Το 8ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής UNESCO στο Σχολείο μας

Το Σχολείο μας, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 φιλοξένησε το 8ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής UNESCO σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Ήταν μια ξεχωριστή διοργάνωση, καθώς σηματοδοτούσε και τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του δικτύου ASPnet από την UNESCO, που ξεκίνησε με 33 χώρες και σήμερα συμμετέχουν 182 χώρες με 12.000 σχολεία, αριθμός που συνέχεια αυξάνεται.

Το θέμα του φετινού Συμποσίου ήταν «Η Ενεργειακή κρίση στην καθημερινότητα μας», ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ με άξονες συζήτησης «Μαθαίνω, Νιώθω, Ενεργώ» που συνδέονται με την εκπαίδευση για την παγκόσμια ιδιότητα του πολίτη. 150  μαθητές από 15 Γυμνάσια της Αττικής συνεργάστηκαν σε επιτροπές, κατέληξαν σε πορίσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν από τους Προέδρους και τους Γραμματείς των Επιτροπών στη Γενική Συνέλευση και τέθηκαν προς ψήφιση από τα υπόλοιπα παιδιά.

Κατά την έναρξη του Συμποσίου απηύθυναν χαιρετισμούς, η Διεύθυνση του Σχολείου, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, της  Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος. Στο πλαίσιο του Συμποσίου παρουσιάστηκαν από τις μαθητικές ομάδες καλλιτεχνικά δρώμενα σχετιζόμενα με το θέμα του Συμποσίου ενώ στο κλείσιμο η χορωδία και η ορχήστρα του Σχολείου μας έστειλαν μελωδικό μήνυμα ειρήνης, ελπίδα και αισιοδοξίας  μέσα από τα τραγούδια «Ειρήνη στη Γη», «Αλυσίδες Ειρήνης» και «We are the world».

Μέσα από αυτή τη μαθητική γιορτή αλλά και σειρά άλλων δράσεων του Δικτύου ASPnet, τα σχολεία μέλη προωθούν τα ιδανικά της UNESCO για την εκτίμηση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας, της ισότητας των φύλων, της κοινωνικής προόδου, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας, του σεβασμού της διαφορετικότητας και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά της κυρίας Βέρας Δηλάρη, Εθνικής Συντονίστριας ASPnet Ελλάδος για τον στόχο των σχολείων του Δικτύου και των μαθητών τους, κατά τον χαιρετισμό της στο το 8ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής UNESCO : «Ο κοινός στόχος όλων των σχολείων ASPnet παγκόσμια είναι να οικοδομηθεί η ειρήνη στο μυαλό των παιδιών και των νέων, μέσα από προγράμματα και δράσεις κα με τρεις σαφείς προτεραιότητες: εκπαίδευση για βιώσιμη ανάπτυξη, παγκόσμια εκπαίδευση για την ιδιότητα του πολίτη, διαπολιτισμική μάθηση και πολιτιστική κληρονομιά. Αυτός ο αρχικός στόχος, μετά από 70 χρόνια είναι επίκαιρος και σήμερα. Η ανθρωπότητα και ο πλανήτης βρίσκονται σε σημείο καμπής. Είναι ώρα για δράση, προτάσεις, δικτύωση, ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, είναι η δική σας ώρα!

Πράγματι, είναι η δική μας ώρα να αναλάβουμε δράση!

 

Από το μαθητή του ΙΒ1, Φίλιππο Ακύλα Καλούδη