμένη ζωή, της Φιλίας!

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Στο δεύτερο εργαστήριο, η δράση τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους ανθρώπους που δίνουν αγώνα για να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους, τις δύσκολες αυτές μέρες.

Με ένα σύντομο ηλεκτρονικό μήνυμα (email), μπορούμε να τους ευχαριστήσουμε και να δείξουμε ότι αναγνωρίζουμε την προσφορά και την αυτοθυσία τους.

Ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα που το κάθε παιδί, ή και κάποιος ενήλικας ενδεχομένως, θα γράψει και θα στείλει στην τοπική του βιβλιοθήκη στο email επικοινωνίας τους, με σκοπό οι άνθρωποι της να το αναδημοσιεύσουν στα social media ή και σε κάποιο τοπικό μέσο ενημέρωσης, με τελικό στόχο να φτάσει στα μάτια ή και τα αυτιά όλων εκείνων των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη να ακούσουν ένα μεγάλο “ευχαριστώ”.

Το email επικοινωνίας της βιβλιοθήκης σας μπορείτε να το βρείτε στο προφίλ της κάθε βιβλιοθήκης στην ιστοσελίδα του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδοςhttps://network.nlg.gr/

 

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ & ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΑΪΣ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς συμμετέχουν στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος που έχει σκοπό να βοηθήσει τις ακαδημαϊκές, ερευνητικές, δημόσιες, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, που βασίζεται στην ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσης και επικοινωνίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες, θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά προγράμματα, πανελλήνιες και διεθνείς δράσεις καθώς και ενημερώσεις στις βιβλιοθήκες-μέλη του. Επίσης, θα δημιουργηθούν κοινοί κατάλογοι και μέσα από κατάλληλες ενέργειες, οι βιβλιοθήκες να βρεθούν στο επίκεντρο κάθε κοινότητας. Τέλος, το Δίκτυο, με την κατάρτιση ολοκληρωμένων προγραμμάτων, πρόκειται να διεκδικήσει με αξιώσεις συμμετοχή σε εθνικά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ανταποκρινόμενη στο σημαίνοντα ρόλο της, έχει εισέλθει δυναμικά σε μία νέα ψηφιακή εποχή, προσφέροντας στους χρήστες πρόσβαση σε δεκάδες ηλεκτρονικές πηγές που αριθμούν πάνω από 200 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια. Η πρόσκτηση νέων ηλεκτρονικών πηγών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) εμπλουτίζει την ήδη υπάρχουσα συλλογή των ηλεκτρονικών πηγών, που προσφέρονται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τόσο οι βιβλιοθήκες όσο και η ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ενώ στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της ΕΒΕ συνεχίζεται η διαδικασία πρόσκτησης νέων ηλεκτρονικών πηγών.

Οι προσκτήσεις των ηλεκτρονικών πηγών υλοποιήθηκαν αφενός με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και αφετέρου με την έκτακτη επιχορήγηση του Ελληνικού Κράτους, στο πλαίσιο του έργου μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τα Εκπαιδευτήρια Δούκα και το Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς ευχαριστούν ιδιαίτερα το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών διότι με την ένταξή τους σε αυτό, έχουν εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση στα παραπάνω ηλεκτρονικά τεκμήρια χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν οποιαδήποτε συνδρομή.

Παράλληλα, το Αθλητικό & Πολιτιστικό Κέντρο Δαΐς ευχαριστεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διότι, κατά την επίσκεψη των εκπροσώπων τους, δημιουργήθηκαν οι βάσεις για γόνιμη επικοινωνίας γύρω από αθλητικά και πολιτιστικά θέματα.

 

ΑΛΛΑZΩ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΑΪΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΒΕ

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον, όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας , η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν! Αυτό είναι το μήνυμα στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’ΑλλάZω Σελίδα’’ το οποίο διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.  Μια σειρά εργαστηρίων ξεκινάει σε λίγες μέρες σε χώρους των Βιβλιοθηκών όλης της χώρας και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης,  έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών με τον συντονισμό της ΕΒΕ. Το κορυφαίο, πολυαναμενόμενο γεγονός του προγράμματος θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος , η Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτήρια Δούκα – Πολιτιστικό – Αθλητικό Δαΐς και οι υπόλοιποι Οργανισμοί –  Μέλη του Δικτύου συντονίζουν την Πανελλήνια δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα  https://network.nlg.gr

Oι Dικές μας ευχαριστήριες επιστολές

Ένα ευχαριστήριο γράμμα στον μπαμπά μου, Ντίνο Καλούδη,ο οποίος εργάζεται ως γιατρός στο Λονδίνο

Αγαπημένε μου μπαμπά,

Ακούω καθημερινά στην τηλεόραση την εξέλιξη της πανδημίας στην Αγγλία με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ασθενείς και ανησυχώ …. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ πως είναι η κατάσταση σε μια ξένη χώρα, μακριά από το σπίτι σου να πηγαίνεις καθημερινά στη δουλειά σου, σε ένα Νοσοκομείο γεμάτο κρούσματα Κορωνοϊού …. την αγωνία που θα πρέπει να αισθάνεσαι κάνοντας καθημερινά τη δουλειά σου με πολλή προσοχή για να μην κολλήσεις.

Όλοι εσείς, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία δίνετε κάθε μέρα μια μάχη με τον αόρατο εχθρό. Μέρα, νύχτα, δίπλα στους ασθενείς σας κάνετε ότι μπορείτε για να τους βοηθήσετε, μαχητές δίπλα τους. Στην αρχή των μέτρων, μια Κυριακή βράδυ, είχαμε βγει στο μπαλκόνι και χειροκροτούσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Στο δρόμο μας, ακούγονταν χειροκροτήματα και φωνές, χειροκροτούσαμε και εμείς για σένα. Ελπίζω αυτά να σας αναπτερώνουν το ηθικό, για να συνεχίζετε να δίνετε ακούραστα τη μάχη σας.

Γνωρίζω ότι στεναχωριέσαι που δεν μπορείς να βρίσκεσαι τώρα εδώ, μαζί με την οικογένεια σου στις δύσκολες αυτές στιγμές, αλλά βλέποντας την προσπάθεια που καταβάλλετε εσείς οι γιατροί, είμαι σίγουρος ότι θα επιστρέψουμε σύντομα στην καθημερινότητά μας και θα είμαστε ξανά μαζί! Οπότε, συνέχισε να μας κάνεις περήφανους με την καθημερινή σου μάχη. Να ξέρεις ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε το έργο σου και σε θαυμάζουμε. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος αυτός ο πόλεμος, αλλά ότι δεν θα αφήσεις κανένα εχθρό να σε κερδίσει. Είσαι ένας πραγματικός μαχητής!

Παρόλο που η απόσταση δυσκολεύει τη φυσική μας επικοινωνία, σε βλέπουμε κάθε βράδυ όταν επιστρέφεις από το Νοσοκομείο και λέμε τα νέα της ημέρας μας, σαν να είμαστε μαζί! Νιώθω σαν να έχουμε μία αλυσίδα, η οποία μας συνδέει και δεν μπορεί να σπάσει. Όποιο εμπόδιο και αν βρεθεί στο δρόμο της, θα το προσπεράσει και σύντομα θα είμαστε πάλι μαζί!

Το γεγονός ότι έμεινες εκεί και συνεχίζεις να κάνεις τη δουλειά σου, να πηγαίνεις κάθε μέρα στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος να αρρωστήσεις μου προσφέρει ένα σημαντικό μάθημα για το καθήκον και την προσφορά στον άνθρωπο. Μου μαθαίνει όμως και κάτι ακόμα : πως δεν φοράνε όλοι οι υπερήρωες μπέρτα και στολές, αλλά φοράνε και άσπρες ιατρικές ποδιές!

Θα ήθελα να σου πω ένα μεγάλο μπράβο, ένα μεγάλο ευχαριστώ και να σου ζητήσω να προσέχεις πολύ!

Σε περιμένουμε γρήγορα κοντά μας!

Με αγάπη,

Φίλιππος,

μαθητής Β΄ Γυμνασίου,μέλος της ομάδας Unesco Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Δούκα

 

Ένα ευχαριστήριο γράμμα στον πνευμονολόγο, κ. Π.Μπεχράκη

Αξιότιμε κύριε Μπεχράκη,

Σας γράφω αυτό το μήνυμα από το γραφείο του σπιτιού μου. Είμαι μαθητής της Β΄ Γυμνασίου και εδώ και τέσσερις εβδομάδες παραμένω στο σπίτι μου, μακριά από τους φίλους μου και το σχολείο μου, στηρίζοντας, όπως όλα τα παιδιά,την προσπάθεια της πατρίδας μας να βγει από τη δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνει. Αποφάσισα να σας στείλω αυτό το μήνυμα, γιατί σας είδα πρόσφατα στην τηλεόραση να μιλάτε με τρόπο πολύ κατανοητό για τον κορονοϊό. Επίσης, διάβασα στο διαδίκτυο ότι το εργαστήριο George D. Behrakis μέσα από την πρωτοβουλία SMOKEFREEGREECE, της οποίας είστε επιστημονικά υπεύθυνος, , θα διοργανώσει ενδιαφέρουσες διαλέξεις για το μείζον επιστημονικό ζήτημα του COVID 19. Ξέρετε, νιώθω ότι σας γνωρίζω, σας είχα συναντήσει τον Νοέμβριο στο Πανελλήνιο Μαθητικό συνέδριο για το κάπνισμα όπου συμμετείχα με ένα ποίημα μου,το οποίο βραβεύτηκε. Μου άρεσε πολύ ο λόγος σας και σας θαυμάζω για τις προσπάθειες που κάνετε για την μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι διανύουμε θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και στο πρόσωπό σας όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλετε αυτή την εποχή. Εσείς, οι γιατροί αλλά και όλο το υπόλοιπο προσωπικό των Νοσοκομείων μας και των υπόλοιπων δομών υγείας διακινδυνεύετε τη ζωή σας για να μας κρατήσετε όλους υγιείς! Μέσα από το δικό σας θάρρος παίρνουμε όλοι κουράγιο για να αντέξουμε την καραντίνα και να νικήσουμε το φόβο που μας διακατέχει.

Εύχομαι να ξεπεράσουμε σύντομα αυτή τη δυσάρεστη και πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε και να έχουμε τη δυνατότητα να σας ξανακούσουμε στο επόμενο Πανελλήνιο Μαθητικό συνέδριο κατά του καπνίσματος το φθινόπωρο!

Σας ευχαριστώ για όλα

Κωνσταντίνος Γεωργίου,

μαθητής Β΄ Γυμνασίου,μέλος της ομάδας Unesco Γυμνασίου Εκπαιδευτηρίων Δούκα

 

Ευχαριστήρια Επιστολή προς Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση

Αξιότιμοι κύριοι,

Με αφορμή την πρόσφατη δωρεά του κοινωφελούς ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση προς το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο», η οποία έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2020 και ενίσχυσε με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό το τμήμα επειγόντων περιστατικών καθώς και τη μονάδα εντατικής θεραπείας του κέντρου εγκαυμάτων, νιώθουμε την ανάγκη τόσο εγώ, όσο και οι συμμαθητές μου από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μας για αυτή την πράξη αλληλεγγύης.

Το ευχαριστήριό μας μπορεί να φαντάζει μικρό απέναντι στον τιτάνιο αγώνα που δίνει τόσο το ίδρυμά σας μέσω των στοχευμένων παρεμβάσεών σας στον τομέα της υγείας με σκοπό την αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού, αλλά και της ετοιμότητας στην οποία πρέπει να βρίσκεται η χώρα μας λόγω της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε. Από την άλλη, δε θα πρέπει να παραλείψουμε να εκφράσουμε πραγματική ευγνωμοσύνη σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας όπως και στους γιατρούς που εσείς διαθέτετε πληρώνοντάς τους από κονδύλια των ταμίων σας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ενίσχυση της ΜΕΘ του Θριάσιου Νοσοκομείου με αναπνευστήρες και ποικίλο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος επιτρέπει την παράλληλη παρακολούθηση όλων των κλινών της ΜΕΘ.

Σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας για το ασίγαστο ενδιαφέρον σας και την αμέριστη συμπαράσταση στους συνανθρώπους μας αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο.

Με εκτίμηση,

Μελίνα Δρόσου, μαθήτρια Γ’ Γυμνασίου, μέλος ομάδας UNESCO των Εκπαιδευτηρίων Δούκα.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο πλαίσιο της συμμετοχής των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και του Αθλητικού & Πολιτιστικόύ Κέντρου Δαΐς στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, έχουμε εξασφαλίσει τόσο για τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους όσο και για το προσωπικό του Οργανισμού ελεύθερη πρόσβαση  και στη νέα ψηφιακή υπηρεσία της ΕΒΕ: Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους πιστοποιημένους χρήστες να διαβάζουν δωρεάν ελληνόγλωσσα ηλεκτρονικά βιβλία, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, μέσα από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.

Για την πρόσβασή σας, μπορείτε να βρείτε  πληροφορίες, καθώς και το σχετικό video, με αναλυτικές οδηγίες, εδώ: https://www.nlg.gr/collection/ilektroniko-anagnostirio/

ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ… ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς. Τα πάντα αλλάζουν για όλους. Οι προκλήσεις είναι πιεστικές: η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή, η δημογραφική μετάβαση, η μετανάστευση, η ανισότητα, και η πίεση στα δημόσια οικονομικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα οικολογικό χρέος που επηρεάζει τα πάντα. Εμείς θα είμαστε θύματα αυτής της αλλαγής ή … θα αποφασίσουμε να Αλλάξουμε Σελίδα; “

Αυτή ήταν η αφορμή, η πρώτη σκέψη που οδήγησε την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στον σχεδιασμό του νέου της εκπαιδευτικού προγράμματος “ΑλλάΖΩ Σελίδα” το οποίο πραγματεύεται δράσεις βασισμένες στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Όμως, αποδείχθηκε πως ο κόσμος μεταβάλλεται ταχύτερα από αυτό που νομίζουμε και ο άγνωστος, μέχρι τώρα, κορονοϊός “επισκέφθηκε” την χώρα μας, προτού καν οι βιβλιοθήκες – Mέλη του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών προλάβουν να “μελετήσουν” την 1η Σελίδα αυτού του βιβλίου.

Φαίνεται πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης βρέθηκαν στο προσκήνιο με τρόπο που κανείς δεν τον περίμενε και αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη μάχεται για το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών κρίνεται απαραίτητη. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύονται άμεσα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της υγείας των ανθρώπων ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται παράπλευρα οφέλη που λειτουργούν ευεργετικά για τον πλανήτη.

Έτσι, όλοι #menoumespiti, μικροί και μεγάλοι, στις πόλεις και στα χωριά και εκμεταλλευόμαστε τις προσωπικές και οικογενειακές μας συλλογές-βιβλιοθήκες. Ο χρόνος διαστέλλεται… η καθημερινότητα αλλάζει… η μοναξιά επιδεινώνεται… οι σκέψεις και τα συναισθήματα πολλαπλασιάζονται… Άραγε, μπορούμε να “Αλλάξουμε Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη↔ στο σπίτι”;

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) παραμένει και επιμένει στον στόχο της, να ενημερώσει και να κινητοποιήσει μικρούς και μεγάλους να Αλλάξουν Σελίδα σε θέματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η ισότητα, η ενέργεια, η ανάπτυξη, το κλίμα, η ειρήνη, η δικαιοσύνη ακόμα και αν εκείνοι παραμένουν στο σπίτι.

Η σχέση μεταξύ βιβλιοθήκης και σπιτιού είναι αμφίδρομη καθώς αναφερόμαστε σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε στη βιβλιοθήκη όμως λόγω της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα αυτές τις μέρες “μεταφέρεται” προσωρινά στο σπίτι. Η συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων της βιβλιοθήκης και των μελών της δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως ενισχύεται και δυναμώνει με τέτοιες δράσεις.

Πρόκειται για δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, με επίκεντρο πάντα το βιβλίο, τις οποίες οι μικροί μας φίλοι (και όχι μόνο) θα μπορούν να τις υλοποιούν στο σπίτι. Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων, οι όμορφες δημιουργίες τους θα μπορούν να αποστέλλονται στην βιβλιοθήκη του σχολείου  και από εκεί να “ταξιδέψουν” σε ολόκληρη τη χώρα με την πολύτιμη βοήθεια των social media της ΕΒΕ , των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και του Αθλητικού -Πολιτιστικού Κέντρου Δαΐς.

ΑΛΛΑZΩ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΟΥΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΔΑΪΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΒΕ

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τον κόσμο! Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε ένα μέλλον, όπου ο σεβασμός για τους συνανθρώπους μας , η αλληλεγγύη και η συνεργασία χωρίς διακρίσεις θα ανοίξουν μια νέα σελίδα για τον πλανήτη μας.

Ένας για όλους και όλοι για έναν! Αυτό είναι το μήνυμα στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’ΑλλάZω Σελίδα’’ το οποίο διοργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.  Μια σειρά εργαστηρίων ξεκινάει σε λίγες μέρες σε χώρους των Βιβλιοθηκών όλης της χώρας και εμπνέεται από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης,  έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και απευθύνεται στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών με τον συντονισμό της ΕΒΕ. Το κορυφαίο, πολυαναμενόμενο γεγονός του προγράμματος θα είναι η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2020.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος , η Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτήρια Δούκα – Πολιτιστικό – Αθλητικό Δαΐς και οι υπόλοιποι Οργανισμοί –  Μέλη του Δικτύου συντονίζουν την Πανελλήνια δράση τους μέσα από την ιστοσελίδα  https://network.nlg.gr