Η μουσική εξημερώνει τα ήθη

Μια από τις κυριότερες αισθήσεις του ανθρώπου είναι η ακοή. Από την απαρχή του ανθρώπινου είδους υπήρχαν δύο επικρατέστερα ακουστικά ερεθίσματα. Ο πρώιμος λόγος και οι ήχοι του περιβάλλοντος. Αφού, λοιπόν, αυτά ήταν τα μόνα ηχητικά ερεθίσματα, έτσι και τα αυτιά εξελίχθηκαν να τα αναγνωρίζουν καλύτερα από τα σύγχρονα άλλα.

Όταν οι άτακτοι ήχοι που παράγει το περιβάλλον, με την αξιοποίηση συγκεκριμένων προϊόντων του όπως το ξύλο και το μέταλλο εναρμονίστηκαν με την συμβολή κάποιων σπουδαίων ανθρώπων, δημιουργήθηκε κάτι σπουδαίο, η μουσική. Κάτι στο οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος και η ανθρώπινη ψυχή δεν μπορούσαν να αντισταθούν. Αμέσως η μουσική αξιοποιήθηκε ως μέσο δημιουργίας και χαλάρωσης. Με την βοήθειά της, το ανθρώπινο πνεύμα εξημερωνόταν, δαμαζόταν από τον κάτοχό του και έπραττε θαύματα. Η μουσική κατάφερε να δώσει στον άνθρωπο όλα τα πνευματικά προσόντα για να χαλαρώσει, να νιώσει ότι ανήκει στον εαυτό του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, για να πορευτεί.

Αργότερα, απέκτησε τον τίτλο της τέχνης, απέκτησε μια ελευθερία και ο καθένας μπορούσε να την αλλάξει, να την κάνει πιο περίπλοκη, πιο απλή, πιο τεχνική, πιο απρόοπτη, πιο διασκεδαστική, πιο «όμορφη». Εναρμονίστηκε με τις άλλες τέχνες, όπως τα καλλιτεχνικά και το θέατρο και δημιούργησε τον απώτερο τρόπο διασκέδασης και δημιουργίας. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Τώρα, η μουσική δεν είναι απλά η ανώτερη μορφή τέχνης. Έχει γίνει αιτία θεραπείας ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Όσων εκ-θαύματος επέζησαν μετά από δύσκολα χειρουργεία, όσων είχαν κάποια ψυχική ασθένεια ή όσων έχουν κάποια ειδική ανάγκη. Πια η μουσική δεν είναι απλό χόμπι. Είναι ο τρόπος να διακοσμήσεις έναν χώρο, όχι μόνο με έπιπλα αλλά με συναισθήματα. Είναι ο τρόπος να αλλάξει, να ενισχυθεί ή να ανυψωθεί η ψυχή του ανθρώπου. Η μουσική ήρθε στον κόσμο για να τον εξημερώσει. Για να τον ανυψώσει. Για να τον βελτιστοποιήσει.

 

Από το μαθητή της Γ’ Γυμνασίου, Γρηγοριάδη Σπύρο